علی جنتی:
ایجاد فضای باز برای فعالیت ناشران در چارچوب قانون
در گذشته دولت با تامین کاغذ از ناشران حمایت میکرد اما امروز حمایتها به گونهای است که ما آثار با ارزش را خریداری کرده و برای کتابخانههای عمومی یا اهدا به مقامات خارجی استفاده میکنیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: رویکرد ما در بیست و هفتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، ایجاد فضایی باز برای فعالیت ناشران و عرضه کتابها در چارچوب قانون است.
به گزارش ایلنا، علی جنتی اظهار کرد: ما در این دوره هیچ ممنوعیتی برای حضور ناشران ایجاد نکردیم و همه ناشرانی که کتابهای مجاز برای عرضه داشتند در این رویداد حضور پیدا کردند. البته عموم ناشران کتابهایی را عرضه میکنند و یا درخواست عرضه آنها در نمایشگاه کتاب را دارند که همگی مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را برای انتشار دریافت کردهاند و ما درخواستی غیرقانونی در این زمینه نداشتیم.
وی افزود: امسال در حوزه کتاب و نشر فضایی باز شده که کتابها با دید مثبت بررسی میشوند و ما نیز تمام سعی خود را میکنیم که از آثار خرده گیری نکرده و تنها براساس قانون آنها را بررسی کنیم و فکر میکنم بیشترین حمایتی که میتوانستیم را در این زمینه انجام دادیم.
جنتی در بخش دیگری از سخنان خود اظهار کرد: یکی از رویکردهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خریداری کتابهایی با ارزش دینی، ملی و یا ادبی بالا در زمینههای مختلف است.
وی در این باره توضیح داد: در گذشته دولت با تامین کاغذ از ناشران حمایت میکرد اما امروز حمایتها به گونهای است که ما آثار با ارزش را خریداری کرده و برای کتابخانههای عمومی یا اهدا به مقامات خارجی استفاده میکنیم، زیرا این آثار میتواند معرف فرهنگ ایرانی اسلامی ما باشد.
× قم مهد تفکر و اندیشه است
نشست تخصصی استان قم با حضور «سیدعباس صالحی» رییس بیست و هفتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران و معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، حجت الاسلام «علی بنایی» معاونت سیاسی - امنیتی استان قم، «سیدتقی نوربخش» مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی قم، حجت الاسلام «احمد واعظی» مدیر دفتر تبلیغات اجتماعی در سالن اصلی سرای اهل قلم برگزار شد.
در ابتدای نشست حجت الاسلام بنایی معاونت سیاسی، امنیتی استان قم با اشاره به اینکه شهر قم تاریخ روشن و شفافی دارد، گفت: استان قم جزء معدود شهرهایی است که ائمه معصومین درباره آن چندین حدیثنقل کردند و این موضوع نشان دهنده انجام اعمال مردم قم از روی آگاهی و بصیرت است.
بنایی درباره قدمت استان قم بیان اظهار کرد: شهر قم ۹هزار سال قدمت تاریخی دارد بنابراین این استان به لحاظ تاریخشناسی و آینده پژوهی در جایگاه ویژهای قرار میگیرد. با توجه به ظرفیتهای قم «بنیاد قم پژوهی» تاسیس کردیم و تا به حال در این بنیاد ۲۱ کتاب به چاپ رسیده و ۲۱ عنوان دیگر در دست چاپ است.
حجت الاسلام واعظی مدیر دفتر تبلیغات اجتماعی با بیان اینکه ۱۵ سال از تاسیس «فرهنگستان قم» میگذرد، افزود: در حال جمعآوری بانک جامع واژگان زبان فارسی هستیم که شامل واژگان قرن چهارم هجری قمری تا به امروز میشود. همچنین علاوه بر متون تاریخی روزنامههایی از زمان قاجار تا به امروز را جمعآوری کردیم تا تغییر و تحولات در زبان مطبوعات در آن مشهود باشد.
وی به کمبود بودجه برای جلو رفتن این پروژه اشاره کرد و افزود: بانک جامع واژگان زبان فارسی در ۳۰ جلد چاپ خواهد شد و تا به امروز یک جلد آن چاپ شده است، متاسفانه برای جلو بردن این پروژه با کمبود بودجه مواجه هستیم.
مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی قم، تاریخ هنر استان قم را مدون ندانست و در ادامه توضیح داد: استان قم مهد اندیشه و تفکر است و این ویژگی این استان را از سایر استانهای دیگر متمایز میکند، مردم قم در سطح کشور به عنوان مردمی متدین شناخته شدهاند. هنر در قم به دو بخش قبل و بعد از انقلاب تقسیم میشود، زیرا پس از انقلاب بود که با فرمایشهای امام خمینی(ره) افراد متدین هم به حوزه هنر ورود پیدا کردند.
نوربخش در ادامه صحبتهای خود تاکید کرد: استان قم در هنر خوشنویسی بسیار برجسته است. همچنین در انجمن موسیقی قم ۵۰۰ نفر عضو به طور مستمر فعالیت میکنند که افراد با استعدادی در موسیقی محسوب میشوند. استان قم در زمینه هنر نمایش و شعر نیز فعالیتهای چشمگیری داشته است.
× مشارکت بخش خصوصی در نمایشگاه کتاب، خلاقیت و ابتکار را افزایش میدهد
دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور معتقد است مشارکت تشکلهای نشر در برگزاری بیست و هفتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، زمینه ساز رشد و ارتقای خلاقیت و ابتکار در این رویداد بزرگ فرهنگی خواهد بود.
محمدحسین ملک احمدی با اشاره به مشارکت بخش خصوصی در این دوره نمایشگاه کتاب، اظهار کرد: هر چه ما تمرکز خود را از بخش دولتی کم و کار را به بخش خصوصی واگذار کنیم، موفقتر خواهیم بود، زیرا بخش خصوصی و غیردولتی در عملکرد خود، میتواند راحتتر عمل کند و اسیر ضوابط اداری نشود.
وی افزود: از دیگر امتیازهای واگذاری فعالیتهای مختلف به بخش خصوصی، ابتکار عمل در این بخش است زیرا این بخش خود را سریعتر و آسانتر بهروز میکند و از این رو طبیعی است به نسبت زمانی که کار در دست بخش دولتی باشد، با انگیزه بهتری انجام میشود.
به گفته دبیر کل نهاد کتابخانه عمومی، در صورت تعامل مستمر و سازنده بخش خصوصی و دولتی در برگزاری اتفاقات فرهنگی از جمله نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، موفقیت این رویدادها افزایش خواهد یافت و در صورتی که این همکاری در چارچوبهای مشخصی انجام شود، آینده درخشانی را رقم میزند.
ملک احمدی هم چنین به فعالیت نهاد کتابخانههای عمومی در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران اشاره کرد و گفت: نگاه ما در نهاد، امسال بیشتر متمرکز بر فعالیت ناشران است و ما قصد داریم با شناسایی ناشران موفق، تعاملمان را با این صنف افزایش دهیم.
× مشارکت بخش خصوصی زمینه ساز رونق نمایشگاه شده است
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی همدان معتقد است مشارکت فعال بخش خصوصی در برپایی بیست و هفتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، زمینه ساز رونق هر چه بیشتر این رویداد فرهنگی شده است.
فاضل عبادی با اشاره به سیاستهای دولت تدبیر و امید، اظهار کرد: یکی از سیاستهای دولت تدبیر و امید این است که کارها را به اهلش واگذار کند و تصدیگری خود را در امور مختلف کاهش دهد. از این رو در چند ماه گذشته فعالیتهای قابل توجهی در این زمینه انجام شده است.
وی با بیان اینکه ورود بخش خصوصی به عنوان مجری فعالیتهای فرهنگی میتواند کارآیی فرهنگ را در کشور افزایش دهد، گفت: امیدواریم این رویه در سالهای آینده نیز افزایش پیدا کند زیرا رونق فعالیتهای فرهنگی در گروه مشارکت بخش خصوصی و حضور فعال و پررنگ آن است.
عبادی، در بخش دیگری از سخنان خود مشارکت ناشران خصوصی را در برپایی نمایشگاه کتاب استانی یکی از روشهای خصوصی سازی توصیف کرد و افزود: با همت مسئولان موسسه نمایشگاههای فرهنگی، قرار است این نمایشگاهها در زمان بندی مشخص هم چون نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران و با مشارکت فعال بخش خصوصی برگزار شود.
وی با تاکید به توزیع عادلانه امکانات و منابع در سراسر کشور با توجه به استانهای مختلف در بیست و هفتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران را رویکردی اثربخش دانست که سبب رشد فعالیتهای فرهنگی ایران خواهد شد.
× قیمت کتاب تاثیری در علاقه مخاطبان واقعی ندارد
مدیر انتشارات دارالناصیف گفت: نمایشگاه کتاب تهران همچون جشن بزرگی است که باید به خاطر کیفیت آن از مسئولان برگزارکنند تشکر کرد.
جمال الناصیف گفت: بسیاری از مخاطبان همه ساله منتظر هستند تا این نمایشگاه برگزار شود و به اینجا بیایند و خرید کنند.
وی با بیان این مطلب افزود: مشتاقان علم همه ساله میآیند تا کتابهای بسیاری را در حوزههای مختلف عرفان، ادبیات، دین، فقه و فلسفه تهیه کنند. اما با وجود نوسان در نرخ کتاب، علاقمندان کتابهایشان را تهیه میکنند.
الناصیف افزود: از کتابخانه آستان قدس رضوی، آیت الله مرعشی نجفی و کتابخانه رهبر معظم انقلاب همه ساله میآیند و از انتشارات دارالناصیف خرید میکنند.
جمال الناصیف تاکید کرد: همه ساله از دانشگاههای مختلف ایران هم به بخش بینالملل میآیند و کتاب خریداری میکنند و معمولا برای خرید کتب عربی اسلامی به ما مراجعه میکنند.
وی درباره تعداد عناوین دارالناصیف در بیست و هفتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران گفت: امسال ۱۷۵۰ عنوان کتاب به نمایشگاه کتاب آوردهایم که شامل کتب حقوقی، عرفانی، فلسفی، فقهی، ادبی و قرآنی است ولی نسبت به سالهای گذشته اندکی کمتر شده است که به دلیل وضعیت اقتصادی جهان نشر این اتفاق افتاده است.
مدیر انتشارات الناصیف در خاتمه عنوان کرد: نمایشگاه کتاب تهران مانند یک جشن است که باید از مسئولان به خاطر برگزاری آن تشکر کرد.
× نمایش و نقالی با موضوع کتابخوانی
سالن فرهنگسرای کتاب که برای پنجمین سال متوالی به همت سازمان فرهنگی هنری شهردار ی تهران در نمایشگاه کتاب برپاست، با اجرای برنامههای متنوع برای کودکان و نوجوانان به تشویق آنها به خرید و مطالعه کتاب اقدام کرده است.
به طور روزانه در این سالن ۵۰ نمایش میدانی با موضوع کتاب و کتابخوانی و اخلاق و فرهنگ شهروندی و نقالی بر اساس داستانهای کهن ادبیات فارسی و حکایتهای دینی، اجرا میشود.
از دیگر برنامههای تشویقی و سرگرم کننده این سالن که برای کودکان و نوجوانان در نظر گرفته شده است میتوان به مسابقههای کتابخوانی، مسابقه قرآنی و تصویرسازی و نقاشی بر اساس داستانهای کتاب «قصههای خوب برای بچههای خوب» نوشته مهدی آذر یزدی اشاره کرد.
× نمایشگاه کتاب بهترین فرصت مقابله با تهاجم فرهنگی است
مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان مازندران معتقد است نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران بهترین زمینه برای مقابله با تهاجم فرهنگی است.
حجت الاسلام و المسلمین عباسعلی ابراهیمی با تقدیر از تنوع این دوره از نمایشگاه نسبت به سالهای گذشته، اظهار کرد: مسئولان برگزاری نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران امسال زحمت بسیاری کشیدهاند و برنامه ریزی به گونهای است که مراجعه کنندگان با اطلاعرسانی مناسب، بسیار راحت به هر بخشی که میخواهند، دسترسی پیدا میکنند.
وی با اشاره به اهمیت نشر و چاپ کتابهای متعدد، گفت: ما موظف به انتشار کتابهای متعدد و متنوع هستیم زیرا تنها در این صورت است که میتوان تاثیرات کتاب و کتابخوانی را در فرهنگ جامعه مشاهده کرد.
ابراهیمی افزود: هر چه نشر کشور ما به روز باشد، بیشتر میتوان با تهاجم فرهنگی که دغدغه اصلی مقام معظم رهبری و اهالی فرهنگ است، روبه رو شد و مقابله کرد زیرا فضای متنوع نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، تاثیر به سزایی بر ارتقای فرهنگ دارد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان مازندران ادامه داد: ناشران مازندران امسال از حضور در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران و فضای اختصاص یافته اظهار رضایت میکنند اما معمولا ناشران شهرستانی انتظار دارند، غرفههای بزرگتری برای نمایش کارها و فعالیتهایشان در اختیار داشته باشند.
× نخستین دوره نمایشگاه بازی و اسباب بازی برگزار شد
نخستین دوره از «نمایشگاه بازی و اسباب بازی در آیینه رشد» با همکاری شورای نظارت بر اسباب بازی و معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، همزمان با نمایشگاه کتاب تهارن در مصلی جنوبی تهران، برپاست.
مهدی عاطفی(مدیراجرایی نمایشگاه بازی و اسباب بازی) گفت: در این نمایشگاه ۵۰ غرفه از تولیدکنندگان داخلی و توزیع کنندگانی که مجوز شورای نظارت بر اسباب بازی را دریافت کردهاند، حضور دارند که میتوانند از تسهیلات و تخفیفهایی که برای ثبت طرح اسباب بازی و هولوگرامها در نظر گرفته شده، استفاده کنند.
وی همچنین از اختصاص فضایی برای بازیهای پرتحرک کودکان و شهربازی زیر نظر شورای نظارت بر اسباب بازی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خبر داد و گفت: این نمایشگاه ۱۰ تا ۲۰ اردیبهشت از ساعت ۱۰ صبح تا ۸ شب برپاست.
× حضور ایرانیها با اعضای خانواده در نمایشگاه کتاب تعجب آور است
یک مترجم ایتالیایی که سالها در ترجمه آثار فارسی به ایتالیایی همت گماشته، با ابراز تعجب از استقبال بالای مردم عادی به همراهی فرزندان خود از این رویداد فرهنگی، نمایشگاه کتاب ایتالیا را به دلیل خلوتی آن قابل مقایسه با نمایشگاه کتاب ایران ندانست.
بیانکا ماریا فلیپینی گفت: من برای نخستین بار به دعوت خانه ترجمه ایران که بنیادی مهم برای برقراری ارتباط میان ایران و ایتالیا و سایر کشورهای جهان است، به نمایشگاه کتاب تهران دعوت شدم.
وی نمایشگاه کتاب تهران را فضایی با استقبال بالای مردم عادی توصیف و اظهار کرد: من از اینکه ایرانیها با فرزندان و اعضای فامیل خود به نمایشگاه کتاب میآیند، متعجب شدم و احساس خیلی خوبی داشتم.
فلیپینی این موضوع را حاکی از علاقه ایرانیان به ادبیات، شعر و نثر دانست و عنوان کرد: در ایتالیا شرایط این گونه نیست؛ نمایشگاهی بزرگ در شهر تورین برگزار میشود اما در مقایسه با نمایشگاه ایران خیلی مورد استقبال مردم قرار نمیگیرد.
این مدرس زبان و ادبیات فارسی در سفارت ایران واقع در رم درباره اهمیت ترجمه آثار ایرانی به زبان ایتالیایی، گفت: اینکه آثار مدرن و معاصر ایرانی به ایتالیاییها شناسانده شوند، بسیار مهم است زیرا مردم ایتالیا اطلاعی از نقش واقعی ایران در جهان ندارند.
فلیپینی با اشاره به عملکرد منفی رسانههای گروهی غربی در تیره و تار نشان دادن وضعیت ایران، عنوان کرد: باید با کمک فرهنگ و استفاده از کتاب و سینما مردم ایتالیا را با واقعیت ایران آشنا کنیم اما این کار باید به تدریج صورت گیرد.
بیست و هفتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، از ۱۰ تا ۲۰ اردیبهشت در مصلای بزرگ امام خمینی(ره) برپاست.