گزارش مراسم افتتاح پنجمین دوره جشنواره سراسری امید؛
از جانبازی کیانیان در آلودگی هوا تا تنهایی امید!
رضا کیانیان در این مراسم که مدیرکل مرکزهنرهای نمایشی هم در آن حضور داشت ابراز امیدواری کرد در دوران جدید امکان اجرای نمایش " مردی برای تمام فصول " به کارگردانی بهمن فرمانآرا فراهم شود.
ایلنا: مراسم افتتاحیه پنجمین دوره جشنواره سراسری تئاتر «امید»، صبح امروز پنجشنبه(۱۵ اسفندماه) در حالی با کاشت نهال در مرکز نمایشهای آیینی سنتی برگزار شد که سخنرانان ابراز امیدواری کردند این رویداد روزی به درختی تنومند تبدیل شود.
به گزارش خبرنگار ایلنا، مرکز تازه تاسیس نمایشهای آیینی سنتی امروز شاهد حضورچهرههای سرشناس سینما و تئاتر بود که همه برای افتتاح جشنواره نوپای «امید» در این محل جمع شدند.
فاطمه دانشور(عضور شورای شهر تهران) که یکی از حاضران در مراسم کاشت نهال افتتاح جشنواره امید بود بر حمایت از فعالیتهای هنری تاکید کرد و گفت: ما پیش از این در شورای شهر کمیسیون اختصاصی هنر نداشتیم اما به همت آقای مختاباد واژه " هنری " در ادامه کمیسیون فرهنگی و اجتماعی اضافه شد و قرار گذاشتیم تا از این پس فعالتر در این حوزه عمل کنیم. به همین دلیل اگر ارتباطهایی صورت بگیرد ما نیز تلاش میکنیم تا برای فعالیتهای هنری از این دست گشایشهایی اتفاق بیفتد و شاهد حمایت باشیم.
پیام دهکردی(بنیانگذار جشنواره سراسری امید) در این مراسم و پس از کاشت نهال با همراهی امین تارخ و رضا کیانیان، گفت: این رویداد با دشواریهای بیپایان توانست روی پای خود بایستد و من با افتخار اعلام میکنم که این رویداد تنها ۱۰۰درصد خصوصی تئاتر کشور است که امروز به برگزاری پنجمین دوره رسیده است.
وی در پایان صحبتهای کوتاه خود بیان کرد: کاشت نهالی که اتفاق افتاد نمادی از شور، امید و عشقی است که همه دانشجویان و دستاندرکاران برپایی این جشنواره برای ادامه مسیر دارند که امیدوارم چنین اتفاقی بیفتد. نباید فراموش کنیم رویدادهایی از این دست نمیتوانند بدون حمایت به درختی تنومند تبدیل شوند.
این هنرمند و مدرس بازیگری سپس از رضا کیانیان دعوت کرد تا برای حاضران در افتتاحیه چند کلامی صحبت کند.
کیانیان با اشاره به نشان جشنواره امید(درخت کاج که توسط مازیار تهرانی طراحی شده است) گفت: طی این مدت شاهد بودم پیام دهکردی چطور یک تنه برای برگزاری جشنواره تلاش میکند و تا امروز هم موفق به حفظ آن شده. به نظرم نشان طراحی شده برای این رویداد نمادی از کل تئاتر ایران است که امیدوارم سالهای سال ادامه پیدا کند و روی پای خود بایستد تا زمانی که به درخت تنومندی بدل شود.
بازیگر تئاتر، سینما و تلویزیون همچنین به کاشت نهال به امید هوای پاک برای افتتاح جشنواره اشاره کرد و ادامه داد: وقتی بوی بهار میرسد از جهنم زمستان فرار میکنیم. چرا جهنم؟ به این دلیل که همواره در فصل سرما با وارونگی هوا مواجه میشویم و به نوعی همه در حال مرگ هستیم، اما حداقل تا این لحظه جان سالم به در بردیم و توانستیم افتتاحیه جشنواره را ببینیم.
این هنرمند اظهار داشت: من خودم از جانبازان آلودگی هوا هستم! اما اطلاع دارم دولت و شهرداری کارهایی برای کاهش این مشکل انجام دادهاند که از رئیس جمهور، آقای روحانی و آقای قالیباف، شهردار تهران خواهش میکنم برنامههای انجام شده را رسانهای کنند تا مردم هم بدانند کارهایی صورت میگیرد.
کیانیان در ادامه به تاسیس مرکز اجرای نمایشهای آیینی سنتی اشاره کرد و گفت: احداثسالنهای تئاتر جعبه سیاه(بلک باکس) به این شکل یکی از آرزوهای دوران جوانی من بود که قبلتر آقای تشکرنیا در حوزه هنری این گام را برداشت. ما باید توجه داشته باشیم که تئاتر مدرن و به روز جهان سالهای زیادی است از فضای قاب صحنهای خارج شده و آثار در سالنهایی به این شکل اجرا میشوند.
بازیگر فیلم سینمایی «خانه روی آب» تصریح کرد: ساخت این بنا ۱۲ سال است طول کشیده که سه سال از آن در دوران شهرداری آقای قالیباف بوده و من امیدورام تا پایان دوران مدیریت ایشان شاهد اتمام کار و آغاز بهرهبردای کامل باشیم.
وی به حضور بهمن فرمانآرا در جمع و علاقه او به اجرای نمایش در گذشته اشاره کرد و اظهار داشت: آقای فرمان آرا ابتدا تئاتری بود، سینماییها او را از ما دزدیدند. ایشان در کشور انگلستان ابتدا مدرک تئاتر گرفت و سپس آموختن سینما در دانشگاه را آغاز کرد. چندسال قبل هم قرار بود نمایش «مردی برای تمام فصول» را به صحنه ببرند که به لطف مرکزهنرهای نمایشی میسر نشد و من امیدوارم این لطف قطع شود و بتواند نمایش خود را در همین سالن اجرا کند.
بازیگر پیشکسوت در پایان بیان کرد: جشنواره امید پلی میان فعالیتهای دانشجویی و حرفهای است و بچهها در این رویداد تواناییهای خود را نشان میدهند و پس از دیده شدن توسط افراد با تجربهتر برای ورود به عرصه حرفهای انتخاب میشوند.
پس از اتمام صحبتهای کیانیان، جمع حاضر از سالن بلک باکس مرکز نمایشهای آیینی سنتی که ۱۸ متر زیر زمین قرار دارد بازدید کردند و توضیحاتی توسط طراح بنا به آنها ارائه شد.
حسین طاهری(مدیرکل مرکزهنرهای نمایشی)، فاطمه دانشور(عضو شواری شهر تهران)، بهمن فرمانآرا، رضا کیانیان، امین تارخ، بهروز بقایی، شهرام کرمی، افسانه ماهیان(دبیر اجرایی جشنواره)، امیر اسمی، محمد ساربان، کوروش سلیمانی، محمد حاتمی، ناهید مسلمی از جمله افراد حاضر در این مراسم بودند.
از حاشیههای جالب مراسم افتتاحیه میتوان به انتقاد دوستانهی رضا کیانیان از فاطمه دانشور(عضو شورای شهر تهران) بهخاطر دیر رسیدن اشاره کرد. این بازیگر در حال تعریف از وقتشناسی اهالی تئاتر بود که بهروز بقایی با سلام و اعلام حضور خود نشان داد این قائده گاهی استثناهایی هم دارد.
همچنین حضور حسین طاهری(مدیرکل مرکزهنرهای نمایشی) حدود سی دقیقه پیش از آغاز مراسم در محل یکی دیگر از نکاتی بود که مورد توجه شرکتکنندگان قرار گرفت.
اما قابل تامل اینکه افتتاحیه جشنواره امید گرچه امروز با حمایت جمعی از هنرمندان برگزار شد، اما آنچه بیش از هرچیز در جریان مراسم به چشم میخورد غربت پیام دهکردی و دانشجویان جوانی بود که شبانه روز تلاش کردند تا این رویداد فرهنگی برپا شود. دهکردی حتی هنگام کاشت نهال هم به عنوان آخرین نفر برای گرفتن عکس یادگاری به میان جمع دعوت شد. مسئولان ساخت و طراح محل اجرای نمایشای آیینی سنتی(که معلوم نیست تناسب کاربرد تجاری و فرهنگی آن در آینده چقدر خواهد بود!) تمام مدت سعی کردند مرکز تجاری - فرهنگی بنا شده را تبلیغ و معرفی کنند، اما موسس جشنواره تنها بود.
گرچه مسئولان شهری هنگام افتتاح مراسمی از این دست برای گرفتن عکس یادگاری حاضر میشوند، اما مشخص نیست چرا زمانی که نیاز به حمایت مالی وجود دارد تنها مرکز هنرهای نمایشی و معاونت هنری(حداقل در گفتار) از چنین جریانی حمایت میکنند و از هنرمندان و نهادهای مدنی مثل شورای شهر و شهرداری خبری نیست.