طرز تهیه پلو ترکمنی چکدرمه
«چکدرمه»، «چگیدرمه» یا «چکیدرمه» مشهورترین غذای ترکمنی است که بنا به روایتی بیش از هزار سال قدمت دارد.
روسری ترکمنی، اسب ترکمنی، چهره ترکمنی، کلاه ترکمنی و البته غذاهای لذیذ ترکمنی از جمله مهمترین و شناخته شدهترین نمادهای اهالی دشت ترکمن صحرا در شمال ایران هستند. «چکدرمه»، «چگیدرمه» یا «چکیدرمه» مشهورترین غذای ترکمنی است که بنا به روایتی بیش از هزار سال قدمت دارد و به صورت پلو طبخ و سرو میشود. برنج و گوشت گوسفندی مهمترین عناصر پلو محلی چکدرمه را تشکیل میدهند . به همین دلیل بسیار شبیه استامبولی پلو است. طرز تهیه پلو محلی چکدرمه مرحله به مرحله و فوت و فن های آن را بخوانید.
طرز تهیه پلو محلی چکدرمه
مواد لازم برای ۶ نفر
برنج: ۶ لیوان فرانسوی دسته دار
آب: ۵ لیوان فرانسوی دسته دار
گوشت گوسفندی: ۷۰۰ گرم
گوجهفرنگی: ۵۰۰ گرم
پیاز: یک عدد متوسط
رب گوجهفرنگی: ۳ قاشق غذاخوری
نمک و فلفل و ادویه پلویی: به مقدار دلخواه
روغن مایع: به مقدار لازم
روغن حیوانی: به مقدار دلخواه برای روی پلو
طرز تهیه چکدرمه
مرحله اول؛ برنج را خیس کنید و گوشت را خرد کنید
در طرز تهیه چکدرمه ابتدا برنج را به مدت ۱ الی ۲ ساعت در آب و نمک خیس کنید. در این فاصله گوشت را به تکههای بزرگ خرد کنید. تکههای گوشت برای پلو محلی چکدرمه باید از تکههای گوشت خورشتی درشتتر باشند. گوشت را بشورید و اجازه دهید خشک شود.
مرحله دوم؛ گوشت را با پیاز و ادویه تفت دهید
در این مرحله پیاز را خرد کنید و با مقداری روغن تفت دهید. مقداری زردچوبه به پیازها اضافه کنید و تفت دهید. تکههای گوشت را به پیازهای در حال تفت اضافه کنید و اجازه دهید روی شعله ملایم گاز سرخ شوند. نمک، فلفل و ادویه پلویی را به گوشت اضافه کنید و خوب هم بزنید.
مرحله سوم؛ گوجه فرنگی رنده شده را اضافه کنید
حالا گوجههای رنده شده را به گوشت در حال سرخ شدن اضافه کنید. اجازه دهید روی شعله ملایم گاز آب گوجهها کشیده شود و به خورد گوشت برود.
مرحله چهارم؛ رب گوجه را اضافه کنید
در این مرحله ۳ قاشق رب گوجهفرنگی را اضافه کنید و صبرکنید تا رب سرخ شود و مزه خامی آن گرفته شود.
مرحله پنجم؛ گوشت را بپزید
برخلاف استامبولی پلو که برنج را به گوشت سرخ شده اضافه میکنند و با هم دم میکنند برای درست کردن چکدرمه گوشت باید ابتدا جداگانه پخته شود.
۵ لیوان فرانسوی دسته دار آب به گوشت سرخ شده اضافه کنید و روی شعله ملایم گاز بگذارید تا به آرامی پخته شود.
مرحله ششم؛ برنج را به گوشت اضافه کنید
بعد از پخت گوشت (مدت زمان پختن گوشت بستگی به گوشت شما دارد، ممکن است ۲ تا سه ساعت طول بکشد) برنجهای شسته شده را به گوشت اضافه کنید. آب برنج را اندازه کنید.
مرحله هفتم؛ برنج را دم کنید
مثل سایر پلوهایی که به صورت کته درست میکنید باید دو بند انگشت آب روی برنج باشد. پلو چکدرمه باید روی شعله ملایم گاز دم بکشد. در ابتدا شعله گاز را بیشتر کنید تا برنج بخار کند. وقتی برنج بخار کرد شعله را ملایم کنید تا برنج خوب دم بکشد. بعد از دم کشیدن در صورت دلخواه روی برنج روغن حیوانی بریزید.
فوت و فن های طرز تهیه پلو ترکمنی چکدرمه
-
برای طرز تهیه چکدرمه به جای گوشت گوسفندی از گوشت گوساله، مرغ، بوقلمون و ماهی هم توصیه شده است.
-
اگر گیاهخوار هستید پلو چکدرمه را با گوشت و مرغ گیاهی یا بدون گوشت درست کنید.
-
در تهیه پلو محلی چکدرمه میتوانید گوشت را به همین ترتیب به صورت جداگانه بپزید و برنج را به صورت استامبولی و البته بدون سیبزمینی کته کنید. سپس موقع سرو گوشت را روی برنج بگذارید. البته در پخت محلی پلو چکدرمه، برنج و گوشت را معمولا با هم دم میکنند.
-
پلو محلی چکدرمه معمولا پلو مهمانی و عزا و عروسی در نزد ترکمنهاست به همین خاطر از یک قابلمه بزرگ برای تهیه این غذا استفاده میشود. به این قابلمه بزرگ در گویش ترکی و ترکمنی «قازان» و در گویشهای محلی دیگر مثل لهجه قمی، شوشتری، دزفولی و لری و بختیاری به آن «قزقون»، «قزگون» یا «غزگون» میگویند. اگر برای تعداد افراد کمی میخواهید پلو محلی چکدرمه را بپزید از یک قابلمه چدن یا روحی با اندازه مناسب استفاده کنید.
-
پلو محلی چکدرمه را معمولا با دوغ محلی شتر میل میکنند اما طعم این پلو با ترشی و ماست و سالاد هم بینظیر است.
منبع: مجله کوروش