خبرگزاری کار ایران

لزوم‌حمایت از پارک‌های علم و فناوری در راستای تحقق جهش تولید

لزوم‌حمایت از پارک‌های علم و فناوری در راستای تحقق جهش تولید
کد خبر : ۹۱۲۰۰۲

امروز با توجه به صدماتی که در اثر تحریم های غیرقانونی خارجی و بحران غیرمترقبه کرونا بر پیکر اقتصاد و صنعت کشورمان وارده شده است، نقش پارک های علم و فناوری در زمینه خنثی کردن این مشکلات و تحقق برنامه جهش تولید می تواند نقشی بسیار ویژه و کلیدی باشد.

به گزارش ایلنا؛ با توجه به نقش پارک‌های علم و فناوری در زمینه خنثی کردن این مشکلات و تحقق برنامه جهش تولید به نظر می رسد ضروریست که با تقویت و گسترش حمایت‌ها از این پارک ها به تدوام فعالیت این مناطق کمک کنیم و مواظب باشیم با طرح مسائلی که باعث تضعیف این حوزه می شود آسیب هایی را به دست خودمان به پارک ها وارد نکنیم.

برای مثال اخیرا در پیش نویسی که از طرف وزارت اقتصاد به هیئت دولت برای اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم ارائه شد شاهد بودیم که پیشنهاد محدودیت و کاهش شدید معافیت های مالیاتی درآمد شرکتهای فناور پارکها و لغو معافیت مالیاتی حقوق کارکنانشان ارائه شد که حتی شامل شرکتهایی که قبلا با وعده بیست سال معافیت های مذکور در پارکها جذب و مستقر شده اند نیز می شود. این در حالیست که در همین کشورهای همسایه خودمان از جمله کشور عمان معافیت مالیاتی پنجاه ساله برای جذب اینگونه شرکتها ارائه می شود و البته هیچکدام از محدودیتهای ظالمانه بین المللی نیز برای مبادلات تجاری و صادرات محصولات این شرکتها نیز در این کشورها وجود ندارد. بدیهی است که فلسفه وجود پارکها و علت حضور کارآفرینان در پارک های علم و فناوری بر پایه حمایت های ماده 9 قانون دانش بنیان استوار است و کاهش این حمایتها در واقع حیات و بقای پارکهای علم و فناوری را تهدید خواهد کرد.

مهدی کشمیری ، قائم مقام معاون پژوهش و فناوری در امور فناوری و مدیرکل دفتر سیاستگذاری و برنامه ریزی امور فناوری وزارت علوم در این زمینه گفت: پیش نویس لایحه را وزارت اقتصاد مطرح کرده که باید به دولت رفته و بعد از بررسی و تصویب در آنجا به مجلس ارائه شود.

وی افزود: البته برآورد ما این است که این پیش نویس در دولت رای نمی آورد چون چندین وزارتخانه هستند که خودشان پارک دارند و طبیعتا دیدگاه تیم دولت به پارکها مثبت است. 

کشمیری تاکید کرد: بعید است این موضوع در مجلس نیز رای بیاورد و به نظر می رسد، مجلس نیز با این پیش نویس مخالف باشد.

وی در عین حال یادآور شد: البته این مباحث پروسه حدود یکسال و نیم خواهد داشت و بحثی است که در قالب پیش نویس فعلا در وزارت اقتصاد مطرح شده است.

بر اساس این گزارش؛  همانگونه که غیرت و تعهد نخبگان و متخصصین کشورمان باعث شده تا اکثریت آنها راه حضور و خدمت به پیشرفت کشور را انتخاب کرده و ریسک ها و سختی ها را به جان بخرند، ضروریست که در بخش های دولتی و قانون گذاری در سیاست گذاری ها به گونه ای اقدام کنیم که نه تنها خدشه ای به اعتماد موجود فیمابین دولت و بخش خصوصی که با وعده های اعلام شده در حوزه ای اقدام به سرمایه گذاری و کارآفرینی کرده است نشود، بلکه آن را تقویت کرده و ارتقا دهیم و از طرح مسائلی که تیشه به ریشه فضای مثبت و توسعه کارآفرینی فناورانه در پارکها به عنوان یک سرمایه رو به رشد استراتژیک هستند اجتناب شود.

گفتنی است؛ در یک بررسی همه جانبه نگرانه، کوچکترین تردیدی وجود ندارد که منافع و ارزش افزوده اقتصادی و اجتماعی و سیاسی حاصل از توسعه شتابان شرکتهای فناور مستقر در پارکهای علم و فناوری برای کشور در میان مدت و بلند مدت، بسیار موثرتر و ارزشمندتر خواهد بود.

 در حال حاضر به منظور حمایت از شرکتهای فناوری مستقر در پارکهای علم و فناوری، و تشویق کارآفرینان نخبه و دانشگاهی به حضور در این مناطق و تجاری سازی فعالیت های خود، حمایت های قانونی مختلفی در نظر گرفته شده است که طی ماده 9 قانون حمایت از شرکتهای و موسسات دانش بنیان در سال 1389 به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده و شامل معافیت مالیاتی بیست ساله درآمد شرکت و حقوق کارکنان شرکت در داخل محدوده پارک و همچنین برخورداری از مزایای گمرکی و قوانین کار مشابه مناطق آزاد می باشد. روند توسعه و پیشرفت پارک های علم و فناوری کشور در سال های اخیر نشاندهنده خروجی های ملموس و موثری بوده و در بسیار موارد شرکتهای فناور در پارکها با طراحی و تولید و عرضه محصولات یا خدماتی که در لبه تکنولوژی روز قرار داشته اند موفق به تامین بخش مهمی از نیازهای فناورانه شده و در برخی موارد به عنوان پیشران صنایع سنتی و بزرگ کشور عمل نموده اند. این تحولات در حوزه هایی از قبیل صنایع پیشرفته دارویی، بیوتکنولوژی، نانوتکنولوژی، فناوری ارتباطات و اطلاعات در سالهای اخیر محسوس بوده است و این امر را می توان تعبیر به نتیجه بخش بودن حمایت های قانونی مذکور کرد. 

همچنین پارکهای علم و فناوری تاثیر بسزایی در جلوگیری از پدیده فرار مغزها داشته و موفق به جذب تعداد کثیری از دانش آموختگان دانشگاه های برتر کشور شده اند. نخبگان و دانش آموختگانی که در گذشته برای کار تخصصی و علمی در ایران عمدتا با گزینه های محدودی از قبیل سمتهای دولتی یا عضویت هیئت علمی دانشگاه ها صرفا جهت آموزش و پژوهش مواجه بودند، با ظهور پارک های علم و فناوری با گزینه جدیدی مواجه هستند که عبارت از تاسیس شرکت فناور برای تجاری سازی دستاوردهای علمی خودو از این جهت پارکهای علم و فناوری حلقه اتصال دانشگاه و صنعت و عرضه نتایج کار علمی نخبگان به جامعه به صورت ملموس  از طریق محصولات و خدمات خود هستند.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز