نماینده ویژه وزیر راه و شهرسازی در گفتوگو با ایلنا:
کریدور لاجورد برای افغانها توجیهپذیرتر از مسیر ایران نیست/ میتوانیم از هر بندری استفاده کنیم
نماینده ویژه وزیر راه و شهرسازی گفت: کریدور لاجورد غیراقتصادی تر از مسیر ایران است چراکه تغییر مدهای حمل و نقل در یک مسیر هزینههای حمل و نقلی را بالا میبرد و در حال حاضر هم هیچ کریدوری آمادهتر و محیاتر از کریدور ایران برای افغانها نیست.
«حسن میرشفیع» نماینده ویژه وزیر راه و شهرسازی در امور افغانستان در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا درباره توافقات باکو با طالبان برای راهاندازی کریدور لاجورد و احتمال حذف ایران از مسیر بارهای ترانزیتی افغانستان و همچنین سرنوشت توافقات ترانزیتی تهران و کابل و همکاری در پروژههای زیرساختی این کشور اظهار داشت: هر کشوری متناسب با منافع خود، پیمانها، توافقات و قراردادهایی را با سایر کشورها و همسایگان منعقد میکند، طبیعی است که کشور افغانستان علیرغم اینکه در حال حاضر دولت سرپرست افغانستان اداره امور را در دست دارد، در همین شرایط موجود تلاش میکند که ارتباطات حمل و نقلی خود را توسعه دهد اما باید توجه داشت که افغانستان کشوری در محاصره خشکی است و ارتباط دریایی ندارد و باید در این فکر باشد که برای صادرات محصولات خود روش حمل و نقلی پیدا کند.
وی ادامه داد: افغانستان کشوری است که در همسایگی چین، آسیای میانه، ایران، پاکستان قرار دارد و میتواند ظرفیت هایی را ایجاد کند که کریدور حمل و نقلی را توسعه دهد و در این میدان هم بازیگرهای دیگری هم غیر از منطقه و کشورهای همسایهها نقش دارند که آنها هم منافعی در توسعه کریدورها دارند و در تلاش هستند که متناسب با منافع خود کار پیش رود.
نماینده ویژه وزیر راه و شهرسازی در امور افغانستان گفت: ما هم در صحنه رقابتی حوزه کریدورها باید نقش خود را درست ایفا و تلاش کنیم منافع ملی در توسعه کشور رعایت شود ضمن اینکه مزیتهای نسبی در کریدورهای داخل کشور باعث میشود که تجار و بازرگانان از این کریدورها با موقعیت خدادادی استراتژیک استفاده کنند و اگر کاهلی کنیم و در روابط خود دقت نداشته باشیم این فرصتهای کریدوری از دست میرود.
میرشفیع افزود: باید به این نکته دقت شود که وقتی در منطقهای دیگر بازاری ایجاد شود انتقال آن مشتری و بازار به کریدور دیگر به شدت سختتر خواهد شد. ما هم در روابط خود با حکومت سرپرست افغانستان این ملاحظات را داشتیم و اخیرا رییس راهآهن افغانستان در ایران حضور داشت و توافقات خوبی انجام شود.
وی با بیان اینکه رفتار ما در حمل بار ترانزیتی افغانستان بسیار تاثیرگذار است تا آنها هم اتکای بیشتری در حمل بار از مسیر ایران داشته باشند، تاکید کرد: البته مزیت نسبی مسیر ایران به صورت خودکار وجود دارد که هیچ عواملی نمیتواند جایگزین آن شوند و کریدورهای دیگر برای افغانستان با هر محاسبهای غیر اقتصادیتر از مسیر ایران خواهد بود و همچنین کریدور لاجورد غیراقتصادی تر از مسیر ایران است چراکه تغییر مدهای حمل و نقل در یک مسیر هزینههای حمل و نقلی را بالا میبرد و در حال حاضر هم هیچ کریدوری آمادهتر و محیاتر از کریدور ایران برای افغانها نیست.
نماینده ویژه وزیر راه و شهرسازی در امور افغانستان ادامه داد: ضمن اینکه با افغانستان ارتباط مستمر تجاری و همزبانی داریم و این کمک میکند بسیاری از تجار افغان که در ایران حضور دارند مسیر ایران را ترجیح دهند. در عین حال باید هوشمندی و سرعت عمل در تکمیل کریدورهای خود داشته باشیم اما به صورت خودکار مسیرهای دیگری که به سمت افغانستان میرود توجیه پذیر نیست.
وی گفت: میدانیم که توسعه زیرساختی و اقتصادی افغانستان برای ایران هم از نظر اقتصادی و هم امنیتی اهمیت دارد و به همین دلیل کمک میکنیم افغانستان بتواند زیرساختهای حمل و نقلی را توسعه دهد. دراین باره مطالعات انجام شده را در اختیار افغانها گذاشتیم و سرمایهگذاران ایرانی آماده به سرمایه گذاری در زیرساختهای افغانستان هستند.
میرشفیع با اشاره به میزان سرمایه گذاری ایران در پروژههای زیرساختی افغانستان اظهار داشت: فعلا میزان سرمایه گذاری ایران در پروژههای زیرساختی که به صورت رسمی در توافقات ثبت شده ۶ میلیارد دلار، اما این عدد قابل افزایش است و اخیرا با یک سرمایهگذار ایرانی مایل در حضور در بازار افغانستان مذاکراتی داشتیم و آمادگی سرمایهگذاری تا سقف ١٢ میلیارد دلار در این کشور را دارد.
وی افزود: ایران در سه کریدور زابل-زرنج- قندهار - کابل و هرات -کابل -چین یعنی کریدور واخان و کریدور هرات - مزار شریف - شیرخان بندر به سمت چین آمادگی همکاری سرمایه گذاری با افغانستان در حوزه ریلی را دارد. افغانها با توجه محدودیت سرمایهگذاری به دنبال اولویتبندی این پروژهها هستند و ایران در تامین مالی به صورت انفرادی یا با کمک کشورهای دیگر میتواند این اقدام را انجام دهد.
نماینده ویژه وزیر راه و شهرسازی در امور افغانستان با اشاره به اهمیت بندر چابهار برای افغانها گفت: در سفر اخیر رییس راه آهن افغانستان به ایران بازدید گی از بندر چابهار انجام و تسهیلات بندر چابهار مطرح شد و این امکان را میتوانیم فراهم آوریم که هر باری را که در هرات تحویل میگیریم را از بندر چابهار یا بندر عباس به صورت حمل ترکیبی در بنادر مختلف دنیا که طرف قرارداد افغانستان هستند را تحویل دهیم.
وی در پاسخ به این سوال که با توجه تحریمها علیه ایران چگونه امکان تحویل بارهای افغان در بنادر کشورهای دیگر وجود دارد، گفت: تحریمهای کشتیرانی تحریمهای آمریکایی است و فقط توسط آمریکا اعمال میشود اما سایر کشورها متناسب با منافع خود از این ارتباطات اقتصادی استفاده و به ایران کمک می کنند و آمریکا به هر حال به صورت غیرقانونی فشارهای تحریمی را به سایر کشور ها اعمال می کند و ما به طور قانونی تحت تحریم هیچ کشوری نیستیم و در قراردادهای بینالمللی میتوانیم از هر بندری استفاده کنیم و به بسیاری از بنادر هم دسترسی داریم. از سوی دیگر، بار افغانستان معاف از تحریمهای آمریکا هستند را می توانیم بار آنها را به این بنادر برسانیم.