در گفتوگو با ایلنا عنوان شد؛
نیاز به تغییر نگاه شهرداری ایذه به ابنیه و میادین تاریخی/نگرانی مردم از بیتوجهی به «میدان مرد شمی» + تصاویر
شهرستان ایذه از جمله مناطق تاریخی در استان خوزستان است که در سالیان متمادی آسیبهای بسیاری را ازسوی سازمان های مسئول از جمله شهرداری این شهر متحمل شده است.
به گزارش خبرنگار ایلنا از خوزستان، با نگاهی اجمالی به دورههای گذشته و نگاه شهرداری به بافت تاریخی شهر ایذه میتوان به حقیقتی تلخ از برخورد غیرمسئولانه شهرداران بسیاری در گذشته تا امروز با هویت فرهنگی در شهری مثل ایذه پی برد.
نگرانی انجمنهای دوستدار میراث فرهنگی و مردم فرهنگدوست شهر ایذه در مواجه شهرداری با مکانهای تاریخی هیچگاه بیمورد نبوده و همیشه پشت هر دلواپسی و نگرانی، انبوهی از چالشهای ریز و درشت خوابیده است.
در تازهترین اتفاقات پیرامون حوزه میراث فرهنگی در شهرستان ایذه و به دنبال اعتراضات عمومی نسبت به عدم ساماندهی میدان "مرد شمی" در ابتدای جاده تاریخی پیان، شهرداری این شهر در یک حرکت غیر کارشناسانه اقدام به اجرای برخی فعالیتهای عمرانی در این میدان تاریخی کرده است که این کار غیر کارشناسانه باعث دلخوری انجمن دوستداران میراث فرهنگی ایذه «تاری شا» و مردم فرهنگدوست شهرستان شده است.
فرامرز خوشاب، دبیر انجمن دوستداران میراث فرهنگی ایذه «تاری شا» ضمن انتقاد از نگاه غیراصولی شهرداری ایذه در استفاده از مصالح و ابزار غیراستاندارد در این میدان، میگوید: شهرداری ایذه به هیچ عنوان مشاوره پذیر نبوده و نیست و همین نگاه خودمحور سالهاست نهتنها به هدر رفتِ سرمایه انجامیده است، بلکه باعث از بین رفتن فرصتهای فرهنگی بسیاری در شهری تاریخی - فرهنگی مثل ایذه شده است.
وی ادامه داد: این انجمن بارها برای تغییر جهت تندیس "مرد شمی" با شهرداری مکاتبه کرده و نشست داشته است، ولی نهتنها پاسخی دریافت نکردهایم بلکه این مجموعه در میدان مرد شمی با روشهای غیراصولی ثابت کرد که نگرانیهای ما بیمورد نبوده است.
خوشاب بیان کرد: نوع مصالح به کار رفته و استفاده از تیرکهای برق در این میدان نشان میدهد که در شهرداری ایذه چیزی تحت عنوان نگاه فرهنگی وجود ندارد و اگر کسی بخواهد در این مورد به این مجموعه مشاوره بدهد نیز با بیمهری مواجه میشود. تیرکهای برق حاشیه میدان و مصالح بدون هویت مصرفی بر تن میدان "مرد شمی"، زار میزند و میدان را به یک مکان بدون هویت تبدیل کرده است. حریم میدان توسط تیرکهای برق مخدوش شده و ضعف نورپردازی مانند دیگر میادین شهر بهصورت کامل پیدا است.
این فعال حوزه میراث فرهنگی میگوید: این میدان یکی از میادین مهم محور فرهنگی شهرستان ایذه و درست در ابتدای مسیر تاریخی پیان قرار دارد و با توجه به ورود گردشگران بسیاری در این مسیر، در همان نگاه اول باعث دلزدگی و عدم رغبت از ادامه مسیر در گردشگر میشود. شهرداری ایذه باید متوجه این موضوع باشد که در چه شهری و در کدام استان دارد فعالیت میکند و اینگونه اگر بخواهد ادامه بدهد بهزودی با حجم عظیمی از پروژههای ویرانگر فرهنگی مواجه خواهد شد.
وی افزود: با توجه به این موضوع که شهرستان ایذه در آستانه ثبت جهانی در لیست یونسکو قرار دارد، شهرداری این شهر در انتخاب اِلِمان های ورودی شهر باید نظر کارشناسان میراث فرهنگی را در نظر بگیرد و اینگونه با نگاه سرسری و تنها برای رفع تکلیف با میادین و بافتهای تاریخی برخورد نگردد. مردم با دقت فعالیتهای فرهنگی این مجموعه را رصد میکنند و انتظار دارند شورای شهر و شهرداری به تعهدات قانونی خود در قبال ابنیه تاریخی وفادار باشند.
این فعال حوزه میراث فرهنگی تصریح کرد: مردم فرهنگدوست شهرستان ایذه ضمن انتقاد از هرگونه اهمال کاری توسط شهرداری نسبت به بافتها و مکانهای تاریخی در محدوده شهر معتقدند که انتخاب شهردار برای شهر تاریخی مثل ایذه باید با حساسیت بیشتری در دستور کار شوراهای شهر قرار بگیرد تا اینگونه با نگاه سرسری و تنها برای رفع تکلیف، با میادین و بافتهای تاریخی برخورد نگردد.
خوشاب خاطرنشان کرد: متأسفانه شهرداری ایذه به شهر بهعنوان یک ساختار جسمیِ فاقد روح نگاه میکند و فعالیتهای این مجموعه در این راستا اگر مورد اصلاح قرار نگیرد بهزودی شهر تاریخی ایذه به یک ساختمان بدون هویت تبدیل خواهد شد و باید برای همیشه با آن شهر دلانگیز و تاریخی خداحافظی کرد.