مرادی کرمانی: هیچکس نتوانست جلوی پیشرفت شعر فروغ را بگیرد

در اختتامیهی پنجمین جشنوارهی قصهنویسی و چهارمین جشنوارهی تصویرگری کتاب کودک و نوجوان؛ هوشنگ مرادیکرمان، افشین علا، علیزارعی نجفدری و معصومه انصاری به صحبت پرداختند.
آیین اختتامیهی پنجمین جشنوارهی قصهنویسی و چهارمین جشنوارهی تصویرگری کتاب کودک و نوجوان در روز دوشنبه(۱۹ خرداد) در محل انتشارات علمی و فرهنگی برگزار شد.
به گزارش خبرنگار ایلنا؛ علی زارعی نجفدری در این مراسم از خلق آثار در حوزه کودک و نوجوان بهعنوان کاری دشوار یاد کرد و گفت: عرصهی قلم، عرصهی اندیشه، تفکر، خلاقیت و ابداع است. این عرصه پیچیدگیها و فراز و نشیبهای زیادی دارد که مهمترین آنها خلق آثار در حوزهی کودک ونوجوان است؛ به دلیل مخاطبان خاص آن.
مدیر مسئول انتشارات علمی و فرهنگی گفت: شاید یکی از دلایل پیچیدگی عرصه قلم در حوزهی کودک و نوجوان این باشد که نویسنده باید افکار و اندیشههای خود را به دنیای کودک ببرد که این کار هرکسی نیست. از این رو وارد کردن نویسندگان به حوزهی کودک و نوجوان کار بسیار مشکلی است.
وی در ادامه سه فاکتور اصلی در برخورد با حوزه کودک و نوجوان را برشمرد: محور کمال جویی و دینمداری؛ روانشناسی و روانپروری و جامعهشناسی و جامعگرایی. که اگر این سه فاکتور را در بحثورود به این حوزه مدنظر قرار دهیم؛ میتوانیم به توفیقهای بزرگی دست یابیم.
زارعی نجفدری فرهنگسازی را راهحلی مناسب برای رفع مساله کاهش جمعیت جوان دانست و گفت: مناسبترین حوزه برای اجرای فرهنگسازی، حوزه کودک و نوجوان است. ما حاضریم نشستهای مختلفی را برگزار کنیم تا دراین مورد بحثو تبادل نظر شود.
وی سه صورت مساله بنیادین در حوزهی کودک را استعدادهای نهفته، ضعف ارتباط بین نسلی در جامعه و عدم آشنایی با نیاز فکری و فرهنگی نسل نو دانست و تاکید کرد: ما در ایجاد ارتباط بین نسلی در جامعه کار خاصی انجام ندادهایم. این صورتمسالهها باید به عنوان دغدغه قرار گیرد و مجامع فرهنگی نیز باید به آنها بپردازند.
واژهها مانند پیچ هستند
در این جلسه همچنین هوشنگ مرادی کرمانی به عنوان یکی از اعضای هیئت داوران، در سخنانش به وظیفه اثرهنری اشاره کرد: اولین کار یک اثرهنری این است که برای نسلهای مختلف جذابیت داشته باشد. اثری میتواند ماندگار باشد که برای همه انسانها و همه اندیشهها و تفکرها حرف برای گفتن داشته باشد و موقعیت سیاسی و اجتماعی را منعکس کند.
مرادی کرمانی گفت: اثر ماندگار باید همچون آب که در ظرفهای مختلف ریخته میشود و ذات خود را حفظ میکند، در قالبهای متفاوت ماهیت خودرا ازدست ندهد. برای مثال رمان بینوایان به عنوان یک اثر ادبی که از آن فیلمها و انیمیشنهای زیادی تولید شده، هنوز جذابیت خودرا حفظ کرده است. این میتواند امتحانی باشد برای تشخیص آنکه یک اثر میتواند ماندگار باشد یا نه.
وی در ادامه افزود: شعر فروغ از وقتیکه شروع شد تا به الآن به رشد کرده و در این روند کسی نتوانست جلوی پیشرفت آن را بگیرد.
خالق قصههای مجید تبدیل زندگی به یک اثر هنری را عامل خلق اثری با نگرش جدید دانست و گفت: باتوجه به آنکه هیچ چیز دردنیا وجود ندارد که انجام نشده باشد، با آشنایی زدایی میتوان یک اثر جدید خلق کرد. برای مثال ما به طور معمول میگوییم من منتظر تو هستم و همین مفهوم را شاملو اینگونه بیان میکند: تو را من چشم در راهم.
مرادی کرمانی واژهها را به پیچ تشبیه و اضافه کرد: واژهها مانند پیچ پس از مدتی هرز میشوند و به مرور زمان تکراری میشوند. برای مثال ما واژهای داریم به نام کادو. این واژه جای چند واژه ناب ایرانی را گرفته همچون: تحفه، سوغات، باجسبیل، چشمروشنی، پیشکش و…
وی افزود: امروزه نویسندگان براساس ترجمه مینویسند. اصطلاح " درحالیکه " در ترجمهها بهوفور استفاده میشود و درمتون ادبی ما نیز رسوخ کرده است. من برای نوشتن قصههای مجید به دنبال جایگزینهایی برای این اصطلاح گشتم بهطوریکه دراین متن حتی یک نمونه از این اصطلاح دیده نمیشود.
در بخشی از جلسه؛ افشین علا؛ دلیل خوشنامی افراد را در استفاده از قداست کلمه دانست و گفت: در کتاب مقدس میخوانیم که در ابتدا کلمه بود و کلمه پیش خدابود و کلمه خدابود. کسانی که با نفی و دشنام با مخاطب برخورد میکنند نمیتوانند با نسل خود و نسلهای آینده ارتباط برقرار کنند.
وی افزود: اگر قرار است ایران زمین سری بین سرها بلند کند و آرمانهای خودرا در سراسر جهان بهنمایش بگذارد، جز از طریق فرهنگ و هنر و ادبیات نمیتواند.
در ابتدای جلسه اختتامیه معصومه انصاری؛ عضو هیئت داوران این جشنواره کتاب کودک را محصول کارگروهی دانست و در ادامه گفت: تاثیرگذاری این جشنوارهها وقتی مشخص میشود که بهطور مداوم برگزار شود. این کار را با اختصاص دادن دبیرخانهای دائمی برای جشنوارهها میتوان اجرا کرد.
وی افزود: جشنوارههای کودک و نوجوان و جشنوارهای بزرگسال باید ازهم تفکیک شود. چراکه ملاحظاتیکه در نوشتههای کودک رعایت میشود در متون بزرگسالان مراعات نمیشود.
در انتهای این جلسه در هربخش قصهنویسی و تصویرگری از ده نفر تقدیر شد و افراد زیر بهعنوان نفرات برتر معرفی شدند:
در بخش قصهنویسی:
نفر سوم: تندیس جشنواره و لوح تقدیر و ده میلیون ریال جایزه نقدی برای داستان خط سیاه تنها به لیلا هنرکار
نفر دوم: تندیس جشنواره و لوح تقدیر و سی میلیون ریال جایزه نقدی برای داستان پنکه به مریم علی بخشی
نفر اول: تندیس جشنواره و لوح تقدیر و پنجاه میلیون ریال جایزه نقدی برای داستان بچه های ابغوره به سمیرا آرامی
در بخش تصویرگری:
نفر سوم: تندیس جشنواره، لوح تقدیر و ده میلیون ریال جایزه نقدی به هاله قربانی
نفر دوم: تندیس جشنواره، لوح تقدیر و بیست میلیون ریال جایزه نقدی به غزاله بیگدلو
نفر اول: تندیس جشنواره، لوح تقدیر و سی میلیون ریال جایزه نقدی به زهرا کیقبادی
همزمان با برگزاری این مراسم نمایشگاه آثار قصههای تصویرگری این دوره ازجشنواره به مدت ۱۰روز در نگارخانهی ایوان دایر خواهد بود.