دبیر انجمن واردکنندگان فرآوردههای خام دامی:
کاهش سرانه مصرف گوشت / میزان مصرف کشوری به کمتر از ۶۰۰ هزار تن رسید
دبیر انجمن واردکنندگان فرآوردههای خام دامی با اشاره به برخی آمارهای غیرواقعی از مصرف گوشت قرمز در کشور، میزان مصرف گوشت قرمز را سالانه کمتر از ۶۰۰ هزار تن اعلام کرد.
احمد شاد، دبیر انجمن واردکنندگان فرآوردههای خام دامی در گفتوگو با خبرنگار ایلنا در مورد آمار مصرف گوشت در کشور گفت: متاسفانه در کشور آمار قابل اتکایی در این زمینه نداریم؛ تا سالهای قبل از انقلاب، مردم گوشت کمتری مصرف میکردند اما در سالهای بعد از انقلاب مصرف گوشت بیشتر شد.
مصرف گوشت در ماه چقدر است؟
شاد افزود: بر اساس آمارهای غیررسمی میزان مصرف گوشت در کشور بین ۸۵۰ هزار تا یک میلیون تن در سال است، که از نظر ما این آمارها نمیتواند چندان درست باشد و برآوردهای ما کمتر از این مقدار را نشان میدهد؛ شاید در سالهای گذشته میزان مصرف بیشتری داشتیم، اما کم کم میزان مصرف گوشت از سال ۱۴۰۰ به بعد کمتر هم شد، به گونهای که بر اساس برآوردهای ما از میزان واردات و دام کشتار شده، کمتر از ۶۰۰ هزار تن گوشت قرمز اعم از دام سبک و سنگین در کشور مصرف میشود.
دبیر انجمن واردکنندگان فرآوردههای خام دامی تصریح کرد: در سالهای پاندومی کرونا و پس از آن، اعداد و ارقامی که به آن دست پیدا کردیم، مصرف کمتر از ۶۰۰ هزار تن را نشان میدهد.
وی تاکید کرد: هر چند بانک مرکزی میزان مصرف گوشت قرمز در ماه را حدود ۷۰۰ گرم برای هر نفر ایرانی اعلام کرده است اما به نظر میرسد رقم مصرفی گوشت حدود ۶۰۰ هزار تن در سال است.
میزان واردات چقدر است؟
دبیر انجمن واردکنندگان فرآوردههای خام دامی گفت: در سالهای اخیر حدود ۱۲۰ هزار تن در سال واردات گوشت داشتیم که البته در برخی سالها مقداری متفاوتتر هم بوده است، به عنوان مثال؛ سال ۹۷ حدود ۱۸۰ هزار تن واردات گوشت قرمز داشتیم.
کشتار دامهای مولد
شاد اضافه کرد: طی سالهای گذشته بهدلیل افزایش قیمت نهادههای دامی و بعضاً خشکسالی، شاهد کشتار و کاهش جمعیت دامی کشور نیز بودهایم که این مسئله باعث شده نیاز به واردات گوشت بیشتر هم شود.
مبادی واردات گوشت کجاست؟
وی در مورد مبادی واردات گوشت به کشور نیز عنوان کرد: در حال حاضر بهدلیل داشتن ارتباطات، همکاریهای گسترده و پروتکلهای بهداشتی، از طرف سازمان دامپزشکی محدودیت خاصی برای همکاری با کشورهای مختلف وجود ندارد و از تمامی مناطق دنیا که دارای جمعیت دامی مناسبی هستند، مشکل خاص سیاسی وجود نداشته باشد و از نظر اقتصادی توجیهپذیر باشد، امکان واردات گوشت وجود دارد.
شاد گفت: در حال حاضر عمدهترین مبادی واردات گوشت برای دام سنگین گاو و گوساله از برزیل، گاومیش از هندوستان، گوسفند از استرالیا و مغولستان و بهصورت محدود از کشورهای اوراسیا و روسیه مانند: قزاقستان، گرجستان، ارمنستان، پاکستان، آفریقای جنوبی، کنیا و... وارادت انجام میشود که میتوان از این مبادی، بهترین و ارزانترین گوشت را تهیه و وارد کشور کرد.
تشکیل انجمنی برای تامین مناسب گوشت
دبیر انجمن واردکنندگان فرآوردههای خام دامی دلیل تشکیل این انجمن را سر و سامان دادن به واردات و تامین گوشت شامل گوشت قرمز، مرغ و ماهی برای کشور عنوان کرد و گفت: سابقه تشکیل این انجمن به سال ۱۳۸۹ برمیگردد که در جلسه کارگروه کنترل بازار و بر اساس تصمیم نمایندگان ویژه رئیسجمهور وقت، مستند به اصل ۱۲۷ قانون اساسی، موضوع تاسیس تشکلی منسجم برای مدیریت و هماهنگی واردات مواد پروتئینی کشور مطرح و تصمیمگیری شد.
کیفیت محمولههای وارداتی بررسی میشود
شاد توضیح داد: متاسفانه در گذشته شاهد آن بودیم که بعضا گوشتهایی با کیفیتهای پائین وارد کشور میشد و برای اینکه کیفیت محمولههای وارداتی، کنترل قیمت و ثبات بازار و از طرفی تامین بهتر پروتئین مورد نیاز کشور انجام شود، این تشکل در اسفند ماه ۱۳۸۹ ایجاد شد و از ابتدای سال ۱۳۹۰ تحت عنوان «گروه واردکنندگان مواد پروتئینی» کشور، بهعنوان یک تشکل کارفرمایی بهطور رسمی شروع به کار کرد.
وی افزود: در ادامه فعالیت و در سال ۱۳۹۴ بهعنوان یک انجمن صنفی تحت نظارت اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران راهاندازی شد و از آن زمان مشغول خدمترسانی به اعضاء و جامعه هدف یعنی مردم و مصرفکنندگان گوشت شده است.
حضور شرکتهای توانمند
شاد با اشاره به اینکه این تشکل وظیفه دارد با فیلتر کردن و بررسی صلاحیت اعضاء، شرکتهای معتبر و توانمندی را در مجموعه خود داشته باشد، تصریح کرد: در حال حاضر حدود ۲۶۰ شرکت عضو این انجمن هستند که البته با توجه به شرایط بازار تعداد آن نوسان دارد؛ در سالهای گذشته اعضای فعال انجمن حدود ۸۰ الی ۹۰ شرکت بودند که بهدلیل مسائل حاکم بر بازار، برخی شرکتها از این حوزه خارج شدند.
توزیع مناسب
وی با بیان اینکه از سال ۱۴۰۱ که برخی اختیارات به انجمن واگذار شد، اقبال برای ورود به آنها بیشتر هم شد، گفت: ناگفته نماند که خدمات ما به همه شرکتهای فعال در حوزه فرآوردههای خام دامی ارائه میشود.