در گفت وگو با ایلنا مطرح شد؛
سکوت مسئولان در هفتمین سالروز ثبت جهانی محوطه باستانی شوش/تخریب وسرقت دیوارهای حفاظتی و تجهیزات روشنایی محوطه
مدیر انجمن دوستداران میراث فرهنگی شهرستان شوش از برگزار نشدن مراسم بزرگداشت سالروز ثبت میراث جهانی محوطه باستانی شوش در سالهای گذشته انتقاد کرد و خواستار توجه مسئولان به این میراث ارزشمند شد.
مهدی حیدریزاده در گفتوگو با ایلنای خوزستان اظهار کرد: محوطه باستانی شوش با تلاشهای زیادی پس از سالها سرانجام در ۱۳ تیرماه سال ۱۳۹۴ بهعنوان هجدهمین اثر ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید.
وی با بیان اینکه این رویداد بسیار مهم بوده و ارزش زیادی دارد ولی متأسفانه طی این هفت سال هیچ جشن و بزرگداشتی برگزار نشد، افزود: حداقل سالهای گذشته به یک بنر اکتفا میشد ولی در سال جاری که هفتمین سالگرد ثبت جهانی محوطه باستانی شوش است حتی یک بنر در سطح شهر و در سطح محوطه جهانی شوش دیده نشد.
مدیر انجمن دوستداران میراث فرهنگی شوش در ادامه مطلب فوق تصریح کرد: مانند سالهای گذشته این سوءمدیریت میراث جهانی و عدم توجه به خواستههای دوستداران میراث فرهنگی این شهر کهن را میرساند.
وی بیان کرد: انجمن دوستداران میراث فرهنگی شوش طی دعوتی با حضور مدیر پایگاه بهمنظور برگزاری مراسم ثبت جهانی شوش در ۱۴ تیرماه جهت تأمین بخشی از ملزومات مراسم اعلام آمادگی کرده بود ولی هیچ خبری بعد از آن جلسه نشد و کوچکترین حرکتی در سطح شهر را شاهد نبودیم تا مانند سالهای گذشته شوش در سکوت شاهد سالگرد ثبت در میراث جهانی باشد.
حیدریزاده ادامه داد: متأسفانه محوطه باستانی شوش آنگونه که باید بعد از جهانی شدن اداره نشده است؛ شاید مسئولان بهمرور فراموش کردند که این محوطه ارزشمند پس از ثبت و آنهمه تلاش و تکاپو که از اوایل دهه نود تا سال ۱۳۹۷ انجام شد باید نگهداری و حفاظت شود.
وی عنوان کرد: با نگاهی گذرا به محوطه باستانی شوش خواهیم دید که اوضاع از گذشته بدتر شده است و دیوارهای حفاظت محوطه و چراغ ها و تجهیزات روشنایی مدام تخریب میشوند و به سرقت میروند.
یگان حفاظت حمایت جدی نمیشود
مدیر انجمن دوستداران میراث فرهنگی شوش افزود: یگان حفاظت حمایت جدی نمیشود و از نبود نیرو انسانی متخصص رنج میبرد و حتی درگیر تأمین بنزین برای گشتزنی معمول است.
وی با اشاره به اینکه گلههای احشام سطح محوطه باستانی را چراگاه کردهاند، گفت: سرقت متعدد تابلوها، کشف متعدد جنازه افراد معتاد و پاتوق شدن بخشهایی از میراث شهر برای استعمال مواد مخدر سبب ناامنی و نارضایتی اهالی منطقه شده است.
رها شدن باغ موزه محوطه باستانی شوش
حیدریزاده تصریح کرد: باغ موزه محوطه باستانی شوش هم که زمانی منظره دلانگیزی و طراوت خاصی داشت مدتها به حال خود رها شده بود و موزه نیز مشکلات قابلتوجهی دارد.
وی ادامه داد: همه موارد یاد شده و بیشتر از آن بخشی از مطالبات دوستداران میراث فرهنگی و رسیدگی به آن است؛ حال در این بین به فراموشی گرفتن این واقعه مهم تاریخی یعنی ثبت جهانی توسط مسئولان شهری و میراث فرهنگی جای تأسف دارد.
مدیر انجمن دوستداران میراث فرهنگی شهرستان شوش گفت: برخلاف شوش در شهرها و محوطههای تاریخی ثبت شده جهانی دیگری مانند شوشتر، گنبد کاووس، اصفهان، تختجمشید، گنبد سلطانیه و نظایر آن هرساله سالروز جهانی شدن را نهتنها میراث فرهنگی بلکه عموم مسئولان مانند شهرداریها جشن میگیرند و مراسم گرامیداشت برگزار میکنند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: امید است چشمهای بینا، گوشهای شنوا و دستان توانایی باشد برای شنیدن و دیدن حقایق و تحقق خواستههای دوستداران میراث فرهنگی شوش که چیزی جز حفاظت و اعتلای میراث فرهنگی کشور ایران و کهن شهرمان شوش نیست.