هانیزاده در گفتوگو با ایلنا:
بحرین در بهار عربی از اسرائیل کمک گرفته بود/ عمان و سودان گزینههای بعدی صلح با تلآویو/ عربستان منتظر نتایج انتخابات آمریکا است
کارشناس مسائل منطقه گفت: اینکه در رسانههای بحرین و بعضاً در مطبوعات امارات از سربازان اسرائیلی به عنوان شهید نام برده میشود، نشان میدهد صهیونیستها در حال دیکته کردن راهبردهای جدید خود به اعراب هستند.
«حسن هانیزاده» کارشناس مسائل منطقه با اشاره به افشای روابط تجاری بحرین و اسرائیل از یک دهه پیش تاکنون در گفتوگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: دولتهای عربی حاشیه خلیج فارس به دلیل نداشتن یک ساختار سیاسی و اجتماعی منسجم، از گذشته تاکنون به قدرتهای بزرگ غربی و شرقی متکی بودند. در گذشته ما شاهد آن بودیم که برخی از تجهیزات و تسلیحاتی که عربستان سعودی، امارات متحده عربی، قطر و حتی بحرین خریداری میکردند، محصول کشورهای اروپایی و بعضاً شرقی مانند روسیه بود اما حالا این آرایش صرفاً متکی به ایالات متحده است. طبیعی است که امنیت حرف اول را برای دولتهای حاشیه خلیجفارس میزند و آنها تامینکننده امنیت خود را ایالات متحده آمریکا میدانند. بر همین اساس حالا که بحث عادیسازی روابط میان این کشورها با اسرائیل مطرح شده، آرام آرام میبینیم که برخی از حقایق افشاء میشود و اتفاقاً اسناد محرمانه از طبقهبندی خارج شدند. به عنوان مثال رئیس سابق موساد، نخستوزیر اسبق رژیم صهیونیستی و بسیاری از شخصیتهای سیاسی و امنیتی اسرائیل اعلام کردند که از سالها پیش با پادشاه بحرین و حتی اماراتیها ارتباط تنگاتنگ داشتند.
وی ادامه داد: این علنی شدن و انتشار اسنادی که تا دیروز نمیتوانستیم در مورد آنها صحبت کنیم به خوبی نشان میدهد که طرفین در حال آشکار کردن مسائلی هستند که میتواند در آینده تبعات زیادی برای منطقه و خودشان داشته باشد. این علنی کردن و آشکارسازی اسناد و روابط تا حدودی تحت فشار اسرائیل انجام میشود اما موضوع اینجاست که بحرین یکی از دولتهای منطقهای به حساب میآید که حداقل از حدود ۱۵ سال پیش با تلآویو در ارتباط بوده است. همین چند روز پیش منابع خبری اسرائیل و بحرین اعلام کردند که اسراییل در بحرین حدود ۱۰ سال پیش دفتر اقتصادی تاسیس کرده بوده و روابط دو طرف حتی به قبل از این تاریخ برمیگردد. اگر به تاریخ تحولات منطقه و همچنین کشور بحرین رجوع کنیم، به خوبی میبینیم که آل خلیفه از ۱۰ سال پیش تاکنون با مشکلات زیادی روبهرو بوده که برای کنترل این وضعیت به سمت اسرائیل و آمریکا متمایل شده است. منامه از قیام مردم در سال ۲۰۱۰ و ۲۰۱۱ بسیار هراس داشته است و به همین دلیل سعی کرده به گونهای قدم بردارد که بتواند حاکمیت خود را تثبیت کند. این تغییرات و علنیسازی، صرفاً به افشای اخبار و اسناد طبقهبندی شده محدود نمیشود، بلکه ما شاهد دگرگونی ادبیات رسانهای کشورهای عربی در قبال اسرائیل هستیم.
این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: اینکه رسانههای کشورهایی مانند بحرین و امارات واژه «شهید» را به سربازان اسرائیلی اطلاق میکنند، به خوبی نشان میدهد که یک دستور کار مشخص برای دیکته کردن سیاستهای اسرائیل به کشورهای حاشیه خلیج فارس تبیین شده است. در این بین، برخیها معتقدند که علاوه بر بحرین و امارات، به زودی شاهد عادیسازی روابط کشورهای دیگری مانند عربستان، عمان، سودان، قطر و کویت با اسرائیل خواهیم بود اما بحث اینجاست که در مورد سعودیها باید کمی با تامل به این مساله نگاه کنیم. شاکله آلسعود و ساختار قدرت این کشور به دنبال آن است تا ببیند نتیجه انتخابات ریاستجمهوری آمریکا چه میشود و اگر ترامپ پیروز این میدان باشد، بیتردید ریاض با تلآویو وارد مصالحه خواهد شد. اگر «جو بایدن» پیروز انتخابت شود، بدون تردید سعودیها زیر فشارهای بیشتری قرار میگیرند؛ چراکه تیم دموکراتها اصولاً بر مسایل حقوق بشری، اعدامها، زندانی مخالفان و مسائل قومی – مذهبی متمرکز خواهند شد و اصولاً دموکراسی را در رأس سیاستهای خود قرار میهند. نکته اینجاست که عربستان تمام زیرساختهای عادیسازی روابطش با اسراییل را انجام داده و حالا صرفاً منتظر نتایج انتخابات ۲۰۲۰ است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: در مورد پادشاهی عمان و قطر اوضاع به صورت دیگری است. به احتمال زیاد، عمان با اسرائیل تا قبل از انتخابات ۲۰۲۰ آمریکا وارد روابطه میشود اما در مورد قطر به دلیل گرایش این کشور به جریان اخوان المسلمین فکر میکنم که این کشور تا حدودی در مورد روابطش با اسراییل تعلل کند. موضوع دیگر این است که اگر دونالد ترامپ به عنوان رئیسجمهوری ایالات متحده انتخاب شود بدون تردید به دنبال به راه انداختن یک جبهه عبری – عربی علیه ایران خواهد بود. اعمال تحریمهای بیشتر و جهتدهی آن علیه تهران و مخالفانش، یکی دیگر از کارهایی است که ترامپ علیه ما انجام خواهد داد اما مساله اینجاست که واشنگتن و تلآویو در حال کمرنگ کردن مساله فلسطین در منطقه هستند. متوجه باشید کشورهایی مانند سودان، موریتانی، سومالی و غیره، در قضیه فلسطین بیطرف هستند اما حالا نوبت آن است تا آمریکاییها کشورهای عربی نسبت به این مساله بیتوجه و بیاعتنا کنند که این مساله میتواند امنیت منطقه را به خطر بیاندازد. به هر ترتیب طی روزهای آینده شاهد رخدادهای جدید خواهیم بود که مهمترین آنها به احتمال زیاد، عادیسازی روابط سودان و عمان با اسرائیل است.