مدیر مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد:
تاکنون موردی از ابتلا به وبا در خراسان رضوی گزارش نشده است
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه فعلا موردی از ابتلا به وبا در استان نداریم، گفت: در پاکستان و عراق مواردی از وبا گزارش شده و بعید نیست ما نیز در کشور با مواردی از ابتلا به وبا روبهرو شویم.
به گزارش ایلنا از مشهد، ناصر امینی در خصوص بیماری وبا اظهار کرد: بیماری وبا یک بیماری اسهالی حاد شدید بوده و عامل ایجادکننده آن یک باکتری است. وقتی این باکتری وارد بدن فرد شود علامت خاص و ویژه بیماری، اسهال حاد آبکی است. این بیماری طیف گستردهای از علایم دارد و ممکن است حدود ۸۰ درصد بدون علامت باشند؛ ۱۵ درصد اسهال متوسط و پنج درصد اسهال شدید پیدا میکنند که نیاز به مداخله فوری دارد.
وی افزود: این باکتری معمولا به ۲ روش مستقیم و غیرمستقیم انتقال پیدا میکند. فرد مبتلا میتواند به عنوان مخزن عمل کند و زمانی که باکتری را از طریق اسهال و مدفوع دفع میکند، ممکن است اطراف را آلوده کند. سبزیجات و میوهجات و همچنین آب آلوده میتواند عامل انتقال باکتری به فرد باشد.
امینی ادامه داد: مداخله فوری بیشتر جایگزینی آب و الکترولیتهاست. کسی که اسهال میشود، آب بدن خود را از دست میدهد و ممکن است استفراغ نیز داشته باشد که این ۲ باعث کمآبی بدن میشود. در کودکان کمآبی بسیار خطرناک است و اگر به سرعت جبران نشود، احتمال مرگ وجود دارد. در صورتی که کسی دچار اسهال شدید آبکی ناشی از وبا شده و درمان نشود بین ۲۵ تا ۵۰ درصد منجر به فوت میشود.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: در تمام طول سال احتمال ابتلا به وبا وجود دارد اما بیشترین زمان شیوع و گسترش آن از اردیبهشت تا آبان ماه است. گرمی هوا باعث میشود افراد در زمانهایی نیاز به آب پیدا کنند و ممکن است آب سالم در دسترس نداشته باشند.
وی بیان کرد: در مرز شرقی کشور موارد مشکوکی گزارش شده که نمونه گرفته و برای تشخیص قطعی به تهران فرستاده شده است. دانشگاه علوم پزشکی همیشه آمادگی مقابله با این بیماریهای هدف یا بیماریهایی که مورد پایش نظام سلامت هستند را دارد و به محض اینکه اولین کسی علایم داشته باشد، اقدامات لازم را انجام میدهیم.
امینی با بیان اینکه اگر افرادی از نزدیکان با اسهال حاد آبکی روبهرو شدند، در صورت نداشتن استفراغ مقداری آب و مایعات به فرد مبتلا خورانده شود، عنوان کرد: در این موارد حتما باید به پزشک مراجعه شود. برای موارد شدید درمان خانگی توصیه نمیشود اما تا زمان رسیدن به مرکز درمانی میتوان آب یا پودر ORS به فرد مبتلا داد. نکته مهم درمانی، جایگزینی آب و الکترولیتهاست. آنتیبیوتیکهای درمانی نیز فراوان است و جای نگرانی وجود ندارد.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه این بیماری از طریق آب و مواد غذایی آلوده و خود فرد مبتلا منتقل میشود، عنوان کرد: بنابراین باید چند نکته را برای پیشگیری مدنظر داشت؛ بهداشت فردی باید رعایت شود. شستوشوی دستها قبل از غذا خوردن و بعد از خروج از سرویس بهداشتی بسیار مهم است. حتما برای آشامیدن باید از آب سالم استفاده شود.
وی اضافه کرد: آب لولهکشی شهری کاملا قابل اعتماد است اما آبهای جاری و چشمهها را تایید نمیکنیم، در صورت اجبار به مصرف حتما قبل از نوشیدن جوشانده شود. سبزیجات و میوهجات حتما باید با آب سالم شستوشو و ضد عفونی شوند. مواد غذایی نیز باید بعد از شسته شدن در دمای مناسب نگهداری شوند که آلوده نشوند.