فوت و فن افزایش ماندگاری مواد غذایی
نگهداری مواد غذایی اگر درست انجام نشود باعث خراب شدن و هدر رفتن آن ها می شود. پس باید برای افزایش ماندگاری مواد غذایی از روشی صحیح استفاده کنید.
به گزارش ایلنا، بسیاری از ما هر روز به خرید می رویم و پس از خریدن اقلام مورد نیازمان تنها آنها را در یخچال و فریزر قرار می دهیم و تصور می کنیم که نگهداری از خوراکی ها تنها در قرار دادن مواد غذایی در یخچال و فریزر خلاصه می شود اما اینطور نیست.
برای اینکه هر روزه حجم بالایی ازخوارکی ها فاسد نشده و دور ریخته نشوند، باید راههای نگهداری صحیح برخی از این مواد را بیاموزید و به شیوه یخزدایی، تاریخ مصرف، بهترین زمان مصرف و... که موجب استفاده بهینه می شود، دقت کنید.
برخی از مواد غذایی را در فریزر قرار دهید:
فریز کردن یکی از راه ها برای نگهداری مواد غذایی است اما باید بدانید که کدام یک از مواد غذایی قابلیت فریز شدن دارند و این مواد را چه مدت می توانید درون فریزر نگهداری کنید.
انواع گوشت را می توان در فریزر برای طولانی مدت نگهداری کرد، گوشت ها در یخچال خیلی زود فاسد می شوند.
مدت نگهداری گوشت گوسفند در فریزر 9 ماه ،گوشت گوساله بین 4 تا 6 ماه ، گوشت مرغ و بوقلمون یکسال، جگر، دل، زبان، قلوه چهار ماه ، ماهی های کم چرب 6 ماه و ماهی های پرچرب 3 ماه و میگو هم تا 6 ماه در فریزر سالم می مانند. این مدت با توجه به خام یا پخته بودن گوشت فرق می کند.
بهترین روش فریز کردن سبزیجات تازه، بلانچ یا نیم پز کردن آن ها است. سبزیجات برگی مانند کاهو و کلم، گوجه فرنگی و محصولات دیگری که حجم زیادی آب دارند، به خوبی منجمد نمی شوند.
برای فریز کردن مواد غذایی از ظروف نگهدارنده درب دار پلاستیکی یا کیسه فریزر استفاده کنید. مواد غذایی را در اندازه های کوچک تر درون فریزر قرار دهید تا سرعت یخ زدایی افزایش یابد و از هدر رفت و دور ریز ماده غذایی هم جلوگیری شود.
لبنیات را منجمد کنید:
برای نگهداری طولانی مدت فرآورده های لبنی می توانید آنها را در فریزر قرار دهید تا منجمد شوند. پنیر، کره، شیر، خامه و ماست ( البته آن دسته از لبنیات تاریخ دار ) را می توان منجمد و تا قبل از فرا رسیدن تاریخ انقضا استفاده کرد.
-
پنیرهای نسبتا خشک را می توان تا 6ماه در فریزر نگه داشت اما بافت پنیرهای مرطوب پس از انجماد تغییر می کند.
-
شیر پاستوریزه، استرلیزه و هموژنیزه را می توان تا 6 ماه در فریزر قرار داد اما پس از انجماد زدایی برای حل شدن چربی های ته نشین شده شیر باید خوب تکان دهید.
-
کره را نیز می توان تا 6 ماه منجمد نگه داشت.
-
ماست را می توان طولانی مدت در فریزر نگه داشت اما بافت ماست پس از انجماد زدایی تغییر کرده و دون دون و آبکی می شود.
-
خامه را نیز می توان در فریزر قرار داد اما پس از انجماد زدایی بافت آن تغییر می کند.
میوه و سبزیجات را به طریقه زیر نگهداری کنید:
زمان نگهداری میوه ها و سبزیجات مختلف با توجه به نوع آن ها متفاوت است. شاید به نظر شما ایده آل ترین مکان برای نگهداری میوه ها یخچال باشد اما برخی از میوه ها مثل موز، آناناس، انبه، خربزه و برخی مرکبات به سرما حساس هستند پس بهترین مکان برای نگهداری این میوه ها مکانی خشک، خنک و به دور از نور آفتاب است.
میوه هایی مثل توت فرنگی، انگور و هلو را باید در فضای خنک یخچال نگه داشت. برخی میوه ها مانند هلو، توت فرنگی و انگور و... خیلی سریع خراب و فاسد می شوند به همین دلیل یا باید آنها را طی 3 تا 4 روز مصرف کرد یا فورا آنها را به شکل مربا درآورد یا فریز کرد.
برخی میوه ها مانند آلو، گوجه فرنگی، کاهو و خیار نیز به مدت یک هفته در یخچال تازه می مانند. سیب نیز در یخچال مدت طولانی قابلیت نگهداری دارد. توصیه می شود میوه های بادوامی مثل سیب، گلابی، خیار یا مرکبات بخرید یا اگر قصد مصرف دیگر انواع میوه را دارید آن را به مقدار زیاد خریداری نکرده و به اندازه مصرف 2 تا 3 روز از آن تهیه کنید.
برخی میوه ها گازی به نام اتیلن آزاد می کنند که می تواند سبب رسیدن سریع میوه های دیگر و در نتیجه کاهش زمان نگهداری و مصرف آنها شود پس برای طولانی تر کردن مدت نگهداری میوه ها، آنها را جدا از هم بگذارید.
میوه ها را برحسب درجه رسیدگی و سفتی یا نرمی آنها دست چین کنید و بعد در ظرفی آنها را به کمک برگه های کاغذ جدا از هم بچینید تا اگر یک میوه دچار کپک یا پوسیدگی شد فساد را به میوه دیگر منتقل نکند.
سبزیجاتی مانند چغندر، کرفس و کلم را می توان 2 تا3 هفته در یخچال نگه داشت. سبزیجات برگ دار را نباید بیش از یک یا 2 روز در یخچال نگهداری کرد. خیار و گوجه فرنگی بیش از یک تا 2 هفته در یخچال نگهداری نشود. بادمجان، کدو سبز و خیار را باید در یخچال و دور از گوجه فرنگی نگهداری کرد. هویج و کلم بروکلی بیش از 3 تا 5 روز نگهداری نشوند.
باقیمانده غذا ها را در یخچال نگهداری کنید:
اگر غذایی که برای شام یا ناهار پخته اید، اضافه آمد، باقیمانده غذا را در فضای آشپزخانه رها نکنید. بهتر است برای تسریع در روند خنک شدن غذا و کاهش تکثیر باکتری ها، غذا ها در چند ظرف با قطر حدود 5 سانتی متر ریخته و در یخچال بگذارید.
هرگز باقیمانده غذا ها را بیشتر 2 ساعت در فضای آشپزخانه قرار ندهید ، این مدت در تابستان به 1 ساعت کاهش می یابد. هرقدر که مدت زمانِ ماندنِ مواد غذایی در دمای اتاق بیشتر شود، احتمال رشد باکتری ها هم زیادتر خواهد شد.
حتما غذاها را خیلی زود مصرف کنید زیرا بیش از 2 تا 3 روز قابل نگهداری نیست. مواد باقیمانده را بعد از خارج کردن از یخچال در دمای 165 درجه فارنهایت گرم کنید. باقیمانده برخی از غذاها را می توانید در فریزر نگهداری کنید. فریزر مدت زمان سالم ماندن را افزایش می دهد.
از شیوه صحیح انجماد زدایی استفاده کنید:
برای انجماد زدایی خوراکی ها، آنها را در دمای گرم محیط قرار ندهید زیرا باکتری ها از دمای 5 درجه سانتی گراد شروع به رشد و تکثیر می کنند. برای انجماد زدایی خوراکی ها قرار دادن آنها در یخچال است اما باز شدن یخ خوراکی ها در یخچال ممکن است زمان بر باشد.
اگر برای یخ زدایی خوراکی ها عجله دارید، مایکروویو جایگزین مناسبی است اما توجه نمایید ماده غذایی قابلیت استفاده در مایکروویو را داشته باشد و شیوه صحیح این دستگاه انتخاب شود.
برای انجماد زدایی مواد غذایی دارای بسته بندی های بدون منفذ می توان آنها را در ظرف آب کمتر از 21 درجه سانتی گراد به مدت حداکثر 2 ساعت قرار داد و آب را باید هر نیم ساعت عوض نمود.
نکته بسیار مهم: بعد از انجماد زدایی هرگز باقیمانده مواد غذایی را داخل فریزر قرار ندهید تا مجدد یخ ببندد.
به تاریخ انقضا مواد غذایی توجه نمایید:
زمانی که به خرید می روید حتما به تاریخ انقضا مواد غذایی توجه نمایید. روی بسیاری از مواد غذایی تاریخ انقضا ماده غذایی و تاریخ بهترین زمان مصرف ذکر شده است. توجه به تاریخ انقضا به شما کمک می کند تا دریابید تا چه زمانی می توانید از ماده غذایی مورد نظر استفاده کنید زیرا پس از اتمام تاریخ انقضا ماده غذایی باید بیرون ریخته شود و مصرف آن برای سلامتی مضر است.
زمان مصرف بهینه نیز نشان می دهد ماده غذایی پس از آن تاریخ کیفیت تغذیه ای را از دست می دهد اما مشکلی برای سلامتی ایجاد نمی کند.
منبع:نمناک