اختتامیه اجلاس بینالمللی مدل همکاریهای اسلامی در مشهد حاشیهساز شد
شاید و حتما اجرای چنین مراسمی در دیگر ایام سال شبههای در مخاطبان و البته منتقدان به دنبال نداشت اما گنجاندن این بخش در برنامهای که در شب شهادت امام سجاد(ع) و درست مقابل گنبد طلائی امام رضا(ع) درحالیکه با پرچم سیاه پوشانده شده؛ حاشیهساز خواهد بود.
ماه محرم، ماه ویژهای است که گذشته از حوادثی که در دل آن جاری است، دانشگاهی است برای آموختن آموزههای راستین و حقیقی اسلام و راه و رسم درست زندگی برای کسانی که تشنه معارف اهل بیت(ع) هستند. اما گاهی در این ایام اتفاقات حاشیهسازی هم رخ میدهد که از یکسو اعتراض جامعه مذهبی را به دنبال دارد و هم امکان خودنمایی تندروها را. یکی از این رویدادهای حاشیهساز در شبهای گذشته و در جریان اختتامیه چهارمین اجلاس بینالمللی مدل همکاریهای اسلامی که در تالار بزرگ شهر و در جوار حرم مطهر رضوی با حضور تعداد زیادی از نمایندگان کشورهای اسلامی برگزار شد؛ پیش آمد. مراسم عنوانی اسلامی داشت اما محتوای آن در قسمتی از برنامه در مسیری بود که قشر مذهبی حاضر در مراسم از نامتعارف بودن آن در این روزها متاسف شدند.
بخشی از برنامه با عنوان سربداران با همراهی ساز و دهل و انجام حرکات موزون محلی برگزار شد. شاید و حتما اجرای چنین مراسمی در دیگر ایام سال شبههای در مخاطبان و البته منتقدان به دنبال نداشت اما گنجاندن این بخش در برنامهای که در شب شهادت امام سجاد(ع) و درست مقابل گنبد طلائی امام رضا(ع) درحالیکه با پرچم سیاه پوشانده شده؛ حاشیهساز خواهد بود. از یکسو برگزارکنندگان باید حرمت مناسبت مذهبی آن شب را نگاه میداشتند و از سوی دیگر نگاه به پرچم سیاه بر فراز گنبد امام رضا (ع) حال خوبی در حاضران به وجود نمیآورد.
گرچه باید باور داشت که چنین مراسمی بدون قصد قبلی و تنها براساس بیدقتی به روز برگزاری آن چنین فضایی به وجود آورده اما مسئولان مدیریت شهری با این رویداد نه چندان خوش؛ هم بخشی از خانوادههای مذهبی و شیعیان را گلایهمند کرده و هم موجبات پاسخگویی مدیران را برای چنین برنامهریزی ناسنجیدهای فراهم کردهاند.
جمعی از شهروندان این شهر نارضایتی خود را از چنین مراسمی اعلام کردند. جواد نقندری (فعال رسانهای و مذهبی) میگوید: نماینده ولیفقیه بارها درباره حرمت شهر مشهد سخنرانی و خط قرمزها را مشخص کردهاند پس چرا در شام شهادت امام سجاد و در تالار شهر که در 500متری بارگاه امام رضا(ع) قرار دارد، یک ارگان دولتی با حضور جوانان با برند اسلامی باید چنین اشتباهی را مرتکب شود تا حاضران با کف زدن و رقص محلی بر حساسیت و نامناسب بودن فضا برای این ایام بیفزایند.
علیاصغر لطفی (رئیس کمیسیون ویژه نظارت و امر به معروف و نهی از منکر شورای اسلامی مشهد) نیز میگوید: نفس کار خیلی بد و غیرقابل دفاع است. این مسئله در کمیسیون امر به معروف مطرح شده و در جلسه غیر علنی شورای شهر؛ مسئولین شهری باید درباره حرمتشکنی در شام شهادت امام سجاد(ع) توضیح بدهند.حسنعلی اخلاقی (عضو کمیسیون فرهنگی، اجتماعی و زیارت) هم یادآور میشود: در اختتامیه اجلاس جوانان کشورهای اسلامی از برنامهای استفاده شد که تناسبی با شام شهادت امام سجاد(ع) در کنار بارگاه امام رضا(ع) نداشت. متاسفانه برنامههایی که در ستاد مشهد2017 برنامهریزی میشود با کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی شهر هماهنگ نمیشود بر این اساس قرار است در جلسه آینده کمیسیون فرهنگی آن را پیگیری کنیم تا از این پس برنامهها قبل از اجرا در کمیسیون مورد ارزیابی قرار گیرد.
پدر شهید مرتضی عطائی (شهید مدافع حرم و جانشین تیپ عمار لشگر فاطمیون) هم انتقاد از این مراسم را بجا دانسته و میگوید: آنچه مسلم است اینکه در جوار حرم علی ابن موسی الرضا(ع) و در پایتخت معنوی ایران جای این حرفها نیست. جوانان ما شهید نشدند که حالا در کنار حرم مطهر رضوی اتفاقاتی خلاف اعتقادات و دستورات اسلامی رخ بدهد. من این اتفاق را محکوم کرده و آن را قابل پیگیری میدانم.
محمدرضا دیمهکار (عضو کمیسیون امور فنی، عمرانی و طرحریزی شهری شورای اسلامی مشهد) هم به خبرنگار ما میگوید: وقتی افکار عمومی جریحهدار شود با تذکر تسکین داده نمیشود. از کمیسیون فرهنگی انتظار پیگیری میرود تا شایع نشود هرکاری که منتسبین شورا انجام دهند؛ مورد چشمپوشی قرار میگیرد.
فرجالله شوشتری (فرزند سردار شهید شوشتری) هم چنین میگوید: جلسهای تشکیل دادهایم تا با همفکری دوستان راهحلی پیدا کنیم برای آنکه دیگر شاهد تکرار چنین موضوعاتی نباشیم. مسئولین نباید بیتوجه به احساسات مردم رفتار کنند بلکه رفتار، تصمیمات و سیاستگذاریها باید در راستان اعتقادات مردم باشد.
جاوید کیانی (فعال مذهبی) هم اینگونه میگوید: اصل موضوع در ماه محرم ناپسند و موجب تاثر و تاسف است به ویژه وقتی در شام شهادت امام سجاد(ع) برگزار شود که مذمومیت آن دوچندان است. این بیملاحظهگی کنی توسط کسانی صورت گرفت که خود متولی و داعیهدار فرهنگ شهر هستند.