فعال سیاسی کویت:
موضع امیر جدید، ادامه رویکرد امیر پیشین است/ آرمان فلسطین در کویت به قانون تبدیل شده است/ استعفای دولت کویت تاکتیکی قانونی بود
تحلیلگر کویتی تاکید کرد که مسئله فلسطین برای کویت مسئلهای مبتنی بر قانون بوده و این کشور در یک جنگ دفاعی دائم با گروههای صهیونیست است.
«عبدالوهاب جابر جمال»، استاد دانشگاه و تحلیلگر و فعالی سیاسی کویت در تشریح آخرین تحولات این کشور پس از درگذشت «صباح احمد جابر صباح» گفت: کویت کشوری کوچک در یک منطقه جغرافیایی غنی از نفت است و بین سه کشور بزرگ و ملتهب با حوادث ایران، عراق و عربستان سعودی قرار دارد. کویت کشوری است که قانون اساسی بر آن حاکم است و حقوق و وظایف حاکمیت و مردم را تعیین میکنند. بنابراین از سایر کشورهای حوزه خلیج فارس با ویژگی آزادی و دموکراسی نسبی متمایز است.
مسیر امیر کنونی همان مسیر و مواضع امیر پیشین خواهد بود
جابر جمال در ادامه گفت: چنانکه گفتم، کویت کشوری است با حاکمیت قانون اساسی که هر یکی از نهادهای قدرت اجرایی، قانونگذاری و قضایی طبق قانون دارای اختیارات و حدود معین هستند. امیر کشور نیز بر اساس قانون اساسی دارای اختیارات مشخص و معینی است و وظایف وی برای اداره کشور از طریق وزرا مشخص شده است. بنابراین معتقد هستم که مسیر امیر کنونی همان مسیر و مواضع امیر پیشین خواهد بود و هیچ تغییر چشمگیری مادامی که وی بر اساس قانون اساسی مورد رضایت مردم و حکومت کار میکند، رخ نخواهد داد، گرچه امروز درخواستهایی برای آغاز صفحهای جدید در مبارزه با فساد و عفو و افزایش توسعه در کشور وجود داد.
این تحلیلگر کویتی درباره دلیل استعفای نخستوزیر این کشور و کابینه وی پس از درگذشت شیخ صباح و انتصاب «شیخ نواف الاحمد» گفت: چندین دیدگاه قانونی وجود دارد و این امیر کشور است که با توجه به همه این دیدگاهها نخستوزیر را انتخاب میکند و او نیز به نوبه خود دولت را تشکیل میدهد و سپس توسط امیر تأیید می شود.
وی افزود: پس از مرگ امیر اشکالاتی در مورد میزان قانونی بودن بقا و عملکرد دولت تشکیل شده در زمان امیر پیشین، حفاظت از منابع قانون اساسی و استحکام دولت مطرح شد و در نتیجه، دولت رسما استعفای خود را تقدیم امیر جدید کرد. امیر نیز مجددا به دولت رای اعتماد داد و آن را تایید کرد تا نقش خود را مطابق با قانون اساسی ایفا کرده و هیچ شائبه ای درباره نقض قانون اساسی مطرح نشود.
کویت در یک جنگ دفاعی با گروههای صهیونیست است
جابر جمال درباره موضع کویت در قبال فلسطین و آرمان این کشور در سایه حکومت شیخ نواف گفت: مسئله فلسطین برای کویت یک مسئله اساسی خاص است و اساسا قانونی با مصوبه امیر کویت شماره ۴۲ در سال ۱۹۶۷ صادر شده است که تأیید میکند کویت در یک جنگ دفاعی با گروههای صهیونیست است و این مصوبه تا به امروز مستمر و فعال است و اعمال هرگونه اصلاح در این قانون و یا لغو آن نیاز به قانون پارلمان دارد.
مردم کویت همچنان به عقیده خود در حمایت از گزینه مقاومت پایبند هستند
وی تاکید کرد که از دیدگاه مردمی نیز مردم کویت برای آزادی فلسطین شهدایی تقدیم کردهاند، مانند شهید «فوزی المجادی» که در حین انجام عملیات شهادتطلبانه در سرزمین های اشغالی به شهادت رسید و پیکرش برای دهها سال دست دشمن بود. مردم کویت همچنان به عقیده خود در حمایت از گزینه مقاومت و رد همه اشکال عادیسازی پایبند هستند.
این تحلیلگر کویتی در پاسخ به پرسشی درباره روابط کویت و آمریکا و احتمال اینکه این کشور برای عادیسازی روابط با اسرئیل تحت فشار تاکتیکهای انتخاباتی «دونالد ترامپ» قرار گیرد، گفت: روابط بین کویت و آمریکا و توافق نامههای منعقد شده بین آنها و در چندین سطح به ویژه پس از حمله عراق به کویت در سال ۱۹۹۰ بر هیچ کس پوشیده نیست، به گونهای که این رابطه توسعه و حضور آمریکایی ها در کشور افزایش یافته است.
همه میدانند که آمریکا چگونه به کل کشورها با دیدی استکباری مینگرد
وی تاکید کرد: همه میدانند که آمریکا چگونه به کل کشورها با دیدی استکباری مینگرد و با کشورهای نفتخیز خلیج فارس نیز چنان برخورد می کند که در چندین زمینه سود برد. طبیعی است که آمریکا برای تحت فشار قرار دادن کشورهای حاشیه خلیجفارس برای عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی که امارات و بحرین به رغم مخالفت مردم در آن پیشگام شدند، اعمال فشار کند. بنابراین کویت نیز نمیتواند از این مسئله (فشار آمریکا) مستثنی باشد، اما از آنجا که این کشور با قانون اساسی اداره میشود و مردم از آزادی نسبی برخوردار هستند، موضوع عادی سازی روابط با اسرائیل در این مرحله سخت میشود به ویژه اینکه قانون و مردم مخالف عادیسازی هستند.
وی تاکید کرد: چنانکه گفته شد، انتخابات آمریکا پیش رو قرار دارد و فشار واشنگتن برای تحقق منافع دولت کنونی آمریکا جهت پیروزی انتخاباتی افزایش خواهد یافت.
اعمال فشار کشورهای سازشگر بر کویت دور از ذهن نخواهد بود
جابر جمال همچنین درباره گمانهزنیها در خصوص تلاش کشورهای سازشگر برای تحت فشار قرار دادن کویت در پرونده فلسطین و بحران خلیجفارس گفت: اعمال چنین فشارهایی جای تعجب ندارد، به ویژه اینکه آنها میخواهند همه کشورهای حاشیه خلیجفارس را به سمت عادیسازی سوق دهند ، بنابراین آنها از هر نقطهای سود می برند تا به آنچه که برای خود و طرحشان سودمند باشد، دست یابند و ننگ عادیسازی روابط تنها به نام آنها تمام نشود.
پارلمان کویت همسو با مردم و مخالف عادیسازی روابط با اسرائیل است
وی درباره موضع پارلمان کویت در قبال مسئله فلسطین و بحران خلیجفارس گفت: کویت به داشتن پارلمان که بازتاب رای و ددیگاه مردم است، متمایز است. موضع پارلمان همسو با موضع مردم و مخالف با عادیسازی است و هیئت های پارلمانی نیز که در کنفرانسهای بینالمللی در خارج شرکت میکنند، مواضع روشنی در برابر این رژیم غاصب دارند.
این تحلیلگر کویتی در پایان افزود: اما درباره بحران خلیجفارس نیز باید گفت که نقش پارلمان مطابق با سیاست خارجی این کشور در اتخاذ موضع بیطرفی مثبت است که می خواهد این بحران را حل کند و با یک طرف علیه طرف دیگر متحد نشود.