رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان مطرح کرد:
آتش زدن بقایای محصول در زمین های زراعی جرم محسوب می شود/ لزوم توجه به حفظ تنوع زیستی برای پایداری و استمرار در بخش کشاورزی
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان گفت: آتش زدن بقایای محصول در زمین های زراعی از نظر سازمان جهاد کشاورزی جرم محسوب می شود و باید با آموزش و آگاهی بخشی به کشاورزان از این کار جلوگیری شود.
به گزارش خبرنگار ایلنا از اهواز، کیخسرو چنگلوایی پیش از ظهر چهارشنبه ۱ خرداد ماه در حاشیه جلسه روز جهانی تنوع زیستی اظهار کرد: به مناسبت روز جهانی تنوع زیستی با حضور فعالان محیط زیست، انجمن های مردم نهاد، همکاران ما در سطح استان و محققین و کارشناسان در این نشست به بررسی مفهوم، مشکلات و عوامل موثر بر تنوع زیستی پرداختیم.
وی افزود: حفظ تنوع زیستی در پایداری تولید و استمرار روند رو به رشد تولید در بخش کشاورزی بسیار مهم است؛ چرا که برخی از دخالت های انسان به طور مستقیم بر روی تنوع زیستی تأثیر میگذارد و موجب می شود موجودیت یک محصول و خاک را از دست داده و منابع آبی آلوده شوند.
مدیرکل جهاد کشاورزی استان خوزستان تصریح کرد: این جلسه به منظور یافتن راهکارهایی با استفاده از نظرات کارشناسان امر برگزار شد تا بتوانیم در راه حفظ و تقویت تنوع زیستی بکوشیم و محیط زیستی هر چه پویا تر برای نسل های آینده داشته باشیم.
چنگلوایی در خصوص اقدامات سازمان جهاد کشاورزی در خصوص حفظ تنوع زیستی در خوزستان، بیان کرد: تنوع بخشی در اقلام مورد استفاده در محصولات زراعی مهم است نباید در زراعت تک کشتی و تک محصولی باشیم، همچنین از ارقام پر محصولی که مقاوم به بیماری ها و تحمل شرایط نامساعد محیطی را دارند نیز استفاده کنیم.
وی ادامه داد: برگزاری کلاس های آموزشی و توجیح کشاورزان برای جلوگیری از آتش زدن بقایای محصول یکی دیگر از اقدامات ما است، چرا که این کار موجب بین رفتن موجودات مفید خاک و به مخاطره افتادن تنوع زیستی خواهد شد.
چنگلوایی عنوان کرد: لازم است استفاده مناسب از کود و سموم براساس نسخه های گیاه پزشکی انجام شود؛ همچنین در بحث مدیریت شخم و خاک ورزی نیز نباید به به گونه ای عمل کنیم که باعث فرسایش خاک شود و با کاهش تردد ماشین آلات در مزارع از فشردگی خاک و به مخاطره افتادن تنوع زیستی جلوگیری کنیم.
وی با مهم دانستن بحث آموزش و آگاهی بخشی به کشاورزان خاطرنشان کرد: کشاورزان باید بر این نکته واقف شوند که ضامن پایداری تولید آنها حفظ تنوع زیستی است و باید از راه هایی که باعث خسارت میشه اجتناب کنند.
مدیرکل جهاد کشاورزی استان خوزستان در خصوص راهکارهای عملی برای منصرف کردن کشاورزان از آتش زدن بقایای محصول خود، گفت: یکی از راهکارها کشت مستقیم است بدین صورت که در گذشته پس از برداشت گندم در برخی مناطق باید برای از بین رفتن بقایای محصول مزرعه را آتش زده و سپس آبیاری کنیم تا زمین گاو رو شده و شخم زده شود. اکنون در برخی مناطق به محض برداشت گندم و تا زمانیکه بقایای برداشت گندم در زمین وجود دارد، دستگاه های کارنده مستقیم کشت را انجام میدهند در خصوص گندم بعد از ذرت هم همین اتفاق می افتد به عنوان مثال در سال گذشته حدود ۳۵ هزار هکتار بصورت مستقیم کشت شد.
چنگلوایی راهکار دیگر متقاعد کردن کشاورزان برای آتش نزدن مزارع را استفاده از کود اوره دانست و اشاره کرد: کشاورزان با اضافه کردن ۱۰۰ کیلو گرم در هکتار کود اوره به زمین موجب می شوند با قیمانده بقایای محصول برداشت شده تجزیه شده و به یک کود عالی تبدیل شود؛ همچنین استفاده از کود سبز نیز یکی دیگر از این راهکارها است.
وی افزود: اگرچه این مجموعه اقدامات توانسته آتش زدن بقایای محصول را به شدت کاهش دهد، ولی این بدان معنا نیست که بگوییم در سطح استان زمین زراعی آتش زده نمی شود.
مدیرکل جهاد کشاورزی استان خوزستان با بیان اینکه آتش زدن عمدی بقایای محصول از نظر ما جرم محسوب می شود، اظهار کرد: باید کمک کنیم با راهکارهای ترویجی، آموزشی و عملیاتی همین میزان آتش زدن بقایای محصول را نیز به حداقل برسانیم.
وی در خصوص مشکلات حمل و نقل چغندر قند، خاطرنشان کرد: مشکل اصلی ما کمبود کامیون بود و از نظر فنی، تکنولوژی و دستگاه های برداشت، برنامه ریزی ها انجامشده و مشکلی نداشتیم.
چنگلوایی تاکید کرد: اولین جلسات هماهنگی برداشت چغندر قند ۳ ماه قبل از بر داشت تشکیل شده است و اتفاقی که امسال افتاد اصلا قابل پیش بینی نبود.
وی در پایان گفت: در حال حاضر حجم عظیمی از کامیونها به سمت بندر میروند که موجب شد در حمل و نقل چغندر قند با مشکل مواجه شویم، اما بعد از نشست هایی که صورت گرفت و تحرکی که اداره کل پایانه ها داشت شرایط بهتر شده، اما تا نقطه مطلوب ما فاصله دارد.
لازم به ذکر است، ساعتی پس از این مصاحبه خبر اختصاص ۳۵۰ دستگاه کامیون از استان های دیگر و کارخانه سیمان رامهرمز برای حمل محصول چغندر قند به دستور استاندار خوزستان اعلام شد.