تولید و صادرات فرش دستباف نیازمند رویکرد علمی است
رئیس مرکز ملی فرش ایران گفت: فرش دستباف نیازمند به روز آوری و شناخت سلایق روز بازار و رویکردی علمی در تولید و صادرات است.
به گزارش ایلنا, حمید کارگر, در نشست خبری در محل برگزاری المپیاد کشوری فرش دستباف در مشهد مقدس, اظهارکرد: المپیاد کشوری فرش دستباف در راستای سنجش رویکرد علمی دانش آموزان و دانشجویان رشته فرش برگزار میشود و به دلیل اهمیت این مقوله, در یک دهه گذشته, برگزاری المپیاد علمی فرش دستباف در گرایشهای طراحی, بافت, رنگرزی و مرمت توسط مرکز ملی فرش ایران مورد توجه قرار گرفته است.
وی با بیان اینکه فرش دستباف هنر و صنعت بومی ایران است که سالها در همه مناطق ایران با تنوع، سبک بافت بسیار متنوع و کاربرهای مختلف رواج داشته و با فرهنگ و خرده فرهنگهای این کشور عجین شده است , افزود: دمت، اصالت و تنوع فرش دستباف ایران آن را از تولید دیگر کشورها و رقبا متمایز میکند.
کارگر تصریح کرد: ارزآوری بالا, اشتغالزایی, ارزش افزوده بسیار بالای تولید و عامل جلوگیری از مهاجرت روستاییان به شهرها, از ویژگیهای فرش دستباف است که میتواند به عنوان یکی از رویکردهای اقتصاد مقاومتی, قرار گیرد.
وی با اشاره به اینکه طی سالهای گذشته, تحریمهای مستقیم و غیرمستقیم فرش ایران, پیامدهای سوئی بر صادرات این محصول داشته است, گفت: امیدواریم با رفع تحریم ها و بازگشایی بازار آمریکا به روی این محصول که قبل از تحریمها رتبه نخست واردات فرش ایران را داشته است شاهد رونق صادرات فرش دستباف باشیم.
وی افزود: با توجه به اینکه قبل از تحریمهای اقتصادی, سالانه به طور متوسط, 500 میلیون دلار صادرات فرش داشتهایم که 80 میلیون دلار آن, معادل 16.5 درصد کل صادرات فرش, به کشور آمریکا صورت میگرفته است, لغو تحریمها روزنهای برای بازیابی مجدد بازارهای صادراتی است.
کارگر به صدور اولین محموله فرش دستباف ایران به آمریکا پس از 5 سال تحریم, اشاره کرد و گفت: طی هفتههای گذشته, حدود 100 تخته فرش دستباف ایرانی مدرن و آنتیک به لس آنجلس صادر شد.
وی با تاکید بر لزوم توجه تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش به برندسازی, در خصوص حمایتهای مرکز ملی فرش از تولید و مالکیت معنوی تصریح کرد: توجه به آموزش, ایجاد بیمه قالیبافی برای حدود 450 هزار قالی باف تا کنون, انواع تسهیلات ایجاد کارگاهها و مجتمعهای بزرگ قالی بافی و ثبت جهانی 15 منطقه جغرافیایی فرش ایران در سازمان جهانی مالکیت معنوی از جمله مناطق مشهد و کاشمر, از مهمترین حمایتهای صورت گرفته در این زمینه است.
در این نشست خبری, علی غفوری مقدم, معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت, معدن و تجارت خراسان رضوی نیز اظهار کرد: 90 هزار بافنده به صورت تکباف یا مجتمعهای متمرکز و غیرمتمرکز و صنایع جانبی فرش در استان فعالیت دارند که سالانه حدود 750 هزار متر مربع فرش دستباف تولید میکنند.
وی با بیان اینکه از ابتدای سال جاری تاکنون , صادرات فرش دستباف استان یک میلیون دلار بوده است افزود: تاکنون در استان 21 هزار قالی باف تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی قرار گرفتهاند و 20 میلیارد ریال تسهیلات فرش دستباف در سال جاری پرداخت شده است.
لازم به ذکر است دهمین المپیاد کشوری فرش دستباف به میزبانی خراسان رضوی با حضور 146 شرکت کننده زن و 16 شرکت کننده مرد در دو مقطع دانش آموزی و دانشجویی در حال برگزاری است که در این دوره از مسابقات در مجموع 52 نفر در رشته بافت، 49 نفر در رشته طراحی، 42 نفر در رشته رنگرزی و 19 نفر در رشته مرمت با یکدیگر رقابت میکنند که از این تعداد 9 دانش آموز و 12 دانشجو به عنوان نفرات برتر انتخاب و روز پنج شنبه در مراسم اختتامیه معرفی میشوند.