مشاور پیشین کاخ سفید در گفتوگو با ایلنا:
خلع کامل تسلیحات هستهای در شبهجزیره کره بسیار بعید است/ ترامپ حمله به کره شمالی را گزینه موفقیتآمیزی نمیدانست/ کیم در رابطه با آمریکا دست به تغییری رادیکال زد
مشاور پیشین کاخ سفید و وزارت دادگستری آمریکا گفت: هدف رابطه میان واشنگتن و پیونگیانگ «صلح واقعگرایانه» است. رهبران دو کشور چنان رابطه ویژهای دارند که احتمال جنگ غیرقابلتصور است. به گمانم دو طرف دریافتهاند که «خلع کامل تسلیحات هستهای» در شبهجزیره کره بسیار بعید است.
به گزارش ایلنا، «ویلیام جینز» استاد آموزش در دانشگاه کالیفرنیا است. وی بهعنوان مشاور در دولتهای آمریکا و کرهجنوبی فعالیت کرده و سابقه کار بهعنوان مشاور در کاخ سفید، وزارت دادگستری آمریکا و وزارت سلامت این کشور را در کارنامه خود دارد. این استاد دانشگاه در حوزه تاریخ، اقتصاد، جامعهشناسی، روانشناسی و روابط میان آمریکا و دولتهای کره فعالیت میکند.
پروفسور ویلیام جیمز با اشاره به کارنامه چهار ساله «دونالد ترامپ»، رئیسجمهوری آمریکا در رابطه با شبهجزیره کره به خبرنگار ایلنا گفت: برای درک اقدامها و سیاستهای ترامپ باید کتاب «هنر معامله» او را خواند. سیاست ترامپ در قبال کره شمالی بسیار با مدل اوباما تفاوت داشت. به گفته باب وودوارد، روزنامهنگار پرآوازه، در کتاب «ترس: ترامپ در کاخ سفید»، اوباما در فکر حمله نظامی پیشدستانه و جراحیمانند بود، چراکه در سپتامبر ۲۰۱۶ کرهشمالی پنجمین آزمایش هستهای خود را انجام داد و یک موشک با برد هزار کیلومتری را به سوی منطقه اختصاصی اقتصادی ژاپن شلیک کرد. در مقابل، رئیسجمهور ترامپ این گزینه را بسیار پرخطر میدانست، چراکه سئول بسیار به منطقه غیرنظامی میان دو طرف نزدیک بوده و این احتمال وجود داشت که مورد حمله قرار بگیرد. در عوض، پس از گذشت سالها تهدید از سوی رهبران کرهشمالی مبنی بر افزایش تهاجم به کرهجنوبی و به علت آزمایشهای موشکی سال ۲۰۱۷ پیونگیانگ، دونالد ترامپ میخواست پیامی به این کشور بفرستد؛ پیام مذکور آن بود که آمریکا به اتحاد خود با کرهجنوبی و ژاپن احترام میگذارد و چنانچه هر کدام از آنها مورد اصابت موشک قرار بگیرند، با قدرت بسیار پاسخ خواهد داد.
وی افزود: ترامپ نگران آن بود که موشکی از کرهشمالی به کشتیها و سرزمین ژاپن برخورد کند، حتی اگر کرهشمالی آن را غیرعمدی بخواند. با نگاهی به کتاب «هنر توافق» آشکار میشود که نقشه او مبتنی بر قرار دادن پیونگیانگ در موضع دفاعی بود تا کیم جونگاون به میز مذاکره بیاید. ترامپ حمله به کرهشمالی را گزینه موفقیتآمیزی نمیدانست.
این تحلیلگر در ادامه گفت: کیم در آوریل ۲۰۱۷ دست به قضاوتی اشتباه زده و فیلمی تبلیغاتی را از هدف قرار گرفتن سان فرانسیسکوی آمریکا توسط موشکهای کرهشمالی منتشر کرد. مردم آمریکا از میزان نفرتی که میتواند به توالید چنین فیلمی بینجامد شگفتزده شدند. این ویدئو در صد و پنجمین سالگرد تولید کیم ایل سونگ، بنیانگذار کره شمالی، ساخته شد. شینزو آبه، نخستوزیر ژاین، آزمایش موشکی کرهشمالی را که در ۲۵۰ کیلومتری ساحل کشورش فرود آمد، محکوم کرد. وی گفت: «این تهدیدی جدی علیه امنیت کشور است. این اقدا مخصمانه تحمل نخواهد شد.»
وی همچنین عنوان کرد: در آن هنگام شرایط نومیدانه به نظر میرسید، به دلایل زیر: ۱) کیم جونگاون، رهبر کره شمالی، درکی از آمریکاییها نداشت. ۲) او مانند پیشینیانش این حس را ایجاد میکرد که همیشه حق با اوست و آمریکا نیز همیشه در اشتباه است. آمریکا و کرهشمالی تا زمانی که چنین شرایطی وجود داشت، نمیتوانستند به «رابطهای معقول» دست یابند.
اما تغییری رادیکال روی داد. کیم جونگاون در این دو حوزه دست به تغییر زد. کیم جونگاون دسترسی نزدیک به مون جائهاین، رئیسجمهوری کرهجنوبی داشت و وی توانست برای کیم توضیح دهد که رویکرد آمریکا بسیار از آنچه گمان میکند، متفاوت است. جالب اینجاست که کیم جونگاون در سال ۲۰۱۸ رویکردی نرمخویانهتر در قبال آمریکا پیش گرفت.
تغییر دوم میان دو کشور زمانی روی داد که کیم به این نتیجه رسید که آمریکا و کره جنوبی همواره برخطا نیستند. به گفته ترامپ، کیم از مرگ اوتو وارمبیرف دانشجوی جانباخته در بازداشت کره شمالی، بسیار ناراحت شد. کیم همچنین به درخواست آمریکا مبنی بر بازگرداندن بقایای سربازان آمریکایی در جنگ کره پاسخ داد و گفت که پیونگیانگ در این زمینه کوتاهی کرده است.
وی در ادامه افزود: هدف رابطه میان واشنگتن و پیونگیانگ «صلح واقعگرایانه» است. کیم و ترامپ چنان رابطه ویژهای دارند که احتمال جنگ غیرقابلتصور است. به گمانم دو طرف دریافتهاند که «خلع کامل تسلیحات هستهای» در شبهجزیره کره بسیار بعید است. هنگامی که رونالد ریگان و گورباچوف در ۱۹۸۶ با یکدیگر دیدار کردند، طرف آمریکایی از اصطلاح «اعتماد در کنار راستیآزمایی» سخن به میان آورد. در جهت راستیآزمایی، آمریکا و شوروی باید اطلاعات درباره زرادخانههای هستهای خود را به اشتراک میگذاشتند. طی نشست هانوی میان ترامپ و کیم، آشکار بود که کره شمالی علاقهای به چنین کاری ندارد. تاکید آنها بیشتر بر تاسیسات اتمی «یونگبیون» بود. این البته تاثیر چندانی نداشت، چراکه میشد بهراحتی تجهیزات اتمی را به منطقهای دیگر انتقال داد. با این همه، به رغم ناممکنی خلع تسلیحات هستهای، صلح در شبهجزیره کره حکمفرما شده است، لااقل تا زمانی که ترامپ بر سر کار است.
این استاد دانشگاه در ادامه گفت: نکته بعدی رزمایشهای مشترک میان سئول و واشنگتن است. ترامپ طی چند سال گذشته از شمار رزمایشهای مشترک با کرهجنوبی کاسته است. اما میزان این کاهش اصولا بستگی به کره جنوبی دارد. آمریکا طی ۵۰ سال گذشته تلاش کرده شمار زیادی از نیروهایش را از این منطقه خارج کند و هر بار سئول واکنش بسیار تندی از خود نشان داده است. ترامپ تلاش کرده به ادامه حضور نیروهای آمریکایی در شبهجزیره کره خاتمه دهد و چنین اقدامی کرهشمالی را بسیار خوشحال خواهد کرد.
ویلیام جینز در ادامه با اشاره به نتیجه انتخابات ریاستجمهوری آمریکا بر روابط پیونگیانگ-واشنگتن گفنت: این انتخابات برای کره شمالی بسیار اهمیت دارد، آن هم به خاطر رابطهای که میان کیم و ترامپ وجود دارد. بایدن از روابط میان دو کشور و پیشرفتهای حاصله انتقاد کرده است. میتوان امید داشت که در صورت پیروزی بایدن، عقل سلیم دست بالا را داشته و وی همچنان به گرمتر کردن روابط میان دو طرف ادامه دهد.
گفتوگو از: کامران برادران