مدیر امور منابع آب نیشابور خبر داد:
استاندارد مخازن آب نیشابور از سطح کشوری پائینتر است
مدیر امور منابع آب نیشابور گفت: استاندارد مخازن آب موجود در نیشابور از سطح استاندارد کشوری پائینتر است و به همین خاطر در فصل گرما با مشکل کم فشاری و قطع آب روبرو میشویم.
به گزارش خبرنگار ایلنا از نیشابور، سعید خجسته پور در این خصوص افزود: طی بارندگیهای اخیر از ۲۴ میلیون مترمکعب حجم سد بار هشت میلیون مترمکعب آبگیری شده و برای انتقال آب از این سد به نیشابور ۱۰ کیلومتر لوله خریداری شده که ۱۳ کیلومتر دیگر مورد نیاز است.
وی اظهار داشت: برای حل این مشکل ۲مخزن ذخیره آب هرکدام با ظرفیت ۱۰ هزار مترمکعب در حال احداث است که ۳۰درصد پیشرفت فیزیکی داشته و برای تکمیل آن ۴۰ میلیارد ریال مورد نیاز است.
وی با اشاره به اینکه در دشت نیشابور حدود ۲۰ رودخانه دائمی و بیش از یکصد مسیل فصلی به طول حدود چهارهزار کیلومتر وجود دارد، اعلام داشت: امسال اعتبار استانی برای لایروبی و بازگشایی مسیلها و رودخانههای نیشابور و فیروزه یک میلیارد ریال در نظر گرفته شده که از این میزان تاکنون ۳۵۰ میلیون ریال اختصاص یافته و در بخش مطالعات به هم پیوسته منابع آب در این شهرستانها ۵۰۰ میلیون ریال در نظر گرفته شده است.
وی تصریح کرد: طی این مدت حدود ۵۰کیلومتر از بستر رودخانهها و مسیلهای حوزه استحفاظی امور منابع آب نیشابور با حجم ۸۳۲ هزار متر مکعب لایروبی شده است.
خجسته پور خاطرنشان شد: طی بازدید میدانی وزیر نیرو از رودخانه فاروب رومان بازگشایی کال جنگل در مسیر این رودخانه جزو اولویتهای این شهرستان قرار گرفت و در این مسیر ۲۸ مورد در منطقه قلعهنو باغات و هشت مورد در منطقه سرآب چمبران نیشابور به صورت غیرمجاز باغ و مسکن ایجاد شده که باید تخریب شود.
وی بیان کرد: از ابتدای امسال ۳۱ هکتار از مسیر رودخانهها و مسیلهای نیشابور به طول ۱۹ کیلومتر بازگشایی شده و برای ساماندهی و بازگشایی رودخانه فاروب رومان ۹میلیارد ریال در نظر گرفته شده که از این میزان چهار میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال اختصاص یافته است.
وی یادآور شد: طی سیلابهای اخیر به سازههای آب منطقه، بند انحرافی فاروب رومان و بند تغذیه مصنوعی شهر درود به ترتیب ۱۴میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال، سه میلیارد و یک میلیارد ریال خسارت وارد گردید.
مدیر امور منابع آب نیشابور با اشاره به دلیل سیاست گذاریهای اشتباه در سال های گذشته مسیر رودخانه فاروب رومان که پر آب ترین رودخانه دشت نیشابور است، ادامه داد: در قسمت مُقَسِّم به سمت کال جنگل بسته و حجم سیلاب به سمت کال نانوا با ظرفیت ۴۰ متر مکعب بر ثانیه هدایت شد که در سیلاب امسال با حجم آبی برابر با ۸۰متر مکعب بر ثانیه مواجه شد.
خجسته پور اعلام داشت: از ابتدای امسال ۱۸۳ حلقه چاه غیرمجاز در نیشابور و فیروزه مسدود گردیده و از این محل بیش از چهارمیلیون مترمکعب آب صرفهجویی شده است که در این رابطه یک دستگاه حفاری چاه عمیق و سه دستگاه بالابر توقیف و برای بیش از یکصد نفر پرونده تخلف تشکیل شده است.
وی ادامه داد: در حال حاضر حدود ۷۲۵ حلقه چاه غیرمجاز و فاقد کنتور در نیشابور و فیروزه شناسایی شده و بیشتر این چاه های غیرمجاز در منطقه سرولایت نیشابور قرار دارد.
وی اعلام کرد: احداث استخر در دشت نیشابور با سالیانه سه هزار میلیمتر تبخیر آب مجاز نیست و تاکنون بیش از ۴۰ استخر ذخیره آب با حجم ۵۰ تا ۸۰۰ مترمکعب در نیشابور و فیروزه شناسائی شده است.
وی عنوان کرد: متولی استخرهایی که در داخل مسیلها، اراضی کشاورزی و اراضی منابع طبیعی قرار گرفتهاند به ترتیب امور منابع آب، جهاد کشاورزی و اداره منابع طبیعی است و سال گذشته یک هیأت کارشناسی متشکل از کارشناسان سه اداره جهت برخورد با تخلفات تشکیل گردید که ادامه پیدا نکرد.
گفتنی است مهمترین منابع تأمین آب نیشابور سد بار با ذخیره مخزن ٢٣ میلیون مترمکعب و توان تنظیمی ١٢میلیون مترمکعب، بند فاروب رومان با ظرفیت هفت میلیون مترمکعب و چند بند کوچک تغذیه ای مانند بند درود و بند آب کوزه بار هستند.
در دشت نیشابور که جزو دشتهای با وضعیت بحرانی است یک هزار و ۵١١ حلقه چاه با ظرفیت سالانه ٣٩٢ میلیون و ٧٨۵ هزار و ٧٨۴ متر مکعب آب وجود دارد که حدود ۵٠ درصد از این چاه ها در بخش خدمات، دام و طیور، شرب و صنعت و مابقی در بخش کشاورزی بوده و حدود ۵۰۰ حلقه چاه در دشت نیشابور فاقد کنتور است.
در حال حاضر افزون بر ٨٠ درصد آب تجدیدپذیر دشت نیشابور مصرف می شود، این دشت از سال ١٣۶٧ به عنوان دشت ممنوعه توسعه چاههای آب اعلام شده است با کاهش سطح اشباع و افت سطح آب چاههای دشت نیشابور سالیانه ١٠٠ حلقه چاه پروانه کف شکنی و جا به جایی دریافت می کنند.