در سفر به این استان صورت گرفت:
بررسی مشکلات زنان سیستان و بلوچستان در حضور معاون رئیس جمهور
«کمبود فرصتهای شغلی ثابت و پایدار و فقدان توزیع عادلانه آنها، فقر فرهنگی و دسترسی نداشتن به تسهیلات مالی از عمده مشکلات اشتغال بانوان این استان محسوب میشود.»
در نشست مشترک میان معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور و جمعی از زنان سیستان و بلوچستان وضعیت بهداشت، آموزش و اشتغال زنان این استان مورد بررسی قرار گرفت.
به گزارش ایلنا، در ابتدای این نشست رییس گروه سلامت جمعیت، خانواده و مدارس دانشگاه علوم پزشکی زاهدان گفت: عوامل مختلف اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی از جمله پایین بودن سطح سواد، فقر، بعد مسافت و وضعیت نامناسب راههای ارتباطی، پایین بودن پوشش بیمه سلامت در حاشیه شهرها و فقدان شناسنامه برخی از بانوان که امکان خدمات دهی به آنان را از بین برده است، از جمله مسایلی محسوب میشود که موجب ایجاد معضلات بهداشتی برای بانوان سیستان و بلوچستان شده است.
مریم زابلی، با اشاره به اختصاص ۱۴ درصد از مرگ و میر مادران کشور به سیستان و بلوچستان و مشکلات دیگری همچون کم خونی و سوء تغذیه، شاخصهای بهداشتی و درمانی این استان را بویژه در بخش بانوان نیازمند تقویت و ارتقا دانست.
وی خواستار تامین اعتبار و صدور مجوز برای ایجاد چارتهای سازمانی استاندارد و تامین ماما برای مراکز بهداشتی و درمانی سیستان و بلوچستان شد و گفت: سلامت مقوله مهمی در جامعه است که نباید به سادگی از آن عبور کرد بویژه در حوزه بانوان که مادران و تربیت کنندگان نسل آینده هستند.
رییس اداره اشتغال اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی سیستان و بلوچستان در ادامه این نشست به تشریح مشکلات بانوان این استان در حوزه اشتغال پرداخت و گفت: کمبود فرصتهای شغلی ثابت و پایدار و فقدان توزیع عادلانه آنها، فقر فرهنگی و دسترسی نداشتن به تسهیلات مالی از عمده مشکلات اشتغال بانوان استان محسوب میشود.
توران سرابندی، با بیان اینکه از مجموع ۳۸۶ هزار شاغل در سیستان و بلوچستان ۵۷ هزار تن آنان را بانوان تشکیل میدهند، افزود: آماده کردن زیرساختهای اقتصادی در شهرها و روستاها، حمایتهای بیمهای و مالیاتی، اختصاص تسهیلات ارزان قیمت و سهل الوصول بودن آنها، ترویج فرهنگ کارآفرینی، اتخاذ سیاستهای تشویقی، توزیع عادلانه مجوزهای استخدامی و توسعه تعاونیهای صنایع دستی میتواند بخشی از مشکلات اشتغال زنان در این استان را برطرف سازد.
این عضو کارگروه تخصصی بانوان و خانواده سیستان و بلوچستان ادامه داد: اگر دولت زمینه استفاده مناسب و توجه بیشتر به ظرفیتهای موجود در استان را فراهم سازد، بخش زیادی از مشکل بیکاری از جمله در حوزه بانوان در سطح استان حل خواهد شد.
مریم خلیلی جهان تیغ، استاد دانشگاه و از اعضای هیات علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان نیز در این نشست به تشریح مسایل و مشکلات حوزه آموزش بانوان این استان پرداخت و گفت: آموزش دختران، ایجاد کننده امید برای از بین بردن محرومیت و فراهم آوردن فرصتهای جدید در جامعه برای آنان است و این آموزشها میتواند زمینه لازم برای ازدواج معقول و تربیت صحیح فرزندان را برای بانوان فراهم سازد.
خلیلی جهان تیغ افزود: سیستان و بلوچستان به رغم محرومیت در بسیاری از شاخص ی حوزه آموزش عالی در وضعیت مناسبی به سر میبرد و در این حوزه با توسعه نیافتگی روبرو نیست.
وی با اشاره به تحصیل ۲۰ هزار دانشجو در دانشگاه سیستان و بلوچستان به عنوان یکی از بزرگترین مراکز آموزش عالی کشور، گفت: بیشتر مشکلات آموزشی این استان به روستاها و بخش آموزش و پرورش مرتبط میشود.
وی با اشاره به حضور بانوان در برخی پستهای مهم اداری سیستان و بلوچستان، افزود: با این وجود میتوان از بانوان تحصیل کرده و توانمند که دارای صلاحیتها و شایستگیهای لازم هستند، در پستهای کلیدی و امور مدیریتی بیشتر استفاده کرد.
عصمت عزیزی، معاون پرورشی و فرهنگی مدیرکل آموزش و پرورش سیستان و بلوچستان نیز در این نشست یکی از دستاوردهای انقلاب اسلامی را توسعه آموزش و پرورش رایگان دانست و گفت: با این وجود ریشه کن کردن بیسوادی و دسترسی یکسان به آموزش رایگان به خاطر موقعیت جغرافیایی و بعد مسافت در استان کار دشواری است و برای این کار راه درازی در پیش رو داریم.
وی در ادامه به مشکلات پیش روی بانوان سیستان و بلوچستان در حوزه آموزش و پرورش اشاره کرد و گفت: عدم دسترسی یکسان به آموزش رایگان، اعتیاد سرپرستان خانوار، مهاجرتهای اجباری در پی خشکسالی و کوچهای چندباره، وجود سنتها و باورهای غلط در بعضی اقوام، ازدواج زودهنگام و فقر مالی شدید برخی خانوادهها که منجر به ترک تحصیل دانش آموزان میشود را از جمله این مشکلات دانست.
عزیزی برای حل این مشکلات نیز پیشنهاد داد: توجه ویژه به تربیت بدنی و بهداشت دانش آموزان، متناسب سازی امکانات و تجهیزات، راه اندازی مراکز مشاوره، تاسیس مدارس شبانه روزی، توسعه هنرستانهای فنی و حرفهای و ارایه کمک برای تهیه ملزوماتی چون پوشاک و لوازم التحریر میتواند بخش قابل توجهی از معضلات آموزش و پرورش دختران این استان را از بین ببرد.
ام کلثوم موذن، مسوول دفتر حمایت از حقوق زنان و کودکان دادگستری سیستان و بلوچستان نیز مشکلات حقوقی بانوان این استان را عدیده و فراوان دانست و گفت: با توجه به ضعف بانوان در بیان مطالب و عدم توان گرفتن وکیل در سال ۸۶ از طریق عقد تفاهم نامه بین امور بانوان و خانواده نهاد ریاست جمهوری و وزارت دادگستری امکان به خدمت گرفتن چندین روانشناس را فراهم کردیم که این اقدام موجب پیشگیری از بروز تعداد زیادی از طلاقها شد.
وی اظهار کرد: با ایجاد مشکل مالی و تامین نشدن اعتبار، امکان ادامه خدمت این روانشناسان که کمک زیادی به صلح و سازش در خانوادههای استان میکردند از بین رفته است که امیدواریم با مساعدت مسوولان بتوان این مشکل را از میان برد.