دانشیار جغرافیا و برنامهریزی روستایی مطرح کرد:
بیمه موجب ایجاد حس تعلق در روستاییان میشود
یک استاد دانشگاه گفت: جوامع روستایی ما همچنان با مسائل به شکل سنتی برخورد کرده و با پدیده نوظهور مقابله میکند، بنابراین نیاز است تسهیلاتی ارائه شود تا بتوان بیمه را در جوامع روستایی نهادینه کرد.
به گزارش ایلنا و به نقل از روابط عمومی صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر، خدیجه بوزرجمهری، ایجاد احساس آرامش روانی را از مزایای بیمه اجتماعی در دوران میانسالی و از کار افتادگی بیان کرد و درخصوص نحوه تاثیر بیمه در شاخصهای امنیت، گفت: براساس تحقیقات با عضویت افراد در گروه نوعی احساس امنیت و حس تعلق بین آنها شکل میگیرد این احساس تعلق در بین جوامع روستایی بیشتر است و این نشان دهنده تفاوت قائل شدن آنها در روستای خود با سایر روستاها است، بنابراین این مورد میتواند به عنوان یکی از شاخصههای توسعه روستا و امنیت اقتصادی باشد.
وی ادامه داد: به دنبال این حس تعلق، مشارکت و مسئولیت افراد در این مناطق افزایش یافته و میتوانند در برنامهریزی و سیاستگذاریهای مربوط به روستای خود مشارکت داشته باشند. به این ترتیب به تدریج رضایتمندی در زندگی روستایی افزایش خواهد یافت.
دانشیار جغرافیا و برنامهریزی روستایی دانشگاه فردوسی مشهد افزود: توجه کنید که نیروهای فعال و جوان روستایی علاقهای به ادامه زندگی در روستا ندارند، بنابراین بیمه میتواند این حس تعلق را در این اشخاص ایجاد کند.
بوزرجمهری بیمه را یکی از عوامل مهم در افزایش اعتماد به نفس روستاییان و اعتماد آنها به دولت بیان کرد و گفت: با بیمه اعتماد به نفس افراد نسبت به خود و گروه، شوراها و دولت افزایش مییابد.
وی یکی از چالشهای محیط روستایی را بدبینی و عدم اعتماد مردم به دولت بیان کرد و گفت: یکی دیگر از چالشهای مهم دیگر شکاف عمیق ایجاد شده بین زندگی روستایی و شهری است به دنبال این شکاف جمعیت فعال از روستا خارج میشوند در نتیجه به سختی میتوان حداقل منابعی که در روستا وجود دارد را حفظ کرد. بنابراین نیاز است که این شکافها و فاصله ها کاهش یابد و همه از یک میزان امکانات برخوردار شوند.
دانشیار جغرافیا و برنامهریزی روستایی درخصوص گسترش ضریب نفوذ بیمه در سطح کشور نیز گفت: براساس آمارهای موجود حدود 30 درصد افراد مشمول در سطح کشور در بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان وعشایر عضو شدهاند و این آمار به نسبت در استانهای محروم و مرزی کمتر است، درحالی که استانهای مرکزی مشارکت بسیار خوبی داشتهاند، بنابراین اگر دلایل این اتفاق را ریشهیابی کنیم متوجه خواهیم شد که بین عضو بودن در صندوق و توسعه انسانی در آن ارتباط مستقیمی وجود دارد و تا زمانی که روستاییان ما آگاهی کافی را نداشته باشند نمیتوانند عضو صندوق شوند و طبعا از خدمات آن استفاده کنند.
بوزرجمهری افزود: افزایش خدمات و تبلیغات از طریق رسانهها میتواند انگیزه روستاییان را در عضویت در صندوق بیشتر کند از طرف دیگر کارگزاران بیمه باید رفتار بهتر و مشتری مدارتری با مردم داشته باشند و همچنین نیاز است که ارائه خدمات به شکل بهتری صورت گیرد، و نیاز است که مردم روستایی را مجاب کرد تا خود اقدام به تبلیغ درخصوص بیمه شدن در صندوق کنند، همچنین افزایش نوع و کیفیت خدمات و استفاده از رهبران و نخبگان محلی در جذب بیمهشدگان از مواردی است که میتواند در افزایش ضریب پوشش بیمهای موثر باشد.
وی افزود نیاز است که فرهنگ بیمه به نوعی نهادینه شود که روستاییان آن را بپذیرند زیرا جامعه روستایی ما همچنان به مسائل سنتی پایبند است و با پدیده نوظهور مقابله میکند، بنابراین نیاز است با روش های اموزش و ترویجی تسهیلگری و تسهیگران روستایی، مزایای بیمه را در جوامع روستایی نهادینه کرد تا مورد پذیرش همگان قرار گیرد.
بوزرجمهری عدم برخورداری از سواد و آگاهی کافی، مشکلات اقتصادی و ناتوانی مالی، نوسانات قیمت و رخدادن حوادث گوناگون که منجر به از بین رفتن محصولات میشود، عدم اعتماد به صندوق بیمه و بدبینی نسبت به آینده صندوق، نداشتن دیدگاه آیندهنگری و ارجحیت منفعت آنی نسبت به منافع آتی را از دیگر عوامل عدم گرایش روستاییان و عشایر به عضویت در صندوق بیمه اجتماعی بیان کرد.
دانشیار جغرافیا و برنامهریزی روستایی دانشگاه فردوسی مشهد پراکندگی روستاها، دسترسی سخت روستاییان به کارگزاران بیمه اجتماعی، مشکلات ارتباطی و زیرساختی روستاها و همچنین مشکلات جمع آوری اطلاعات و آمار های صحیح از روستاها را از دیگر علل ضریب نفوذ ضعیف صندوق بیمه بیان کرد.
وی پوشش بیمه درجوامع روستایی و عشایری را مسئله جدیدی نام برد که میتواند در فقرزدایی و توانمندسازی روستاییان موثر باشد و گفت: نقش فعالان مدنی را میتوان در روشنگری و ترویج فرهنگ بیمه بسیار موثر بدانیم علاوه برایکه عضویت در صندوق بیمه اجتماعی می تواند در افزایش اعتماد به نفس آنها و حضور در اجتماع و ابراز عقیده و بیان مشکلاتشان موثر واقع شود.
بوزرجمهری با اشاره به همایش روز روستا که به همت صندوق بیمه اجتماعی برگزار خواهد شد، تاکید کرد: زنان روستایی حدود 50 درصد جمعیت روستایی را تشکیل میدهند و به نوعی فعالان خاموش هستند این درحالی است که از بسیاری مواهب و خدمات اجتماعی و حقوق فردی وخانوادگی محروم هستند، بنابراین خوب است که سالانه با بهانههای مختلف برنامهای برای آنها درنظر گرفته شود تا بتوان نقش آنها را به وسیله آن برنامه پررنگتر و در رفع چالشهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی آنها تلاش کرد. همچنان که مشاهده میکنیم در جوامع روستایی که زنان روستایی به دلیل ساختار های فرهنگی سنتی بعضا از حضور در جمع و ابراز عقیده و نظر خودداری میکنند در این نوع همایشها با نقش مطالبهگر حاضر میشوند.
جهت اطلاعات بیشتر درخصوص این همایش به لینک زیر مراجعه فرمایید.