مرادخانی در نخستین نشست رسانهای خود مطرح کرد:
جشنوارهها تنها محلی برای تبلیغات مدیران و گرفتن عکسهای بزرگ است
نخستین نشست رسانهای معاون هنری در حالی برگزار شد که عمده سوالات مطرح شده از سوی خبرنگاران به تئاتر اختصاص داشت که از مطالبات عمده این حوزه در مقایسه با دیگر هنرهای زیر نظر این نهاد حکایت میکند.
ایلنا: نخستین نشست رسانهای علی مرادخانی - معاون هنری وزیر ارشاد - صبح امروز شنبه(۲ آذر) با حضور نمایندگان رسانههای گروهی در مجموعه تالار وحدت برگزار شد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، مرادخانی در این نشست که بیشتر حول سوالات خبرنگاران پیرامون مشکلات تئاتر گذشت؛ در پاسخ به سوالی در خصوص بدهی معاونت هنری به خانه تئاتر اظهار داشت: مذاکرات مختلفی با آقای راد مدیر عامل خانه تئاتر صورت گرفته و طی آن مشخص شد مبلغ ۸۰ میلیون تومان بدهی معاونت هنری به این نهاد است که طبق گفتگوهای صورت گرفته در گذشته باید سالی ۲۰۰ میلیون تومان به این نهاد پرداخت شود و ما تلاش میکنیم تعهدی در این زمینه باقی نماند اما به طور کل در پی ایجاد تعهدات جدید نیستیم تا فضای آرامش حاکم شود.
معاون هنری وزیر ارشاد همچنین درخصوص استفاده از ظرفیتهای موجود برای رفع کاستیهای هنرمندان تئاتر بیان کرد: طبق آمار اعلام شده توسط هنرمندان، سالی ۱۴۰۰ فارغالنحصیل رشته تئاتر داریم که میزان زیادی نیرو را به این حوزه تزریق میکند، اما در سوی دیگر موجب کاهش ظرفیتهای دولت میشود. مانند آنچه در روند تولید خودرو در کشور با آن مواجه هستیم و ظرفیت مورد نیاز برای تردد آنها وجود ندارد.
وی ادامه داد: این مساله نه تنها در تئاتر بلکه در دیگر عرصههای هنری نیز دیده میشود اما از آنجایی که فعالیت گروههای تئاتر به صورت جمعی اتفاق میافتد و هر ساله هنرمندان با دیدگاهها و نظرات تازه وارد عرصه تئاتر میشوند قدرت حمایت دولت نیزکاهش پیدا میکند. این مشکل تنها در تهران هم مطرح نیست، بلکه در شهرستانها هم با چنین کاستیهایی مواجه هستیم.
مرادخانی با اشاره به اینکه یکی از عمدهترین درخواستهای موجود اهالی تئاتر حول در اختیار داشتن محلی برای تمرین جریان دارد؛ تصریح کرد: شهرداری تهران امکانات گستردهای در اختیار دارد که میتوانیم از این ظرفیت در جهت کاهش نقص موجود بهره بگیریم. از همین رو مذاکرات مختلفی با مسئولان شهرداری تهران به ویژه سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران صورت گرفته تا ۳۰۰ سالن موجود زیر نظراین نهاد در همین جهت فعال شوند. همچنین دوستان برنامه دارند تا پلاتوهای تمرین در محلههای مختلف تهران ایجاد کنند تا در اختیار علاقهمندان گذاشته شود.
مرادخانی در پاسخ به تردید به وجود آمده در زمینه حمایت خاص او از بعضی گروههای موسیقی برای دریافت امکانات اجرا گفت: به خاطر ندارم شخصا گروه خاصی را برای دریافت امکانات معرفی کرده باشم اما نمونههایی بوده که توسط رایزنان فرهنگی ایران در کشورهای مختلف پیشنهاد شده و ما نیز بنا بر وظیفه ذاتی این گروهها را جهت بررسی به انجمن موسیقی معرفی کردیم تا در صورت صلاحیت اجرا و دارا بودن کیفیت لازم بتوانند آثار خود را اجرا کنند.
این مدیر تاکید کرد: از این پس تمام گروههای موسیقی فعال در کشور زیر نظر معاونت فعالیت میکنند، به همه آنها به دیده مساوی نگریسته خواهد شد و حمایت خاصی از گروهی صورت نمیپذیرد. نه تنها در حوزه موسیقی بلکه به دیگر هنرها نیز همین نگاه وجود دارد و هیچ جای نگرانی نیست.
وی به فشارهای وارد شده از سوی عدهای برای دربافت امکانات اشاره کرد و افزود: اگر بتوانیم شرایطی را فراهم کنیم تا گروهها و افراد متوجه جایگاه خود بشوند بسیاری از مشکلات برطرف خواهد شد. مسائل از آنجایی شدت میگیرد که عدهای حاضر نیستند جایگاه خود را بپذیرند و بعضاً با دیپلماسیهایی مواجه هستیم که برای دریافت سالن اجرا اعتراض میکنند و طی آن معاونت به مخالفت با آثار ارزشی متهم میشود اما تمام این هیاهوها تنها برای دریافت بهترین امکانات است ولی ما باید بتوانیم میان آنچه باید باشد و آنچه واقعاً موجود است تعادل ایجا کنیم.
معاون هنری وزیر ارشاد در بخش دیگری از صحبتهای خود به مسائلی چون نظارت و ارزشیابی در تئاتر و برگزاری جشنوارههای متعدد اشاره کرد و اظهار داشت: نگاه ما در آینده قطعاً متفاوت با آنچه امروز جریان دارد خواهد بود، به ویژه در خصوص نظارت و ارزشیابی آثار نمایشی اعتقاد دارم باید از مواجههی مستقیم معاونت هنری و مرکزهنرهای نمایشی با گروهها پرهیز کنیم و امور را به دست کارشناسان این رشته بسپاریم.
وی با اعلام این مطلب که در این رابطه پیشنهادهایی نیز به هنرمندان تئاتر و مدیران سالنها ارائه کرده است؛ اظهار داشت: براین اساس پیشنهاد کردم مدیران مجموعههای تئاتری یک نفر را به عنوان مدیر عالی یا مشاور هنری سالن نمایش خود تعیین کنند تا با مشورت این کارشناسان برنامه یکساله مجموعهها بسته شود و ما از این پس با مدیران سالنها تفاهم کنیم که بااستقبال مواجه شد.
مرادخانی با تاکید بر اینکه این شیوه شرایط تجربه تهیهکنندگی و گام برداشتن در جهت خصوصی سازی را فراهم میکند؛ در خصوص شورای حمایت عنوان کرد: شورای حمایت بیشتر از منظر حاکمیتی مطرح میشود و اعمال سلیقه در آن نقش عمدهای ایفا کرده است. تا زمانی که زیرساختهای لازم وجود نداشته باشد افراد و سلیقهها ارجحیت پیدا میکنند و من فکر میکنم در این زمینه باید تلاش زیادی صورت بگیرد تا در آینده شاهد تغییر رویکردها باشیم. از سویی بخشی از مشکلات هم فرهنگی است که تلاش بیشتر و بلندمدت را طلب میکند.
موسس موزه موسیقی همچنین به برگزاری جشنوارهای تئاتری متعدد اشاره کرد و گفت: برگزاری جشنوارههای زیاد ناشی از اقبالی بود که در گذشته به خاطر کمبودها صورت گرفت اما در ادامه شرایط به نحوی شد که از آن سوی بام افتادیم. مانند تجربه تاسیس صندوق حمایت از نویسندگان و هنرمندان که به دلیل استقبال آنقدر افراد دیگر به آن اضافه شد تا سرانجام بدهی ۴۰ میلیاردی مشکلاتی را رقم زد.
وی افزود: من نسبت به برگزاری بسیاری از جشنوارهها توجیه نیستم و از دبیران و مسئولان درخواست کردم تا توضیحات خود را برای ادامه برگزاری این جشنوارهها ارائه کنند. تجربه نشان میدهد بسیاری از جشنوارهها نه به مرور به آثار یک سال گذشته اختصاص دارد؛ نه چشم انداز آینده را پیش میکشد، بلکه تنها به محلی برای تبلیغات مدیران و گرفتن عکسهای بزرگ در کتاب جشنواره تبدیل شده است.
مرادخانی با بیان اینکه باید تلاش کنیم در جریانات هنری شور و نشاط وجود داشته باشد؛ بیان کرد: امیدوارم از این پس بیشتر بحثمحتوایی باشد تا محلی برای پیام دادن. به عنوان نمونه در حوزه تئاتر دانشگاهی پیشنهادهایی مطرح شده که دوستان عنوان کردند باری بر دوش معاونت هنری نخواهد بود و خودشان همه امور را برگزار میکنند. ما هم استقبال کردیم، چراکه برگزاری جشنواره هزینههای زیادی را بر دوش معاونت تحمیل میکند. ما به طور کل علاقه زیادی برای برگزاری جشنوارههای دولتی نداریم.
این مدیر همچنین در پاسخ به سوالی در خصوص برگزاری بینالها بیان کرد: در این حوزه باید بتوانیم شناخت خود را افزایش دهیم. اعتقاد دارم اگر برگزاری بینالها مجرایی برای ورود به حوزه بینالمللی باشد هیچ ایرادی ندارد.
مراد خانی همچنین در ارتباط با ادامه فعالیت جشنواره مد لباس عنوان کرد: بخشی از این موضوع به حوزه هنر ارتباط دارد و بخشی دیگر مسائل اجتماعی را در بر میگیرد. دوستان امسال نیز برای برگزاری ابراز علاقه کردند اما ما تاکید داریم باید با رویکردی نزدیکتر به هنر اتفاق بیفتد. اخیراً کتابی نیز در دست چاپ قرار گرفته تا مردم بیشتر در جریان این اتفاق قرار بگیرند چرا که هر چه تجانس بیشتری میان طرحهای ارئه شده با شرایط اجتماعی روز وجود داشته باشد قطعاً استقبال مردم نیز بیشتر خواهد شد.
وی همچنین به سرانجام قرار داد تیپ هنرمندان تئاتر اشاره کرد و اظهار داشت: در این رابطه نظرات متفاوتی وجود دارد و مذاکراتی با هیئت مدیره خانه تئاتر صورت گرفته ولی ما میخواهیم این مبحثرا از عدد رقم خارج کنیم تا به اسلوب نزدیکتر شویم دراین صورت است که این سند همواره اجرایی خواهد بود.
این مدیر در ارتباط با بودجه برگزاری جشتواره تئاتر فجر وموسیقی گفت: در حال حاضر برنامه ریزیهای بیشتر در زمینه محتویات صورت گرفته اما در خصوص بودجه با حوزه مالی معاونت صحبت کردیم تا منابع مورد نیاز را هر چه سریعتر در اختیار ما قرار دهند در غیر این صورت اگر چند روز مانده به برگزاری جشنواره چندین میلیارد پرداخت شود هیچ فایدهای ندارد چرا که دیگر زمان کافی برای دعوت از گروهها وبرنامه ریزی صحیح نخواهیم داشت.
مرادخانی در پایان ضمن پاسخ به سوالی درخصوص حمایت بیشتر از تئاتر کودک و نوجوان اظهار داشت: اگر ساختار تئاتر کشور را بررسی کنیم میزان نیاز هر بخش خود به خود مشخص میشود. امیدوارم روزی چنان امکاناتی داشته باشیم که همه را به فضاهای متنوع سوق دهیم. اگر حوزهها را به تنهایی بررسی کنیم موجب نگاه ترهمی خواهد شد و همین عنوان هنر مظلوم گاهی جهت دریافت امکانات بیشتر است که با بررسی صحیح میتوانیم امکانات را به درستی اختصاص دهیم.
از حاشیههای نخستین نشست رسانهای معاون هنری میتوان به حضور دیرهنگام خبرنگار یک خبرگزاری خاص اشاره کرد. درحالیکه سالن محل برگزاری مملو از خبرنگاران رسانههای رسمی و غیررسمی بود، این خبرنگار اعتقاد داشت دعوتنامه نشست به دست آنها نرسیده و به همین علت با طرح انتقاد خود که بیشتر به لجبازی شباهت داشت نظم حاکم بر جلسه را به هم زد. این در حالی بود که اسناد موجود از ارسال ایمیل روابط عمومی معاونت هنری به تمام رسانهها از جمله این رسانه خاص حکایت میکرد.
دلایل حضور حمید شاهآبادی به عنوان مشاور وزیر ارشاد و سوالاتی پیرامون خرید املاک به نام همسر معاون قبلی هنری از جمله حاشیههای این نشست بود که مرادخانی درخواست کرد خبرنگاران سوال در این رابطه را با مسئول اصلی در میان بگذارند و او را وارد حاشیه نکنند.