صالحپور در نشست رسانهای جشنواره تئاتر فجر:
دو بار استعفا دادم اما رد شد / کاهش ۷۰۰ میلیونی بودجه جشنواره
تغییر و تحولات اداری به تئاتر لطمه میزند. همین عامل موجب شد که طی ۱۵ روز گذشته فعالیت جدی برای برگزاری این جشنواره را آغاز کنیم.
نشست رسانهای دبیر سی و سومین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر درحالی با حضور اصحاب رسانه برگزار شد که صالحپور برای نخستین بار از دو بار استعفا و رد آن توسط مسئولان، قطعی نبودن همکاری پردیس تئاتر خاوران در فاصله ۸ روز مانده تا آغاز جشنواره و کاهش ۷۰۰ میلیون تومانی بودجه این رویداد نسبت به سال گذشته خبر داد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، اردشیر صالحپور؛ صبح امروز سهشنبه - ۲۳ دی ماه - بعداز ماهها به میان اصحاب رسانه آمد و به سوالهای خبرنگاران در ارتباط با مشکلات برگزراری جشنواره تئاتر فجر و واکنش منفی هنرمندان نسبت به پوستر طراحی شده برای این رویداد پاسخ داد.
دبیر سی و سومین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر در واکنش به گلایههای مطرح شده مشکلات را ناشی از تغییرات مدیریتی در اداره کل هنرهای نمایشی دانست و گفت: من تئاتر را به خوبی میشناسم و هرگز مقابل اهالی این هنر قرار نمیگیرم چون خودم را از خانواده تئاتر میدانم. بسیار متاسفم که عالیترین ویترین عملکرد سالانه تئاتر کشور دستخوش مسائل متعدد شد و ما نمیتوانیم این رویداد را درخشان و در شان این هنر برگزار کنیم.
او به مسائل ناشی از تغییرات مدیریتی و اختلاف نظر مدیران در معاونت امور هنری اشاره کرد و ادامه داد: متاسفانه سه ماه از زمان من به مسائل مدیریتی و اختلافات ناشی از تغییرات گذشت. معتقدم تغییر و تحولات اداری به تئاتر لطمه میزند و همین عامل موجب شد که در حقیقت طی ۱۵ روز گذشته فعالیت جدی برای برگزاری این جنشواره را آغاز کنیم.
صالح پور خاطرنشان کرد: این اختلافات بسیار به ما لطمه زد اما آنچه نباید فدا شود تئاتر است؛ باید درنظر داشته باشیم که مدیران دیر یا زود میروند و این ما تئاتریها هستیم که میمانیم و نباید انتظار بکشیم فردی خارج از خانواده مشکلات را بر طرف کند.
دبیر سی وسومین جنشواره بینالمللی تئاتر فجر درباره پوستر طراحی شده که انتقاد اهالی تئاتر را در پی داشت توضیح داد و گفت: آقای یارتا یاران یک هنرمند تئاتر است و ما باید غنیمت بشماریم یک تئاتری خودش پیشنهاد طراحی پوستر جشنواره را مطرح کرد به اضافه اینکه ایشان حتی یک ریال پول بابت طراحی این پوستر نخواست.
او افزود: هویت ایرانی در این پوستر متجلی شده و به همین دلیل ما استقبال کردیم اما طبق فراخوان اعلام شده اگر تا روز ۲۵ دی پوسترهای دیگری به دبیرخانه برسد از میان آنها بهترین گزینه را انتخاب میکنیم.
صالح پور ضمن اعلام این خبر که بودجه جشنواره تئاتر فجر در چندین نوبت کاهش یافته است؛ اظهار کرد: سال گذشته بودجه ۲.۵ میلیاردی برای برگزاری اختصاص یافته بود که امسال به یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان کاهش یافته است. تنها عاملی که موجب شد دبیری را قبول کنم پذیرفتن این شرط بود که رقم باقی مانده به طلب بچههای تئاتر اختصاص یابد.
او افزود: آنچه ابتدا برای برگزاری جشنواره تئاتر فجر پیشنهاد شده بود رقمی بالغ بر ۳ میلیارد و ۶.۰۰ میلیون تومان بود که رقم مطرح شده(یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان) در نهایت اختصاص یافت و البته باید تورم و مسائل مالی این چنینی را نیز در نظر بگیریم.
این مدرس دانشگاه با ابراز خوشحالی از پرداخت شدن دستمزد گروههای حاضر در جشنواره خاطرنشان کرد: ابتدا قرار بود ۴ منطقه درگیر برگزاری جشنواره باشند اما به دلیل مسائل مالی و کمبود بودجه این امکان از دست رفت.
دبیر جشنواره تئاتر فجر که همزمان سرپرستی اداره کل هنرهای نمایشی را برعهده دارد در این نشست از دو استعفای خود خبر داد و گفت: تا این لحظه دوبار از سمت خود استعفا دادهام اما با موافقت مواجه نشده است. قصد دارم طی یک ماه سرپرستی خود بر اداره کل هنرهای نمایشی؛ تا آنجا که امکان دارد؛ رویه مدیریتی جا افتاده که سابقهای قدیمی دارد را تغییر دهم.
او در این رابطه توضیح داد: تلاش میکنم در مدت سرپرستی خود شعار رئیسجمهور مبنی بر سپردن امور به هنرمندان را محقق کنم و به همین دلیل طبق رویهای که در دروه علی منتظری باب شد، در اتاق خود را روی اهل هنر بازگذاشتم تا آنها به خانه خود بازگردند و معتقدم اگر طی یک ماه اخیر این اتفاق بیفتد؛ تاثیر خودم را گذاشتهام.
صالحپور خطاب به افرادی که به ژست مدیریتی علاقه دارند؛ بیان کرد: ما نباید فراموش کنیم مدیران خدمتگزار ملت هستند و کافی است در این زمینه به بیانات امام راحل مراجعه کنیم و ببینیم درباره خدمت به مردم چگونه صحبت میکنند.
او همچنین به بیان توضیح درباره کشورهای عربی حاضر در بخش بینالملل جشنواره پرداخت و گفت: امسال بخشی با عنوان «آشنایی با تئاتر کشورهای مسلمان» درنظر گرفته بودیم که به دلیل کمبود بودجه حذف شد. اما تعدادی از نمایشهای متقاضی با حمایت سفارتخانههای کشورهای متبوع یعنی کویت، عمان و اقلیم کردستان عراق پرداخت تمامی هزینهها را برعهده گرفتند و بر همین اساس قرار شد این گروهها در بخش بینالملل روی صحنه بروند.
این پژوهشگر در ارتباط با نگرانیهای ناشی از کمبود سالن نمایش برای میزبانی از آثار حاضر در جشنواره توضیح داد و اظهار کرد: درحال رایزنی با مسئولان شهرداری تهران برای در اختیار گرفتن سالنهای نمایش پردیس تئاتر خاوران هستیم که اگر طی دو روز آینده تفاهمنامه امضا شود سه سالن بلک باکس به سالنهای برگزارکننده اضافه خواهد شد.
صالحپور خاطرنشان کرد: درغیر اینصورت طبق برنامه پیش خواهیم رفت و تنها ۱۰ درصد احتمال تغییر در محل اجرای نمایشها وجود دارد.
دبیر سی وسومین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر در ابتدای صحبتهای خود گزارشی اجمالی از نمایشهای حاضر در بخشهای مختلف این رویداد ارائه داد.
صالحپور با ابراز خرسندی از افزایش تعداد نمایشنامهها و آثار متقاضی برای شرکت در این دوره گفت: متاسفانه در زمینه نمایشنامهنویسی هنوز به منزلت و جایگاه اصلی نرسیدیم که نشان میدهد باید توجه جدی به این بخش داشته باشیم و متون را به عنوان پایه و اساس در هنر تئاتر تلقی کنیم. اگر این برنامهریزیها به سرانجام برسد؛ میتوانیم بگوییم تئاتر ایران رشد کرده است.
او به ارتقای سطح کیفی هنرمندان تئاتر کشور اشاره کرد و ادامه داد: معتقدم تئاتر ایران طی این سالها واقعا رشد داشته و هرچه بیشتر به سمت کاهش نسبت خود با تئاتر جهان گام برمیدارد.
صالحپور خاطرنشان کرد: به دلیل کمبود بودجه ناچاریم تعداد را کاهش دهیم و ای کاش میتوانستیم میزبان گروههای بیشتر باشیم اما تا این لحظه حضور نمایشهایی از کشورهای لهستان، ارمنستان، گرجستان، آلمان، فرانسه، کویت، روسیه، عمان، کردستان عراق، کار مشترکی از ایران و نروژ و کار مشترک ایران و ایتالیا هستیم.
دبیر سی و سومین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر در این نشست از انتشار کتاب پوستر تئاتر ایران که حاصل سی سال طراحی پوستر هنرمندان گرافیک برای تئاتر است؛ خبر داد و برگزاری کارگاههای آموزشی، سمینار پژوهشی و تجلیل از هنرمندان شهید تئاتر در کنار تجلیل از هنرمندان درگذشته هنرهای نمایشی کشور طی سال ۹۳ را ازجمله برنامههای در نظر گرفته شده برای این دوره ذکر کرد.