خبرگزاری کار ایران

صفاتاج در گفت‌وگو با ایلنا:

واگذاری اماکن قدس شرقی به امارات، حماقت محض است/ اسرائیل سناریوی تفرقه علیه اردن را کلید می‌زند/ سعودی‌ها فقط تماشاچی هستند

واگذاری اماکن قدس شرقی به امارات، حماقت محض است/ اسرائیل سناریوی تفرقه علیه اردن را کلید می‌زند/ سعودی‌ها فقط تماشاچی هستند
کد خبر : ۹۹۸۶۴۶

کارشناس مسائل اسرائیل گفت: اعطای احتمالی مدیریت اماکن قدسِ شرقی به امارات، نوعی حماقت از سوی ابوظبی است و فلسطینی‌ها با این مساله زاویه عجیبی دارند.

«مجید صفاتاج» کارشناس مسائل اسرائیل و فلسطین با اشاره به انتشار برخی اخبار در مورد احتمال واگذاری مدیریت اماکن اسلامی‌ بیت‌المقدس به امارات متحده عربی در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا عنوان کرد: اخیراً برخی از منابع خبری کویت اعلام کرده‌اند که در پی توافق اخیر امارات متحده عربی و اسرائیل، دولت ابوظبی در نظر دارد نفوذ خود در بخش شرقی اورشلیم (بیت المقدس) را گسترش دهد و احتمالا در پی آن است که به نمایندگی از سوی مسلمانان و اعراب، نظارت بر اماکن مقدس مسلمانان را نیز در دست بگیرد. این خبر مشخص نیست تا چه حد درست باشد و حتی ممکن است که یک پروپاگاندای دروغین را شاهد باشیم؛ اما اگر این خبر درست باشد، بدون تردید اسرائیل در پس این ماجرا قرار دارد و در حال طرح و اجرای نقشه‌های متعدد است که در نهایت بحث تغییر معادلات میدانی و سیاسی مد نظر این رژیم خواهد بود.

وی ادامه داد: توجه داشته باشید منطقه شرقی بیت‌المقدس از سال ۱۹۴۸ میلادی که سرزمین‌های فلسطینیان به اشغالِ رژیم صهیونیستی درآمد و در نهایت علاوه بر قدس، کرانه باختری هم اشغال شدند، اوقافِ این منطقه به نوعی در اخیتیار اردن گذاشته شد. به عبارتی دیگر اردن به عنوان متولی این اماکنِ مقدسه، نقش مهمی در پرونده فلسطین طی دهه‌های اخیر بازی کرده است. بر این اساس حتی اگر فرض را بر این بگذاریم که قرار باشد مدیریت این اماکن به امارات متحده عربی داده شود، به نوعی می‌توان این اقدام را هدف قرار دادن اَمان توسط ابوظبی دانست. معتقدم که اگر اماراتی‌ها چنین اقدامی کرده باشند و بخواهند مدیریت این مناطق و اماکن را به عهده بگیرند، در حقیقت یک حماقتِ مضحک را رقم زده‌اند. امارات فرسنگ‌ها با فلسطین اشغالی فاصله دارد و از سوی دیگر، اقدام‌های اخیر این کشور در عادی‌سازی روابطش با اسرائیل به نوعی تیرخلاص بر پیکره پرونده فلسطین بود.

این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: فارغ از اینکه اماراتی‌ها کیلومترها با قدسِ اشغالی فاصله دارند، باید به این نتیجه برسیم که اساساً این اقدام آنها غیرعقلانی است. همین چند هفته پیش شاهد بودیم که گردشگران اماراتی برای بازدید از قدس و به جای آوردن نماز، وارد قدس شده بودند ولی فلسطینی‌ها با آنها برخورد خوبی نکردند و در نهایت آنها را بیرون راندند. به همین جهت اگر خبرِ مذکور مبنی بر اعطای مدیریت اماکن قدس شرقی به ابوظبی درست باشد و این اقدام صورت بگیرد، بدون تردید فلسطینی‌ها به این اقدام‌ واکنش تند نشان خواهد و داد و در اینجاست که باید به حماقت امارات متحده عربی دست مریزاد گفت. معتقدم که این خبر یا دروغِ محض است یا اگر هم صحت داشته باشد و صحبت‌هایی میان امارات و اسرائیل در این خصوص شده باشد، جنبه شورش علیه برخی کشورهای اسلامی مانند اردن دارد.

صفاتاج افزود: احتمال دیگر که بسیار قوی است، امکانِ افکارسنجی از رسانه‌های عربی و اسرائیل در این موضوع است؛ به این ترتیب که آنها با انتشار چنین خبری سعی می‌کنند تا افکار عمومی را به نفع خود هدایت کنند و از سوی دیگر ممکن است این اقدام به نوعی در راستای آزمایش کردن افکار عمومی طرح‌ریزی و پیاده شده باشد. اگر مساله مذکور و خبر منتشر شده صحت داشته باشد و قرار باشد چنین اقدامی از سوی اماراتی‌ها انجام شود، بدون تردید تل‌آویو با طرح و نقشه خود، اماراتی‌ها را وارد یک بازی خطرناک کرده است که خروجی آن مشخص نیست. از سوی دیگر این اقدام را باید به نوعی در راستای ایجاد اختلاف میان کشورهای اسلامی با محوریت امارات متحده عربی دانست؛ چراکه اگر مساله عملیاتی شود، امارات عملاً جایگاه چندین دهه‌ای اردن در بحث مدیریت بیت‌المقدس را زیر سوال برده است و چهره این کشور عربی و مسلمان را مخدوش می‌کند.

وی در پایان در پاسخ به این پرسش که اگر امارات مدیریت این اماکن را به عهده بگیرد، عربستان سعودی اقدام به اعتراض خواهد کرد یا خیر، گفت: شکی ندارم که روابط امارات و اردن با این اقدام وارد دوران سرد و تیره خواهد شد و به نوعی یک به هم‌ریختگی را شاهد خواهیم بود. در این مسیر عده‌ای معتقدند که سعودی‌ها نسبت به این موضوع واکنش نشان خواهند داد، اما واقعیت این است که ریاض در این موضوع صرفاً نقش نظاره‌گر را بازی خواهد کرد. توجه داشته باشید که سعودی‌ها به‌رغم اینکه باعث و بانی عادی‌سازی روابط اسرائیل با کشورهای عربی هستند، اما همواره سعی کرده‌اند تا روابط خود با رژیم صهیونیستی را علنی نکنند و همیشه در خفا، نظاره‌گر این وضعیت بوده‌اند. از منظری دیگر، عربستان به هیچ وجه علیه امارات یا اردن موضع‌گیری نخواهد کرد و تنها کاری که می‌کند (به فرض درست بودن خبر مذکور و اعطای مدیریت اماکن قدس توسط امارات)، اعتراضی غیرعلنی و غیر مستقیم به تل‌آویو خواهد بود.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز