مسیر سخت پیش روی وزیر جدید صمت
با برکناری رضا رحمانی، وزیر وقت دولت دوازدهم و عدم رای اعتماد نمایندگان مجلس به حسین مدرس خیابانی باعث شد این وزارتخانه عریض و طویل که مسئولیت مهمی همچون صنعت، معدن و تجارت را بر عهده دارد، دچار مشکلات عدیدهای از جمله افزایش قیمت خودرو، لوازم خانگی و خام فروشی شود و در حال حاضر هیچ نسخه شفابخشی برای حل مشکلات این وزارتخانه تجویز نشده و دود آن همچنان به چشم مردم میرود.
مرتضی بلوکی: در حال حاضر ورق فولادی یکی از مواد مهم و تعیین کننده قیمت لوازم خانگی و خودرو است. با توجه به همکاری خوب فولادسازان در عرضه این محصول، باید دولت نیز در تامین مواد اولیه این فولادسازان همکاری لازم را انجام دهد. در هر حال بزرگترین مشکل این صنعت، کمبود مواد اولیه یعنی سنگ آهن است.
با توجه به تحریم نفت، این ماده حیاتی در اقتصاد کشور، بخش معدن و صنایع معدنی نقش پررنگتری در ارزآوری و چرخه اقتصاد کشور خواهد داشت.
بنابراین وظیفه این وزارتخانه، توجه هرچه بیشتر به صنایع معدنی و جلوگیری از خام فروشی است. در حال حاضر معضل خام فروشی در همه حوزهها، بلای جان اقتصاد کشور شده است؛ چنانچه مقام معظم رهبری فرمودهاند: «یکی از مشکلات ما همین است که ما موادّ خام را بدون فراوری و بدون اینکه ارزش افزودهاش را برای کشور خودمان، برای سرمایهدار خودمان، برای کارگر خودمان فراهم بکنیم، میفرستیم خارج. سنگ معدنی قیمتی ما میرود خارج، آنجا فراوری میشود و فروخته میشود؛ گاهی هم همان سنگی که ما خامش را دادیم رفته، دوباره با چند برابر قیمت به داخل آورده میشود!» این موضع، اهمیت حوزه معدن را دوچندان میکند. در حال حاضر صنعت فولاد کشور به عنوان یک صنعت مادر نیاز شدیدی به مواد اولیه (سنگ آهن) دارد. این در حالی است که کمبود این ماده برای فولادسازان بزرگی همچون شرکت فولاد مبارکه، چالش ایجاد کرده است. حل این مشکل نیازمند یک کار کارشناسانه برای ایجاد تامل بیشتر بین معدنکاران و فولادسازان است. تا در ابتدا مواد اولیه داخلی تامین، آنگاه مابقی آن صار شود.
فولاد مبارکه به عنوان بزرگترین فولادساز کشور که بیش از نیمی از فولاد ایران را تولید میکند، با وجود اینکه چندین سالی که از سوی آمریکا مورد تحریم ظالمانه قرار گرفته، اما همچنان با رکوردهای جدید روی پای خود ایستاده و با بومی سازی هزار قطعه، جلوی میلیاردها تومان ارزبری را گرفته است. هم اینک این فولادساز با راهاندازی پروژه نورد گرم 2 علاوه بر ایجاد اشتغال میتواند با تولید محصولات جدید، مانع از واردات شود. به سرانجام رسیدن این پروژه بزرگ نیازمند نگاه حمایتی از سوی وزیر جدید است.
این در حالی است که علاوه بر تاثیرگذاری فولاد مبارکه بر اقتصاد کشور، مدیرعامل فولاد هرمزگان نیز اخیرا عنوان کرده است: «با توجه به برنامه توسعه فولاد کشور و تولید 55 میلیون تن فولاد در افق 1404 ، با وجود زیرساخت های مطمئن، مجاورت با آب های نیلگون خلیج فارس و عدم وجود مشکل آب در استان هرمزگان، می توان در منطقه ویژه اقتصادی و صنایع معدنی و فلزی خلیج فارس حداقل 10 میلیون تن فولاد تولید کرد، در حال حاضر 4 میلیون تن فولاد در منطقه ویژه تولید می شود و برای تحقق تولید 10 میلیون تن فولاد ، نیاز است بین 6 الی 7 میلیون تن به ظرفیت تولید فولاد در استان اضافه شود و به این ترتیب استان هرمزگان به دومین قطب صنعت فولاد کشور تبدیل خواهد شد»
قطعا حساسیت حوزه معدن و صنایع معدنی میطلبد که وزیر جدید بیش از پیش به این حوزه توجه داشته باشد؛ امیدورام در ادامه راه تا انتخابات 1400 با وزیر جدید بتوان شاهد موفقیتهای این وزارتخانه عریض و طویل باشیم.