بیگدلی در گفتوگو با ایلنا:
تعدیل برگزیت توسط پارلمان بریتانیا، اتحادیه اروپا را با بلاتکلیفی روبهرو کرد/ جانسون روی وعدههای ترامپ قمار کرد/ احتمال برگزاری انتخابات مجدد
تحلیلگر مسائل اروپا گفت: تعدیل بندهای برگزیت توسط پارلمان عوام، حمله نخستوزیر بریتانیا به دل اتحادیه اروپا است و میتواند باعث فروپاشی دولت محافظهکار لندن شود.
«علی بیگدلی» تحلیلگر مسائل اروپا در تشریح دلایل و پیامدهای تصویب لایحه نادیده گرفتن بندهایی از برگزیت توسط پارلمان بریتانیا در گفتوگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: بوریس جانسون به دلیل تفکرات نومحافظهکارانهاش سعی کرد تا به هر ترتیبی که شده خروج بریتانیا از جمع کشورهای اروپایی را عملیاتی کند. در این میان او به دلیل هماهنگی و گرایش سیاسی که به سمت ترامپ دارد به نوعی سعی کرد تا با تکیه بر ایالات متحده به اتحادیه اروپا بفهماند که به دنبال خروج تمامعیار از اتحادیه اروپا است و بازارهای آمریکا برای او بیش از بروکسل اهمیت دارد. دادهها گویای این است که او بهرغم ارتباطهای تنگاتنگی که به عنوان شریک سنتی ایالات متحده دارد نتوانسته تضمیمنهای محکم و قوی برای حمایت از سوی ترامپ اخذ کند. این در حالی است که اخیراً نمایندگان پارلمان بریتانیا به لایحهای رای دادهاند که قرار است بخشی از توافقات امضا شده میان لندن و بروکسل در مورد برگزیت را نادیده بگیرد. این لایحه و تصویب آن اعتراضهای بسیار زیادی در سطح داخلی و خارجی بریتانیا به وجود آورد و نشان میدهد که بوریس جانسون به دنبال آن است تا یک چالش جدید با اتحادیه اروپا را شروع کند.
وی ادامه داد: عمده دلایل جانسون برای شروع این تقابل مساله اقتصادی است؛ چراکه بریتانیا حدود ۳۰ میلیارد دلار با اتحادیه اروپا تبادل تجاری دارد و از جهت دیگر سه میلیون نفر از شهروندان این کشور به عنوان کارگرهای عادی و حرفهای در سراسر اروپا مشغول به کار هستند. بر این اساس اجرای برگزیت میتواند مشکلاتی را برای او و دولتش به وجود بیاورد که حالا تعدیل بندهایی از آن توسط نخستوزیر بریتانیا صرفاً نشان میدهد که بحث منافع اقتصادی مطرح است. علاوه بر مقامهای سیاسی اتحادیه اروپا، کشورهایی مانند آلمان و فرانسه هم با این اقدام لندن مخالفت کردند و به نظر میآید که این مخالفت اساساً به نفع ترامپ است؛ به گونهای که او مخالف درجه یک سازوکار بروکسل بوده و از سوی دیگر مشکلات اقتصادی و سطح بیکاری در بریتانیا به حدی بالا رفته است که جانسون میخواهد تمام مولفهها را به نفع خود رقم بزند.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: زیادهخواهیهای بریتانیا و تصویب لایحه اخیر توسط پارلمان این کشور به راحتی موجب ایجاد شکاف و اختلاف در اتحادیه اروپا شده است و حالا لندن تمام دلایل اقدام خود را به سمت ایرلند شمالی سوق داده است. بوریس جانسون و تیمش معتقدند که همچنان بریتانیا باید بر اساس پیمان گمرکی که با ایرلند شمالی داشته، اقدام به تبادل تجاری کند و به نوعی در حال دور زدن اتحادیه اروپا است. ایرلند هم با این اقدامِ بریتانیا کاملاً مخالف است و میخواهد در چارچوب اتحادیه اروپا اقدام به تبادل اقتصادی و تجاری با بریتانیا کند. به همین دلیل مشخص است که بوریس جانسون صرفاً بحث اقتصاد را مدنظر خود قرار داده است. از سوی دیگر، تهدید اسکاتلند به اعلام استقلال، یکی دیگر از موضوعاتی است که جانسون و دولتش به شدت از آن هراس دارند و حالا با پیش کشیدن بحث ایرلند شمالی به دنبال آن هستند تا پرونده اسکاتلند را کمرنگ جلوه دهند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: سناریویی که در این بین مطرح شده این است که احتمال فروریزش دولت فعلی بریتانیا وجود دارد و به نظرم احتمال دارد به زودی شاهد برگزاری انتخابات زودرس در لندن باشیم. اگر این اتفاق رخ دهد بدون تردید حزب محافظهکار بریتانیا با چالش جدی روبهرو میشود که دلیل آن قمار جانسون روی وعدههای ترامپ و همچنین استفاده از بازارهای ایالات متحده بود. او حالا دست به کاری زده که بیش از اندازه ریسک دارد و حالا شرایطی بر روابط لندن با اتحادیه اروپا حاکم است که جانسون نه میتواند به جمع کشورهای اروپا برگردد و نه میتواند به صورت کامل برگزیت را اجرا کند. نخستوزیر بریتانیا به خوبی میداند بازارهای داخلی کشورش تضعیف شده و حالا به دنبال یک راه چاره است. بنابراین اگر انتخابات زودهنگام در لندن برگزار شود بوریس جانسون سومین نخستوزیر از حزب محافظهکار است که قربانی برگزیت میشود و از سوی دیگر کاملاً به این نتیجه میرسیم که این حزب نمیتواند پرونده مذکور را اجرایی کند و حتی ممکن است شاهد پیروزی حزب کارگر باشیم.