خبرگزاری کار ایران

گزارش مدیران پس از حضور در اجلاس جهانی تئاتر؛

صدای دهلی که از دور خوش است

صدای دهلی که از دور خوش است
کد خبر : ۲۲۹۰۳۷

حسین طاهری: پیشنهاد راه‌اندازی رادیو تلویزیون جهانی به معنای ایجاد فرستنده در داخل خاک ایران نیست / طباطبایی: کشور دانمارک با ۱۳ جشنواره در رتبه نخست، ایران با ۵ جشنواره در رتبه دوم و کشور آلمان با ۴ جشنواره تئاتری در رتبه سوم فعالیت‌های تئاتری قرار گرفتند.

مدیرکل هنرهای نمایشی تاکید کرد پیشنهاد راه‌اندازی رادیو تلویزیون جهانی تئاتر به معنای ایجاد فرستنده در خاک ایران نیست. این مدیر همچنین کمبودهای بودجه‌ای را مهمترین عامل عدم حمایت از گروه‌های نمایشی برای سفر به خارج از کشور دانست.

به گزارش خبرنگار ایلنا، حسین طاهری، مدیرکل هنرهای نمایشی و سید اشرف طباطبایی، رئیس انجمن نمایش که چندی قبل در اجلاس جهانی آی تی آی شرکت کردند ظهر امروز یکشنبه – ۹ آذر - با برگزاری نشستی به تشریح آنچه در این رویداد اتفاق افتاد پرداختند.

مدیرکل هنرهای نمایشی در پاسخ به خبرنگار ایلنا درباره اهمیت طرح‌های پیشنهادی مطرح شده از سوی ایران مبنی بر راه‌اندازی رادیو تلویزیون جهانی تئاتر و مدیریت منطقه آسیا پاسیفیک در شرایطی که هنرمندان تئاتر کشور بدون حمایت در عرصه‌های بین‌المللی حاضر می‌شوند، گفت: سالها برنامه‌ریزی‌های زیادی برای تئاتر ایران صورت گرفت تا مشکلات برطرف شود اما همچنان می‌بینیم بودجه تئاتر کشور با مسائلی مواجه است و ما در بهترین شرایط ۱۰ میلیارد برای حمایت از تئاتر کشور در اختیار داریم.

وی ضمن حمایت از طرح‌های پیشنهادی توسط هیات ایرانی بیان کرد: در شرایطی که امکان حمایت از گروه‌ها وجود ندارد ما با متصل کردن خانواده تئاتر کشور به یک شبکه بین‌المللی امکانی بوجود می‌آوریم که اهالی تئاتر با توانایی‌های خود و حضور بین‌المللی کاستی‌ها را جبران کنند.

این مدیر با تاکید بر اینکه پیشنهاد راه‌اندازی رادیو تلویزیون جهانی به معنای ایجاد فرستنده در داخل خاک ایران نیست اظهار داشت: ما این پیشنهاد را مطرح کردیم و این هیات مدیره است که برای اجرایی شدن آن برنامه‌ریزی می‌کند. البته ما نیز گفتیم که با توجه به تجربیات می‌توانیم در زمینه طراحی و محتوا با آی تی آی همکاری کنیم.

طاهری درباره حمایت از گروه‌های ایران در عرصه‌های بین‌المللی خاطرنشان کرد: ما علاقه داریم حتی هزینه‌های سفر گروه‌های نمایشی به کشورهای مختلف را بپردازیم اما در زمینه بودجه با مشکل مواجه هستیم و طبیعتا چنین امکانی برایمان فراهم نیست؛ اما حداقل می‌توانیم زمینه‌هایی را فراهم کنیم که سفر گروه‌ها با سهولت بیشتری انجام شود.

مدیرکل هنرهای نمایشی ضمن ارائه گزارشی از حضور گروه ایرانی در اجلاس آی تی آی، گفت: در مکاتبات صورت گرفته مسئولان این اجلاس پذیرفتند حق عضویت ایران که از سال ۲۰۱۳ پرداخت نشده بود را بپردازیم. قصد داریم از این به بعد برنامه‌ریزی جدی و فعال‌تر در این مرکز داشته باشیم؛ بخصوص که دولت محترم نیز بر استفاده از فضاهای بین‌المللی و دیپلماسی فرهنگی تاکید دارد.

وی ادامه داد: ITI فضای مناسبی فراهم می‌‌کند تا تئاتر ایران را با خانواده جهانی هنرهای نمایشی پیوند دهیم که خوشبختانه کنگره امسال دستاورد خوبی برای تئاتر ایران به همراه داشت.

طاهری همچنین به ثبت جشنواره‌های جهانی تئاتر در تقویم سالانه جهانی اشاره کرد و اظهار داشت: جشنواره‌های تئاتر فجر، همدان، آئینی سنتی، عروسکی و تئاتر خیابانی مریوان با پیگیری‌های صورت گرفته وارد تقویم جهانی شد و حتی قصد داشتیم جشنواره‌های استانی را نیز به این تقویم اضافه کینم که پی‌گیری می‌شود.

سید اشرف طباطبایی، رئیس انجمن نمایش اداره کل هنرهای نمایشی که طاهری را در این سفر همراهی کرد در ادامه گفت: در تقویم آی تی آی ثبت نشده بودیم در حالیکه آی تی آی مرجع ارتباط جهانی محسوب می‌شود و جالب اینجا بود که بلافاصله پس از ثبت جشنواره‌های تئاتر ایران در رتبه دوم قرار گرفتیم. به این ترتیب کشور دانمارک با ۱۳ جشنواره در رتبه نخست، ایران با ۵ جشنواره در رتبه دوم و کشور آلمان با ۴ جشنواره تئاتری در رتبه سوم قرار گرفت.

طباطبایی بخش مهمی از توجه اتفاق افتاده را ناشی از ظرفیت و توانایی‌های ذاتی تئاتر ایران دانست و خاطرنشان کرد: به همین دلیل توانستیم به سرعت و طی یک جلسه تمام ۵ جشنواره را ثبت جهانی کنیم چون در حالت عادی باید روند طولانی بررسی را پشت سر می‌گذاشت. به این ترتیب در طول سال با جشنواره‌های ما ارتباط موثری برقرار می‌شود تا در زمینه‌های گوناگون همکاری داشته باشیم.

علی‌اکبر طرخان، مدیر امور بین‌الملل اداره کل هنرهای نمایشی به تاریخچه‌ای از حضور ایران در آی تی آی اشاره کرد و گفت: عضویت ما در این سازمان به سال ۸۴ بازمی‌گردد و از آن زمان تا امروز فعالیت‌هایی انجام شد و ایران کرسی را بدست آورده است. اینکه حق عضویت پرداخت شد و مسئولان حضور فعالانه‌ای در این دوره داشتند امکان بیشتری برای فعالیت‌های تئاتر ایران فراهم می‌کند.

وی با تاکید بر اینکه در گذشته هم از رویدادهای تئاتر ایران شناخت وجود داشت تصریح کرد: گرچه مدیران در دوره‌های گذشته حضور داشتند اما این حضور صرفا در ارائه گزارش خلاصه می‌شد. اینکه بتوانیم مصوبه‌ای درباره جشنواره‌های کشور داشته باشیم برای اولین‌بار اتفاق می‌افتد که اتفاق خوبی است. همچنین در گذشته مشکلاتی برای پرداخت حق عضویت وجود داشت که موجب شد در دوره مدیریت آقای مسافر آستانه پس سه سال حق عضویت پرداخت شود تا کرسی خود در این اجلاس را از دست ندهیم.

طاهری چگونگی حضور در مدیریت آی تی آی را یکی دیگر از دغدغه‌های مدیران برای حضور در اجلاس جهانی تئاتر دانست و گفت: پس از مطالعه‌ای که صورت گرفت با کمیته آسیا پاسیفیک وارد تعامل شدیم که در مجموع پذیرفتند مدیریت بخش آسیای مرکزی با ایران باشد. بر همین اساس برنامه‌ریزی‌ برای حضور پررنگ‌تر در دستور کار قرار خواهد گرفت.

سیداشرف طباطبایی در تکمیل صحبت‌های مدیرکل هنرهای نمایشی بیان کرد: مناطق آی تی آی به شش بخش تقسیم می‌شود که آسیا پاسفیک یکی از پرجمعیت‌ترین و متنوع‌ترین مناطق از نظر فرهنگی را تشکیل می‌دهد. ما در کنار کره جنوبی، بنگلادش و فیلیپین یکی از اعضای هیت مدیره هستیم و در خصوص برنامه‌های مورد نظر در جلسه‌ آینده تصمیم‌گیری خواهد شد.

طرخان، مدیر امور بین‌الملل اداره کل هنرهای نمایشی در همین رابطه اظهار داشت: آی تی آی ۸۹ عضو دارد که از این میان ۴۲ کشور عضو فعال هستند و ایران یکی از فعال‌ترین کشورهای این مجموعه محسوب می‌شود که به دلیل فعالیت‌های هنرمندان کشور است. سال ۲۰۱۲ در کشور رومانی هم پیشنهادهایی مطرح شد که از بین آنها می‌توان به تبادل مدرس و برگزاری کارگاه‌های آموزشی با مشارکت اعضا اشاره کرد.

وی انعکاس فعالیت‌های خانواده تئاتر ایران برای مدیران و هنرمندان خارج از کشور را بسیار حائز اهمیت دانست و اظهار داشت: همان زمان وقتی حاضران در اجلاس آی تی آی گزارش سالانه مدیرکل اداره هنرهای نمایشی را شنیدند از میزان فعالیت‌های تئاتری در ایران شوکه شدند. ما باید شرایطی برای انعکاس به موقع و صحیح فعالیت‌های داخلی فراهم کنیم.

مدیرکل هنرهای نمایشی همچنین به طرح راه‌اندازی رادیو تلویزیون جهانی تئاتر به پیشنهاد ایران اشاره کرد و گفت: ابتدا این سوال را مطرح کردیم که کدام‌ یک از کشورهای حاضر در اجلاس رادیویی مستقل برای فعالیت‌های تئاتری دارند؟ سپس به تجربه ایران در این زمینه اشاره کردیم و طرح مورد نظر پیشنهاد شد که تشویق حاضران نشان از رضایت همه اعضا داشت و در نهایت هم به اتفاق آرا پذیرفته شد.

طباطبایی، رئیس انجمن نمایش در ادامه توضیحات خود، تئاتر دانشگاهی را یکی از موارد مورد نظر مسئولان حاضر در اجلاس دانست و توضیح داد: با توجه به پی‌گیری‌هایی که در گذشته انجام شده بود و خوشبختانه مدیران قبلی بحثتئاتر دانشگاهی را در آی تی آی جا انداخته بودند. ما نیز به این نکته توجه کردیم و قرار شد برنامه‌ریزی‌هایی برای تبادل مدرس تئاتر و حتی ارائه مدرک دانشگاهی توسط دانشگاه‌های ایرانی به متقاضیان خارجی پی‌گیری شود.

طرخان در تکمیل این گفته‌ها اظهار داشت: در کرسی یونسکوی آی تی آی تاکید بیشتر بر انتقال آیین‌های نمایشی بومی و فولکلوریک کشورهای عضو به یکدیگر است که ایران در این زمینه هم تنوع بسیار زیادی دارد.

این نشست که در دفتر مدیرکل هنرهای نمایشی برگزار شد با طرح پرسش‌های خبرنگاران و سپس ارائه توضیح توسط مدیران تئاتر کشور به پایان رسید.

ارسال نظر
پیشنهاد امروز