با انتخاب و تصویب زمین برای قبرستان جدید:
قبرستان تاریخی شهسوار ایذه سایت موزه میشود
سرپرست معاونت میراثفرهنگی خوزستان از طرح تبدیل قبرستان شهسوار ایذه به سایتموزه در حاشیه تالاب بندان این شهر خبر داد.
بهگزارش ایلنا از خوزستان، سیدمحسن حسینی با اشاره به پیگیریهای صورتگرفته و لزوم مراقبتهای بیشتر درخصوص قبرستان تاریخی شهسوار ایذه گفت: باتوجه ارزشهای فرهنگی و جایگاه قبرستان تاریخی ـ باستانی شهسوار در میان مردم فرهنگدوست شهرستان ایذه، با نشستها و بررسیهای انجامشده، موضوع منع تدفین در این قبرستان با اهالی، دهیاری و شورای روستا مطرح و خوشبختانه با تعاملات جمعی، با این موضوع موافقت شد.
سرپرست معاونت میراثفرهنگی خوزستان افزود: از آنجایی که این محوطه در فهرست آثار ملی کشور قرار دارد و از طرفی عرصه و حریم آن مصوب است، با تفاهمهای به عمل آمده، از این پس در این قبرستان تدفین تازهای صورت نخواهد گرفت و بهزودی با تعیین و تأیید زمین موردنظر، قبرستان جدیدی در این حوزه ایجاد خواهد شد.
او یادآور شد: طرح تبدیل قبرستان شهسوار به سایتموزه هماکنون در دست اقدام است و بهزودی با ایجاد برخی اصلاحات، شاهد مرمت، مراقبت و پایشهای تازهتری در این بستر فرهنگی خواهیم بود.
گورستان و زیارتگاه شهسوار از منابع مهم میراثفرهنگی کشور است که در تاریخ ۲۷ بهمن ۱۳۷۸ با شمارهٔ ۲۵۹۶ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید. این گورستان یکی از غنیترین منابع وجود شیرهای سنگی بختیاری در استان خوزستان است.
از دیگر قبرستانهای شناختهشده خوزستان، میتوان به قبرستان تاریخی ایوه طایفه ململی و بخش سوسن در ایذه و باجول در دزپارت اشاره کرد.
یکی از سنن کهن در فرهنگ عشایر بختیاری، برپا داشتن شیر سنگی «برد شیر» بر قبور و در گذشتگان ایلی است. بختیاریها بردشیر را که گواهی بر شجاعت، دلاوری، هنرمندی در شکار و تیراندازی در جنگ و مهارت در سوارکاری است، بر آرامگاه بزرگان و درگذشتگان نامآور خود قرار میدادند.
هیبت و شکوه این تندیسهای سنگی، یادآور مردانی است که تاریخ پرفراز و نشیب قومشان را در قالبی اسطورهای با نام خود زینت داده و روی در دل خاک نهفتهاند. بردشیرها از پهلو، مزین به نقش شمشیر، اسب، تفنگ و تسبیح هستند و بر گُرده آنها، مشخصات متوفی نقش میشود. خوزستان را میتوان بخشی از موزه روباز شیرهای سنگی تاریخ ایران نامید.