تقویت اقتصاد دانشبنیان و بومیسازی تکنولوژی، دو ماموریت اصلی راشا
شرکت کاوشگران صنایع معدنی راشا با سهامداری تعدادی از شرکتهای بزرگ معدنی و صنایع معدنی کشور و با محوریت شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات تاسیس شده است. این شرکت با هدف تقویت اقتصاد دانشبنیان و اقتصاد مقاومتی، توسعه و بومیسازی تکنولوژی و رفع نیازمندیهای فناورانه در زنجیره آهن و فولاد تاسیس شده و توانسته مجوز دانشبنیانی را نیز بدست آورد.
به گزارش ایلنا، برای اطلاع از آخرین وضعیت فعالیتها، اهداف و برنامهها و چشمانداز شرکت کاوشگران صنایع معدنی راشا با مقداد ملکی مدیرعامل این شرکت گفتوگو کرده ایم.
متن کامل این گفتوگو به شرح زیر است:
شرکت راشا در چه سالی تاسیس شد و هدف از تاسیس آن چه بود؟ سهامداران آن کدام شرکتها هستند؟
هفت مجموعه از شرکتهای بزرگ فعال در حوزه معدن و صنایع معدنی با محوریت شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات، در راستای تحقق گام دوم انقلاب و با اعتقاد به اینکه پیشرفت و توسعه پایدار کشور در گرو توسعه صنایع مادر از جمله زنجیره آهن و فولاد است و در راستای تقویت اقتصاد دانشبنیان و اقتصاد مقاومتی، توسعه و بومیسازی تکنولوژی و رفع نیازمندیهای فناورانه این حوزه، در سال ۱۳۹۸ شرکت کاوشگران صنایع معدنی راشا را تاسیس کردند که به لطف خدا و تلاش همکاران، در سال جاری مجوز دانشبنیانی از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برای شرکت اخذ شد.
نسبت مشارکت سهامداران به این صورت است: شرکت معدنی و صنعتی گل گهر ۲۴درصد، شرکت سنگ آهن گهرزمین ۲۰درصد، شرکت معدنی و صنعتی چادرملو ۱۵درصد، شرکت آهن و فولاد ارفع ۱۳درصد، شرکت معدنی و صنعتی صبانور ۱۳درصد، شرکت فولاد خراسان ۱۰درصد، شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات ۵درصد.
شرکت راشا در حال حاضر بیشتر در چه حوزههای معدنی و صنایع معدنی فعال است و مهمترین پروژههای در دست اجرای آن کدامند؟
حوزه فعالیت شرکت راشا عملا تمامی زنجیره تولید فولاد از معدن تا محصول نهایی است و در این راستا دپارتمانهای تخصصی با عناوین “فرآیندهای تولید و مدیریت پسماندهای حاصل”، “محیط زیست و انرژی” و “هوشمندسازی و توسعه فناوریهای نوین” در حوزه پژوهش و توسعه تکنولوژی در شرکت شکل گرفته و مشغول فعالیت هستند. اما از آنجایی که رسالت اصلی راشا شناسایی و حل چالشهای کلان زنجیره تولید آهن و فولاد از طریق توسعه، بومیسازی و سپس تجاریسازی تکنولوژی است، تمرکز بیشتر فعالیتهای شرکت بر چالشهای کلان زنجیره نظیر فرآوری سربارههای کورههای قوس الکتریکی، پرعیارسازی و استفاده از سنگ آهنهای کم و بدعیار غیرمگنتیتی (هماتیتی) و همچنین بازیافت و استحصال عناصر ارزشمند از پسماندهای زنجیره تولید آهن و فولاد نظیر انواع لجنها، غبارها، باطلهها و شورابهها و … قرار داده شده و خوشبختانه دستاوردهای باارزشی نیز تاکنون داشتهایم که از جمله آنها توسعه تکنولوژی احداث خطوط فناورانه فراوری سرباره کورههای قوس الکتریکی به شیوهای کاملا اقتصادی و سازگار با محیط زیست است و عملا صددرصد سرباره برای کاربردهای مختلف، فرآوری و مورد استفاده قرار میگیرد که مصداق تحقق تولید بدون پسماند است. از دیگر دستاوردهای راشا توسعه تکنولوژی روشهای نوین آهنسازی مرسوم به نسل سوم است که با اصل بهرهگیری از روش احیای کامل در دمای نیمه جامد و تولید مستقیم آهن از گسترهای از کانیهای کمعیار است که در مرحله اجرایی در مقیاس آزمایشگاهی و نیمهصنعتی قرار دارد.
علاوه بر موارد اشاره شده، راشا با نگاه به آینده و با اتکا به ابزارهای تخصصی آیندهپژوهی، پروژههایی تخصصی و بزرگ با هدف هوشمندسازی خطوط تولید را آغاز کرده که از مصادیق آنها پروژههای هوشمندسازی مدارهای آسیاکنی کارخانههای گندلهسازی و هوشمندسازی فرآیند تولید مذاب در کورههای قوس الکتریکی با هدف بهینهسازی مصارف و افزایش قابلیت تولید است.
همچنین تدوین راهبرد تحقق معدنکاری و فولاد سبز منطبق با شرایط فنی، اقتصادی و اقلیمی برای هر منطقه از کشور نیز از دیگر پروژههای شاخص در دست اجرای راشا است.