خبرگزاری کار ایران

بررسی آثار تعطیلات گرمایی بر صنایع خوزستان/ مخالفان و موافقان چه می گویند؟

بررسی آثار تعطیلات گرمایی بر صنایع خوزستان/ مخالفان و موافقان چه می گویند؟
کد خبر : ۷۸۰۰۳۸

گرمای تابستان این روزها باز امان مردم خوزستان را بریده است. هرچند مردم تا حدی به این شرایط آب وهوایی عادت کرده اند، اما تحمل گرما از ساعت 12 ظهر تا 18 عصر بسیار سخت و طاقت فرسا بوده و در این ساعت مردم کمتر از منازل خارج می شوند؛ چراکه حتی کولرهای خودروها هم جوابگو نیست از این رو با ادامه این شرایط آب وهوایی مردم از ماندن در منازل خود خسته و درمانده می شوند. گرما از سوی دیگر به بخش صنعت هم اثر خود را می گذارد به طوریکه مقامات ارشد استان تعطیلی ادارات و بخش تولید صنایع در روزهای گرم را بهترین نسخه برای درمان مقابله با دمای بالاتر از 50 درجه می دانند.

به گزارش خبرنگار ایلنا از اهواز، اینکه صنعت استان در اثر این تصمیمات تحت تاثیر چه شرایطی قرار می گیرد و اینکه گرمای هوا چقدر در اشتغال یا عدم سرمایه گذاری بخش خصوصی اثر گذار بوده و دولتمردان چه تسهیلاتی برای مردم خوزستان لحاظ کرده اند، سوالاتی است که در این گزارش به آن پرداخته ایم و آن را می خوانید.

با تعطیلی ادارت وصنایع درخوزستان مخالف هستم  

نماینده مردم ایذه وباغملک در مجلس شورای اسلامی از جمله افرادی است که با تعطیلی شرکت ها و صنایع در خوزستان به هر دلیلی مخالف است.

هدایت الله خادمی خاطر نشان میکند: ماشین آلات وتاسیسات و شرکت‌هایی که در خوزستان کار می کنند مناسب این اقلیم ساخته شده اند لذا در شرایط گرما این صنایع باید به کارشان ادامه دهند.

به گفته خادمی، مصرف انرژی (به جز مصرف خانگی ) در هر کشور یکی از نشانه های توسعه محسوب می شود و اگر مصرف انرژی زیاد است یعنی آن کشور توسعه یافته و انرژی در جهت تولید استفاده می گردد.

عضو کمیسیون انرژی مجلس در خصوص تعطیلی ادارات وصنایع در روزهای گرم تابستان جهت کاهش صرفه برق می گوید: تا سال 89 13 میزان تولید برق 5 هزار مگاوات برق اعلام شد. سال 1390هم وضعیت تولید برق دراستان خوب بود بطوریکه علاوه بر برق داخل، صادرات برق هم داشتیم.

خادمی تصریح می کند: سال 1391به بعد تولید برق طبق برنامه ها پیش نرفت و افزایش تولید برق نداشتیم از این رو دستور تعطیلی ادارت و صنایع صادر شد این درحالیست که راهکار جبران، راه اندازی نیروگاه های تولید برق و انرژی خورشیدی وبادی است.

وی می افزاید: با تعطیلی به این دلیل مخالف هستم که اگر به وظایف طبق برنامه عمل می کردیم، مجبور به تعطیلی صنایع نبودیم. این  تعطیلی ها در خوزستان آسیب زیادی به صنایع وارد کرده و آسیب آشکار آن قابل حدس است ولی آسیب نهان آن در دراز مدت دیده می شود چرا که توسعه استان را به عقب می اندازد.

استاندار خوزستان عنوان می کند: تعطیلی دستگاه های دولتی صدمه ای به صنایع استان وارد نمی کند اما استاندار خوزستان نظرش مخالف هدایت الله خادمی نماینده مجلس است و می گوید: دستور تعطیلی در روزهای گرم تابستان فقط مختص ادارات و دستگاه های دولتی است و شامل بخش تولید صنایع و شرکت ها و کارخانجات نمی شود بنابراین این تعطیلی به صنایع استان صدمه وارد نمی کند.

غلامرضا شریعتی اظهار می دارد: گرما در کار صنعت برق استان هم اختلال چندانی ایجاد نخواهد کرد چراکه به علت داشتن آب کافی، نیروگاه‌های برقآبی می‌توانند بطور تمام وقت کار کنند و همانند سال گذشته مشکل تامین برق را نداریم.

شریعتی معتقد است؛ ممکن است نیروگاه‌هایی که وزارت نیرو قرار بود امسال وارد مدار کند به علت تحریم های ظالمانه کشورهای غربی وارد مدار نشوند که البته بازهم با مدیریت خوب می توان براین مشکل هم غلبه کرد.

این مقام مسول تصریح می کند: طی چند سال اخیر اصلاحات جدی در صنعت برق استان انجام شده و دولت اهتمام ویژه‌ ای برای پایداری سیستم برق استان خوزستان داشته است.

وی با بیان اینکه گرما طبیعت و اقلیم  استان است می افزاید: نگهداری و حفظ وضعیت کنونی مصرف برق در دستور کار همه دستگاه‌های اجرایی است سازمان آب و برق هم متناسب با دیسپاچینگ آمادگی تامین برق استان را دارد و انشاالله اوضاع تحت کنترل و مشکل اصلی بابت تامین برق نخواهیم داشت.

سرمایه گذاری درخوزستان صرفه اقتصادی دارد

معاونت هماهنگی امور اقتصادی استاندار خوزستان دیگر صاحب نظر گزارش ماست که معتقد است نه تنها شرایط اقلیمی بلکه هیچ عامل دیگر نمی تواند بر اقتصاد استان خوزستان تاثیرچندانی بگذارد.

نوراله حسن زاده می گوید: سرمایه گذاری دربسیاری از حوزه ها آنقدر دراستان صرفه اقتصادی دارد که شرایط اقیلمی مانند گرما، گردوخاک، سیلاب و هیچ چیز دیگر نمی تواند بر آن اثر مهمی بگذارد.

حسن زاده به پتانسیل های طبیعی و شگفت انگیز صنایع استان خوزستان اشاره کرده و اظهار می دارد: در صنایع  مختلف پتروشیمی، نفت، گاز، کشاورزی و  نیشکر مزیت هایی در این استان وجود دارد که در استان های دیگر یافت نمی شود به عنوان مثال در هیچ جای کشور 2 میلیون اراضی قابل کشت، 16 میلیون تن تولید محصولات کشاورزی وجود ندارد.

وی به اجرای اصل رقابت پذیری در صنایع تاکید کرده و معتقد است: گرما در واحدهای صنعتی مانند کشاورزی تاتیر چندانی ندارد، در برخی صنایع دیگر هم اگر اثرگذار است باید فرصت رقابت پذیری آن صنایع را ارتقا داد.

این مقام مسئول می گوید: با توجه به اینکه خوزستان استانی است که درحوزه های مختلف نفت، گاز، پتروشیمی نقش مهمی در بخش اقتصاد کشور دارد لذا واحدهای تجاری قابل ساخت درصنایع بالادست و پایین دست وقطعه سازی و خوراکی با توجه به اصل رقابت پذیری صنایع احداث شوند.

معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری خوزستان می گوید: کارکرد بیشتر صنایع استان خوزستان بصورت ملی است از این رو غیر از کار صنایع مختلف مذکور و طرح هایی که صرفا در استان قابل اجرا هستند، برای  بقیه صنایع  که در بحث صادرات می توانند قدرت رقابت داشته باشند مشوق هایی باید لحاظ شود.

حسن زاده عنوان می کند: وقتی دما در خوزستان به 50 درجه می رسد طبق قانون کار واحدهای صنعتی تعطیل می شود دراین صورت اصل رقابت پذیری کاهش می یابد؛ این درحالیست که مناطق شمالی و سردسیر با آب و هوای مناسب می توانند چند برابر واحدهای صنعتی استان خوزستان کارکنند لذا اینها محدودیت هایی است که گرما برای استان به دنبال دارد و بدین لحاظ باید واحدهای صنعتی خوزستان مورد حمایت بیشتر قرارگیرند.

وی تاکید می کند: اگر مشوق هایی برای واحدهای تولیدی استان خوزستان قرار داده شود و تعرفه برق آنها تغییر کند و برای بحت بیمه تامین اجتماعی نیروهای آنان تعرفه خاص قرار دهند سرمایه گذاران بیشتری، سرمایه خود را به داخل استان خوزستان می آورند بدون اینکه شرایط آب وهوایی را لحاظ کنند.

قانونی مبنی بر تعطیلی ادارات دردمای بالای 50درجه وجود ندارد  

کارشناس اداره هوا شناسی خوزستان هم می گوید: قانونی وجود ندارد که اگر دما بالاتر از 50 درجه بود باید ادارات تعطیل بشوند چرا که در قانون حد و اندازه ای برای پارمترهای هواشناسی جهت تعطیلی ادارات اعلام نشده و تنها تصمیم گیرنده شورای تامین استان است.

رضا میری نژاد اظهار می کند: دستگاهای هواشناسی استان خوزستان به روز ترین دستگاه‌ها هستند و مشکلی برای ثبت دمای هوا ندارند.

میری نژاد، با این نظر که برخی معتقدند اداره هواشناسی خوزستان دمای واقعی را گزارش نمی دهد موافق بوده و توضیح می دهد: چون آنها دماسنج را زیر نور آفتاب قرار می دهند دمای هوا بیش از اندازه واقعی نشان داده می شود این درحالیست که اندازه گیری دمای هوا در سازمان جهانی هواشناسی استانداردهایی دارد که باید رعایت شود.

وی می افزاید: دماسنج باید در ارتفاع یک و نیم تا دو متر و در سایه قرار گیرد تا دمای واقعی هوا را نشان دهد. وقتی دماسنج در آفتاب قرار گیرد دمای هوا به اضافه دمای اشعه آفتاب است که 10 تا 15 درچه بیش از دمای واقعی می باشد. از لحاظ علم هواشناسی هم  وقتی دمای هوا گزارش می شود باید پارامتر اشعه خورشید از آن حذف شود.

گزارش فوق حاکی از آن است که پتانسیل های زیاد اقتصادی در خوزستان وجود دارد که نسبت به سایر استان ها شگرف و قابل توجه است. اما سیاست های راهبردی کشور درجهت حمایت از استانی که قطب اقتصادی کشور در صنعت نفت، گاز، پتروشیمی و کشاورزی وجود دارد؟ چند درصد سیاست های راهبردی کشور وتصمیمات دولتمردان در راستای چرخش سرمایه و جذب سرمایه گذار به خوزستان بوده است؟

اینکه خوزستان دارای شرایط اب وهوایی بسیار گرم است و نه تنها سازمان ها وادارات و شرکت ها و صنایع بلکه مردم هم مجبور به استفاده تمام وقت از سیستم های خنک کننده هستند برکسی پوشیده نیست اما آیا دولتمردان تا کنون برای ارائه تسهیلات ویژه به مردم خوزستان و کاهش تعرفه برق تصمیماتی داشته اند تا حساب خوزستان را از دیگر استان ها جدا کنند؟ آیا دراثر گرما زیرساخت های مختلف برق و آب در استان خوزستان دچار اصطحلاک و خسارت نمی شوند؟ آیا تا کنون بودجه ای برای این مباحث به خوزستان که آب وهوایی متفاوت از اغلب استان های کشورمان دارد اختصاص یافته است؟ آیا هیچ کدام از مسئولان کشوری حاضر است محل کارخود را به خوزستان تغییر دهد؟

به اعتقاد مقامات ارشد استان بهترین راه کنونی  برای کاهش مصرف برق  و آسایش و رفاه مردم خوزستان تعطیلی ادارات بوده است اما بخش خصوصی همچنان برای اینکه چرخ زندگیشان بچرخد درروزهای گرم و تعطیل هم سرکار می روند تا شرکت آنها رو به ورشکستگی نرود. دراین شرایط کاهش تعرفه های انرژی وهمچنین کاهش تعرفه بیمه کارکنان چرا تا کنون در مجلس تصویب نشده است؟ آیا حق مردم خوزستان آنچنان که باید و شایسته است ادا شده است؟

گزارش/ شهرزاد امیری

 

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز