خبرگزاری کار ایران

رئیس مرکز عربی مطالعات ایران در گفت‌وگو با ایلنا:

ترور سه فعال مدنی، دلیل اصلی اعتراضات بصره/آمریکا سلسه اقدامات اطلاعاتی را علیه ایران در عراق کلید زده/ دفاتر احزابِ شیعی، با لودر تخریب شده است

ترور سه فعال مدنی، دلیل اصلی اعتراضات بصره/آمریکا سلسه اقدامات اطلاعاتی را علیه ایران در عراق کلید زده/ دفاتر احزابِ شیعی، با لودر تخریب شده است
کد خبر : ۹۵۸۷۸۸

رئیس مرکز عربی مطالعات ایران گفت: اینکه می‌بینیم پایگاه التاجی یا سایر مقرهای نظامی آمریکا تخلیه می‌شود یا نظامیان ایالات متحده به جای دیگر منتقل می‌شوند، دلیلی بر این است که واشنگتن در حال تغییر حالت اقدام‌های خود از نظامی به اطلاعاتی است.

«محمدصالح صدقیان» رئیس مرکز عربی مطالعات ایران در تشریح دلایل و پیامدهای دور جدید اعتراض‌ها در استان‌های جنوبی عراق در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: اتفاقاتی که روزهای گذشته در شهرهایی مانند ناصریه، ذی‌قار، بصره و حتی استان واسط عراق رخ داده است، ریشه در ترور سه زنِ فعال مدنی عراق دارد در بصره دارد. حدود یک هفته پیش این سه فعال زنِ عراقی در بصره ترور شدند و حالا همین موضوع موجب شده تا اعتراضات مردمی در استان‌های جنوبی عراق و حتی در بغداد مجدداً با درون مایه جدید رخ دهد. یکی از کسانی که ترور شد، «ریهام یعقوب» بود که پدرش در مصاحبه با برخی از رسانه‌های عراقی اعلام کرده است که سرویس اطلاعاتی یکی از کشورهای غربی پشت پرده این ترورها قرار دارد. پدر ریهام یعقوب معتقد است که فرزند و دو تن دیگر از فعالان مدنی عراق توسط موساد یا سازمان سیا و شاید هم ام.آی۶ ترور شده‌اند.

وی ادامه داد: این اظهارات در حالی بیان شده که حالا دو دیدگاه در مورد ترور این سه فعال زن عراق وجود دارد. دیدگاه اول این است که این سه نفر توسط طرفداران حشد الشعبی ترور شده‌اند و دلیلش هم ارتباط این سه زن عراقی با کنسولگری آمریکا در بصره بوده عنوان شده است. در مقابل حشدالشعبی صراحتا با انتشار یک بیاینه اعلام کرده است که نیروهای این سازمان و طرفدارانش در این پرونده هیچ دخالتی ندارند و این ترورها هیچ ارتباطی به آنها ندارد و در نهایت این موضوع را تکذیب کردند. دیدگاه دوم این است که حشدالشعبی و بسیاری از مردم عراق معتقدند که این ترورها با طرح‌ریزی کنسولگری آمریکا در بصره انجام شده است که به نظر می‌رسد واقعیت داشته باشد؛ چراکه کنسولگری آمریکا در بصره از سال‌ها پیش تاکنون پرونده‌های پیچیده امنیتی را پیگیری کرده است و اساساً در حال طراحی ساز و کارهایی است که می‌تواند به آشوب در این شهر شیعه‌نشین منجر شود.

این کارشناس ارشد مسائل عراق گفت: داده‌هایی وجود دارد که نشان می‌دهد کنسولگری آمریکا در بصره از مدت‌ها پیش با فعالان مدنی عراق در ارتباط بوده است و حالا هم دست به ترور این افراد زده تا بتواند تقصیر را به گردن حشدالشعبی بیاندازد. اینکه پدر یکی از قربانیان صراحتاً دستگاه‌های اطلاعاتی غرب را متهم می‌کند، شاید برای بسیاری از مردم یک امر عادی باشد اما واقعیت این است که ایالات متحده به دنبال آن است تا از طریق این سناریوها ایران را مورد هدف قرار دهد. ترور این سه نفر باعث شده تا دور جدیدی از اعتراض‌ها در جنوب عراق به عنوان بخش شیعه‌نشین عراق به راه بیفتد و موضوع زمانی مشکوک می‌‌شود که معترضان به سمت تخریب دفاتر احزاب اسلامی و سیاسی می‌روند. به عنوان مثال در ناصریه، ساختمانِ دفاتر احزابی مانند حزب‌الدعوه (متعلق به نوری مالکی)، حزب الحکمه (متعلق به عمار حکیم)، جریان صدر (متعلق به مقتدی صدر) و دفتر عصائب اهل الحق (متعلق به قیس خزعلی) توسط معترضان و با استفاده از ماشین‌آلات صنعتی مانند لودر، کاملاً تخریب شده است.

صدقیان افزود: در استان واسط هم تظاهرکنندگان در پشت لودرها به سمت دفاتر احزاب مذکور حرکت می‌کنند و اقدام به تخریب دفاتر آنها کرده‌اند که این اقدام در حال تبدیل شدن به یک سمبل خطرناک است؛ چراکه تخریب‌ها به حدی عظیم و عمیق بوده که هیچ آثاری از دفاتر احزاب مذکور جود ندارد. به همین دلیل من معتقدم که این پرونده، یک سناریوی کاملاً امنیتی است که در پشت پرده آن سرویس‌های اطلاعاتی قرار دارند. در اینجا باید به این نکته توجه کنیم که دولت ترامپ و مجموعه ایالات متحده از سال ۲۰۱۸ میلادی تاکنون به دنبال آن هستند تا بتوانند نفوذ ایران در عراق را کاهش دهند و به همین دلیل ما حالا شاهد ایجاد یک به هم‌ریختگی هدایت شده در مناطق شیعه‌نشین هستیم که بصره، ناصریه، نجف و ذی‌قار به عنوان کانون این سناریو شناخته می‌شود. آمریکایی‌ها به دنبال آن هستند که با ترکیب چند موضوع مانند ترور زنان و فعالان مدنی و گره زدن آنها به مشکلات معیشتی، احزاب و جریان‌های مرتبط با ایران را زیر ضربه ببرند که این موضوع نشان می‌دهد واشنگتن تمرکز خود را بر اقدام‌های امنیتی معطوف کرده و در این مسیر سلسله اقدامات اطلاعاتی را علیه ایران در عراق کلید زده است.

وی در پایان خاطرنشان کرد: اوضاع و احوال و همچنین اقدامات ایالات متحده به خوبی نشان می‌دهد که ایالات متحده بر روی مسائل امنیتی تمرکز کرده است و سعی می‌کند دستور کار اقدامات خود را از حرکات و سناریوهای نظامی به اطلاعاتی تغییر دهد. اینکه می‌بینیم پایگاه التاجی یا سایر مقرهای نظامی آمریکا تخلیه می‌شود یا نظامیان ایالات متحده از جایی به جای دیگر منتقل می‌شود، دقیقاً دلیلی بر این است که واشنگتن در حال تغییر حالت اقدام‌های خود از نظامی به اطلاعاتی است. در سفر اخیر مصطفی الکاظمی به واشنگتن هم شاهد استقبال و تقدیر از او بودیم که این هم یک جنگ اطلاعاتی و روانی به حساب می‌آید؛ چراکه الکاظمی به عنوان ناجی و گره‌گشای اعتراضات گذشته روی کار آمد و همه منتظر هستند تا او گشایشی در این مسیر حاصل کند. اما واقعیت این است که برای ایالات متحده فرق نمی‌کند الکاظمی در بغداد باشد یا عادل عبدالمهدی؛ چراکه آنها به دنبال تامین حداکثری منافع خودشان هستند و این مسائل برایشان اهمیت ندارد. این در حالیست که پارلمان عراق همچنان به دنبال اجرای مصوبه خروج آمریکا از این کشور است و حالا که الکاظمی از واشنگتن برگشته است، در حال سوال و جواب او در مورد اجرای این مصوبه هستند. در حالی که ترامپ اعلام کرده نیروهای آمریکا طی سه سال از عراق خارج می‌شوند و همین موضوع برای الکاظمی مشکل‌ساز شده است.   ‌

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز