شعیب بهمن در گفتوگو با ایلنا تشریح کرد:
پشتپرده استقرار نظامیان آمریکا در لهستان/ خوابِ ترامپ برای منافع امنیتی آلمان و روسیه/ ابعاد همکاری نظامی واشنگتن با ایتالیا
کارشناس مسائل روسیه گفت: واشنگتن با خارج کردن نیروهای خود از آلمان و انتقال آن به لهستان، برلین را رسماً تنبیه کرد و این نشان از تغییرات امنیتی در اروپا با محوریت آمریکا دارد.
«شعیب بهمن» کارشناس مسائل روسیه در تشریح دلایل تحرکات آمریکا برای افزایش حضور نظامی در لهستان در گفتوگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: برای بررسی تحرکات آمریکا در اروپای شرقی و به خصوص افزایش حضور نظامی این کشور در لهستان باید به این موضوع توجه داشته باشیم که اخیراً ایالات متحده تعدادی از نیروهای خود را از کشور آلمان خارج کرده است. به همین دلیل همزمانی کاهش تعداد نیروها در آلمان و افزایش حضور نظامیان آمریکا در لهستان را باید در قالب یک پرونده مورد بررسی قرار داد. این اقدام آمریکا بدون تردید پیامهای مخرب و خطرناک به روسیه مخابره میکند و به همین دلیل میتواند برای اروپا هم مخاطراتی به همراه داشته باشد. فارغ از تمامی مسائل، باید توجه داشت که سیاست خارجی کشوری مانند آلمان در قیاس با لهستان بسیار متفاوت است و نقاط اختلاف این دو با هم بسیار زیاد است. برلین دهههاست که با روسیه رابطه دارد و در عرصههای مختلف سیاسی، اقتصادی و امنیتی مناسبات گستردهای ایجاد کردهاند.
وی ادامه داد: واقعیت این است که لهستان همیشه در نوک پیکان ضدیت با مسکو در اروپا بوده است و این وضعیت تا به امروز ادامه دارد. باید متوجه باشید که لهستان هیچگاه اقدامهای آلمان و فرانسه علیه روسیه را کافی ندانسته و حالا هم خواهان اعمال فشار بیشتر بر مسکو است. به همین جهت ما شاهد یک ضدیت استراتژیک در قبال لهستان هستیم که از یک سو باعث میشود این کشور از روسیه دور شود و همین موضوع، موجب میشود ایالت متحده پذیرای ورشو شود. آمریکا از چندی قبل به دنبال آن بود که بتواند نظامیان خود را در لهستان مستقر کند اما در نهایت روز شنبه هفته جاری دو طرف توافق کردند که حدود هزار و ۱۰۰ نظامی آمریکا در خاک لهستان مستقر شوند. بدون تردید این اقدام آمریکا برای آلمان و همچنین برای روسیه خوشایند نیست؛ چراکه از یک سو امنیت برلین به خطر افتاده و از سوی دیگر آمریکاییها در حال تحریک روسیه در شرق اروپا و کشورهای حوزه بالتیک هستند. البته ریشه این رخداد به اختلاف ترامپ با برلین برمیگردد.
این تحلیلگر مسائل سیاسی گفت: زمانی که ترامپ وارد کاخسفید شد، بر این عقیده بوده که درآمد کشورهایی مانند آلمان و فرانسه که به عنوان هدایتکنندگان اتحادیه اروپا شناخته میشوند، نسبت به گذشته افزایش پیدا کرده است و به همین دلیل او به دنبال افزایش حق عضویت و سهم برلین در ناتو بود. واشنگتن به دنبال آن بود تا بتواند سهم آلمان در ساختار ناتو را افزایش دهد و همین موضوع تا ماهها مورد اختلاف دو طرف بود. از سوی دیگر اختلاف آمریکا با آلمان بر سر خط لوله نورداستریم ۲ که از خاک آلمان میگذرد یکی دیگر از دلایل تشدید تنش میان آمریکا و آلمان به حساب میآید و در نهایت یکباره شاهد کاهش نیروهای آمریکا در آلمان بودیم. واقعیت این است که ایالات متحده با اقدام خود مبنی بر انتقال نظامیانش از آلمان به لهستان سعی کرد تا برلین را تنبیه کند. معتقدم که دولت ترامپ و ساختار سیاسی - نظامی ایالات متحده با خارج کردن نظامیان خود از آلمان و گسیل کردن آنها به سمت لهستان قصد داشت تا به برلین هشدار جدی بدهد و آنها را مورد انتقاد قراردهد. بر اساس آخرین آمار، حدود ۱۱ هزار و ۹۰۰ نفر از نظامیان ایالات متحده از خاک آلمان خارج خواهند شد و قرار است در ایتالیا، لهستان و کشورهای حوزه بالتیک مستقر شوند. لذا باید متوجه بود که این اقدام به خوبی نشان میدهد ایالات متحده در حال تغییر ساختار امنیتی اروپا هست.
وی در پایان خاطرنشان کرد: دور شدن بریتانیا از اتحادیه اروپا به روشنی موجب شده تا ترامپ بتواند برای قاره سبز تعیین تکلیف کند. اینکه گفته میشود نظامیان آمریکا قرار است در ایتالیا مستقر شوند، به دلیل آن است که آمریکاییها به دنبال تقویت این کشور به جای آلمان هستند و به نوعی در حال افزایش وزن آنها در ساختار سیاسی – امنیتی اتحادیه اروپا هستند. از سوی دیگر، اعزام نیروی بیشتر به ایتالیا میتواند مربوط به لیبی و تحولات آفریقا و منطقه باشد اما مساله اینجاست که ایتالیاییها به هیچ وجه با روسیه ضدیت ندارند. اگر به لهستان و کشورهای حوزه بالتیک نگاه کنیم، به خوبی میبینیم که رقابت میان آمریکا و روسیه مربوط به امروز یا دیروز نیست؛ این تنش پس از فروپاشی شوروی و تشکیل و تقویت ناتو شروع شد و تاکنون ادامه دارد. استقرار سامانههای موشکی آمریکا و ناتو در کشورهایی مانند جمهوری چک، لهستان و سایر دولتهای حوزه دریای بالتیک موجب شده روسیه هم مجبور به مقابله به مثل با این مساله شود؛ به عنوان مثال اگر آمریکاییها اقدام به برگزاری مانور در شرق اروپا میکنند، روسها هم دست به همین کار میزنند و حتی اقدام به استقرار سامانههای موشکی و پدافندی در محیط مذکور و حتی در کالینگراد میکنند. قاعدتاً افزایش نیروهای آمریکا در لهستان و شرق اروپا موجب افزایش تحرکات امنیتی – اطلاعاتی و همچنین رفت و آمدهای سیاسی – نظامی روسیه خواهد شد. به همین دلیل معتقدم که تنش میان دو طرف افزایش پیدا خواهد کرد اما این مساله به تقابل سخت یا جنگ منجر نخواهد شد.