بازنشر / رئیس انجمن صنفی حفاظت فنی و بهداشت کار کشور:
بیمههای مسئولیت کارفرمایان را در قبال ایمنی کارگران بیمسئولیت کردهاند
«کارفرمایان با استفاده از این بیمهها مثلا به تعداد ۱۰ نفر بیمه بینام میخرند و اگر در یک حادثه شغلی تا سقف ۱۰ کارگر جانشان را از دست بدهند بیمه خسارتش را(دیه) پرداخت میکند.»
رئیس کانون انجمنهای صنفی مسئولین کمیتههای حفاظت فنی و بهداشت کار کشور معتقد است رواج بیمههای بینام در واحدهای تولیدی، ساختمانی، خدماتی و…، باعثبیتوجهی کارفرمایان به ایمنی کارگرانشان شده است.
«ابوالفضل اشرف منصوری» در این باره به ایلنا گفت: عدم آموزش، نا آشنایی کارگران با مسائل ایمنی، عدم شناخت خطرات پیرامون محیط کار و البته مهمتر از همه، رواج تفکر بیمهای در میان کارفرمایان تاثیرات عمیقی بر افزایش آمار حوادثشغلی کارگران در ایران داشتهاند.
وی با بیان اینکه اجرای بیمههای بینام در واحدهای تولیدی، ساختمانی، خدماتی و… عملی غیر انسانی است، ادامه داد: تا زمانی که استفاده از بیمههای مسئولیت مدنی یا همان بیمههای بینام ترویج میشود، کارفرمایان به جای آنکه بر ایمنی کارگرانشان نظارت مستمر داشته باشند به سمت تفکر بیمهای میروند.
این مقام مسئول در موضوع حفاظت فنی و بهداشت در تشریح چگونگی ارائه خدمات از سوی بیمههای مسئولیت مدنی افزود: کارفرمایان با استفاده از این بیمهها مثلا به تعداد ۱۰ نفر بیمه بینام میخرند و اگر در یک حادثه شغلی تا سقف ۱۰ کارگر جانشان را از دست بدهند بیمه خسارتش را(دیه) پرداخت میکند.
وی با انتقاد از عدم توجه کافی کارگران به ایمنی شان در محیط کار، بیان کرد: کارگران نیز بدلیل آنکه بعضا آگاهی پایینی دارند با این ایده که بیمه هزینه حوادثشغلی احتمالی را پرداخت میکند نسبت به ایمنی شان بیتوجه هستند در حالی که اگر کارگری در یک حادثه شغلی مثلا نقص عضو شود در آینده در بازار کار هیچ جایگاهی ندارد.
اشرف منصوری ادامه داد: در صورتی که کارگری در یک حادثه شغلی جانش را از دست بدهد با توجه به اینکه سرپرست خانوار است، خانوادهاش در آینده برای تامین امرار معاش با دشواری رو به رو میشوند.
رئیس کانون انجمنهای صنفی مسئولین کمیتههای حفاظت فنی و بهداشت کار کشور با مقایسه آمار حوادثشغلی در ایران و کشورهای پیشرفته صنعتی گفت: در حالی که در این کشورها، آمار حوادثشغلی سالانه کاهش مییابد آمار حوادثشغلی در ایران سال به سال افزایش پیدا میکند. مثلا؛ حوادثحین کار در کارگاههای ساختمانی در سال ۸۲،۳۲ درصد از کل حوادثشغلی را شامل میشد در حالی که هم اکنون، ۴۸ درصد را در بر میگیرد.
وی با انتقاد از قدرت بلامنازع کارفرما در برابر مسئولین ایمنی و بهداشت تاکید کرد: قراردادهای کار مسئولین ایمنی و بهداشت باید مانند ناظران مراکز بهداشت و شبکههای دامپزشکی که حقوقشان را از کارفرما میگیرند ولی به نهادهای دولتی نظارتی گزارش میدهند و ممانعتی در اعمال نظرشان وجود ندارد، اصلاح شود.
به گفته اشرف منصوری، اگر انعقاد، فسخ یا اتمام قرارداد مسئولین ایمنی و بهداشت در حیطه کاری انجمنهای صنفی که شریک اجتماعی وزارت کار به شمار میآیند قرار بگیرد؛ امنیت شغلی مسئولین ایمنی و بهداشت تضمین می شود و آنها می توانند کارشان را به نحو احسن انجام دهند.
این مسئول حفاظت فنی و بهداشت افزود: در حال حاضر، تنها ابزار قدرت مسئولین ایمنی و بهداشت، ارسال ماهیانه صورتجلسه کمیتههای حفاظت فنی برای وزارت کار است.
رئیس کانون انجمنهای صنفی مسئولین کمیتههای حفاظت فنی و بهداشت کار کشور در پایان اظهار داشت: همه جا شعار «اول ایمنی بعد کار» سر داده میشود اما درصورتی که حادثهای در یک واحد صنعتی، ساختمانی و… اتفاق بیافتد تا یکی دو هفته در رابطه با مسائل ایمنی سخت گیری میشود و بعد از این مدت، همه چیز به روال عادی و سابق باز میگردد.