مدیر پایگاه میراث جهانی سازههای آبی تاریخی شوشتر:
حفظ سازههای آبی تاریخی شوشتر توجه دستگاههای اجرایی را میطلبد
مدیر پایگاه میراث جهانی سازههای آبی تاریخی شوشتر گفت: حفظ سازه های آبی تاریخی شوشتر به دلیل ماهیت و موقعیتشان وابسته به توجه ادارات و سازمانهای دیگر است.
به گزارش خبرنگار ایلنا از خوزستان، محمدحسین ارسطوزاده امروز شنبه 15 دیماه 97، با بیان شرایط خاص سازههای آبی تاریخی شوشتر در فصل زمستان، اظهار کرد: شوشتر با دارا بودن قریب به یکصد بنای آبی تاریخی متعلق به ادوار تاریخی مختلف از معدود شهرهایی است که نبوغ مهندسی آب در آن به منصه ظهور رسیده است.
وی ادامه داد: از این رو شوشتر را میتوان موزه مهندسی آب ایران و جهان دانست، زیرا آثار مهندسی آب این شهر در تیرماه 1388 به عنوان دهمین اثر ایران در فهرست آثار جهانی به ثبت رسید.
مدیر پایگاه جهانی سازههای آبی تاریخی شوشتر گفت: پلها، بندها، آسیابها، دولابها، تونلها، کانالها و نهرهای دستکندی که کیلومترها طول داشتهاند در کنار یکدیگر نظام آبی تاریخی شوشتر را شکل داده و آنها را مبدل به شاهکار مهندسی آب در جهان کردهاند.
ارسطوزاده ضمن اشاره به بخشی از فعالیتهای اجرایی این پایگاه، تصریح کرد: بهکرات مشاهده شده تنههای بزرگ درختان که حکایت از قطع شدن ناگهانی دارد، در نخالههای لایروبی مشاهده میشوند و این تصور را به وجود میآورند که آیا افرادی تعمدی اقدام به قطع درختان نمودهاند و یا فشار و قدرت طغیان رودخانه موجب این اتفاق شده است.
وی افزود: در هر حال تیم اجرایی پایگاه سازههای آبی تاریخی شوشتر مجبور شدهاند برای بیرون کشیدن این درختان از دهانههای سازههای آبی، آنها را قطع و سپس با مشقت فراوان به بیرون حمل کنند.
مدیر پایگاه جهانی سازههای آبی تاریخی شوشتر بیان کرد: درهمین حال، گروهی از کارشناسان پایگاه با مطالعه و بررسی نخالهها و موارد استخراجشده از سازههای آبی تاریخی شوشتر، در حال تهیه گزارش مستند از این حجم مواد لایروبی شده هستند.
وی ادامه داد: هر چند که این آثار هماکنون تحت مدیریت پایگاه میراث جهانی سازههای آبی تاریخی شوشتر هستند، اما به دلیل ماهیتشان و نیز محل قرارگیری، وابسته به توجه دستگاههای اجرایی همچون وزارت نیرو و سازمان آب و برق خوزستان، آبفا، فرمانداری، محیط زیست، شهرداری و ... هستند.
ارسطوزاده تأکید کرد: وجود میراث جهانی سازههای آبی تاریخی شوشتر فرصتی است که از طریق مدیریت کلان و برنامهریزی همهجانبه در شهرستان میتواند منشاء خیر شود و موجب بهبود کیفیت زندگی جوامع محلی شود و نباید این فرصت تبدیل به تهدید شود.
مدیر پایگاه جهانی سازههای آبی تاریخی شوشتر در پایان اظهار امیدواری کرد: با مذاکرات انجامشده و برنامهای مشترک و قابل اجراء با دستگاههای ذیربط، مشکلات فاضلاب و بویژه لایروبی سازههای آبی تاریخی شوشتر که قرنها است وظیفه تنظیم، تقسیم و هدایت رودخانه را بر عهده دارند حل شود.