ایلنا از خوزستان گزارش می دهد؛
آموزش هنر میناکاری، مس و پرداز در شمال خوزستان/لزوم توجه ویژه به ایذه بهعنوان پایتخت فرهنگی ایل بختیاری + تصاویر
هرچند میناکاری، مس و پرداز را بیشتر با نام اصفهان میشناسند اما یک هنرمند خوزستانی در شمال استان خوزستان و در شهرستان ایذه اقدام به آموزش و ترویج این هنر نموده است. بهگونهای که استقبال از این هنر و میل به یادگیری نهتنها در ایذه، بلکه در شهرهای اطراف نیز بهسرعت بالا گرفته است.
به گزارش خبرنگار ایلنا از خوزستان، میناکاری، هنری است که پیشینهای در حدود پنج هزار سال دارد و به آن میناگری و میناسازی نیز گفته میشود و کانون تولید ظروف میناکاری شهر اصفهان است.
گذشته این هنر به دوران هخامنشیان باز میگردد که در دوران ساسانیان نیز دچار تحولات بزرگی شده و در همین دوران است که هنر میناکاری به اوج شکوفایی خود میرسد. در دوران پس از ورود اسلام نیز این هنر توسط سلجوقیان، مغولان، تیموریان و بعدها صفویان دنبال شد.
در دوران حکومت قجرها این هنر از تب و تاب افتاد و تا حدودی به تولیداتی مانند سر قلیان و کوزه و بادگیر تقلیل پیدا کرد. پس از این دوران هنر میناکاری با فراموشی و کم فروغی همراه گردید تا اینکه با ظهور چهرههایی مانند شکرالله صنیع زاده این هنر دوباره احیا شد و بهمرور توسط هنرمندان دیگری ادامه یافت. هم اکنون هنرمندان خوش ذوقی در این رشته به فعالیت میپردازند که یکی از این هنرمندان پوران محمدی است. هنرمندی خوشذوق که با توجه به علاقهای که به فعالیت و آموزش در استان خوزستان دارد، سالهاست به امر آموزش در مناطقی مانند شهرستان ایذه پرداخته است.
پوران محمدی متولد استان خوزستان، شهرستان ایذه است. این هنرمند خوزستانی دانشجوی کارشناسی ارشد معماری است و نهتنها در هنر میناکاری دستی دارد، بلکه در هنر مس و پرداز، تذهیب و نقاشی نیز مدتهاست به فعالیت پرداخته و با برگزاری کارگاههای مختلف به آموزش علاقهمندان پرداخته است.
وی در گفت و گو با خبرنگار ایلنا ضمن اشاره به شرایط سختی که باید برای برگزاری کلاسهای آموزشی در هر دوره طی کند، میگوید: با توجه به علاقه شخصی و تماسهای مکرری که توسط هنرجویان بسیاری در استان خوزستان و شهرهایی مانند ایذه داشتم تصمیم به برگزاری دورههای آموزشی گرفتم. در سالهای گذشته در چندین دوره اقدام به برگزاری کلاسها و کارگاههای آموزشی گرفته و تا کنون شاگردان بسیاری را تربیت نموده و همین ممارست باعث گردید تا خانوادههای بسیاری برای ثبت نام فرزندان خود مراجعه کنند.
محمدی میافزاید: برگزاری کلاسهای آموزشی در شهرستان ایذه سختیهای خاص خودش را دارد و به دلیل نبود امکاناتی مانند کوره، مس و رنگهای مخصوص مینا، همیشه با مشکل مواجه هستیم و بسیاری از وقت ما درگیر درخواست لوازم و ارسال ظروف به کوره و بازگشت و دریافت آنها از اصفهان میشود. بهگونهای که باید در بسیاری از موارد هزینههای بسیاری را متحمل شوم.
وی ضمن اشاره به تاریخچه این هنر در شهری مثل ایذه میگوید: تا پیش از ورود من، هنر میناکاری و مس و پرداز ناشناخته بود. با توجه به شناختی که هنرمندان ایذه نسبت به فعالیتهای من در استان اصفهان داشتند بهمنظور آموزش، دعوت به همکاری شدم و همین اتفاق مسیر هنری من را دوباره به زادگاهم ایذه کشاند. شهرستان ایذه بهعنوان پایتخت فرهنگی ایل بختیاری و تاریخ و گذشته پرفروغی که در خود جایداده است قابلیتهای فراوانی در حوزه هنر دارد که نیاز هست تا بیشتر در مباحث فرهنگی در این شهر سرمایهگذاری شود.
این نقاش و صنعتگر خوزستانی در پایان گفت: بهزودی در شهرستان ایذه در حوزه میناکاری و مس و پرداز و نقاشی با توجه به استقبالی که از فعالیتهای من شده است در قالب یک کارگاه بزرگ اقدام به برگزاری دورههای آموزشی خواهم کرد تا فرصت آموزش برای علاقهمندان به یکی از این حوزههای سه گانه ایجاد گردد.
گفتنی است، هنر مس و پرداز، هنر پیادهسازی طرحها و رنگآمیزی آنها روی فلز مس میباشد. این هنر، معمولا بهعنوان زیرشاخهای از هنر میناکاری شناخته میشود هر چند این دو مراحل تولید متفاوتی دارند. این هنر در سالهای اخیر توسط هنرمندان اصفهانی ابداع گردید. هرچند خاستگاه این هنر اصفهان است، اما در شهرهای دیگری مانند قزوین و خراسان نیز رواج داشته است. طرحهای مورد استفاده در این نوع هنر، کاملا سنتی و ایرانی است.