خبرگزاری کار ایران

مصدق‌پور در گفت‌وگو با ایلنا بررسی کرد:

دلایل استعفای دولت لبنان/ سناریوهای محتمل برای آینده بیروت

دلایل استعفای دولت لبنان/ سناریوهای محتمل برای آینده بیروت
کد خبر : ۹۵۲۶۶۷

کارشناس مسائل منطقه گفت: فساد سیستماتیک در لبنان به حدی است که چند نفر به راحتی می‌توانند دولت را کنار بزنند، اما نخست‌وزیر برای جلوگیری از فروپاشی پارلمان از سمتش استعفا داد.

«مصدق مصدق‌پور» کارشناس مسائل منطقه در تشریح دلایل استعفای نخست‌وزیر و کابینه لبنان و پیامدهای آن در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا عنوان کرد: بعد از بالا گرفتن اعتراض‌ها در لبنان، شامگاه دوشنبه شاهد استعفای حساب دیاب، نخست‌وزیر لبنان و کابینه وی بودیم. این پیشنهاد از سوی نخست‌وزیر لبنان ارائه شد و به اطلاع میشل عون، رئیس‌جمهوری لبنان رسید که او هم با استعفای این تیم موافقت کرد و نهایتاً دولت دیاب به عنوان دولت پیشبرد امور تا زمان به روی کار آمدن دولت جدید در مقام خود باقی خواهد ماند. اینکه دلیل استعفای دولت دیاب چه بود، موضوعی است که به نظرم باید آن را نتیجه سناریونویسی دولت‌های غربی و عربی دانست. از زمانی که دولت وی روی کار آمد تا یک روز قبل از انفجار انبار شماره ۱۲ بندر بیروت، این دولت مدام زیر فشارهای خارجی و کارشکنی‌های داخلی قرار داشت و همه به دنبال ضربه زدن به آن بودند.

وی ادامه داد: به نظرم انفجار لبنان را باید تیرخلاص بر پیکره دولت حسان دیاب دانست. او طی ماه‌های اخیر با همه توان و قدرت خود سعی کرد بتواند به هر نوعی که شده وضعیت کشور و دولتش را درست کند اما اعمال فشارها به حدی بود که نه تنها عرصه سیاسی، بلکه صحنه اقتصاد و امنیت هم از سوی ایالات متحده و دو بازوی آن در منطقه یعنی عربستان و اسرائیل دچار به هم ریختگی شد. واشنگتن سعی کرد به هر ترتیبی که شده اوضاع و احوال اقتصادی لبنان را دستخوش تغییر قرار دهد و با بحران‌سازیِ مالی، سپرده مردم که در بانک‌های لبنان قرار داشت را بلوکه کرد. در این راه، سعد الحریری با همراهی آمریکا، به صورت کاملاً شفاف در مقابل دولت حسان دیاب ایستاد و اوضاع تا جایی پیش رفت که درگیری‌های داخلی و سیاسی به اوج رسید. این اتفاق‌ها در حالی رخ داد که آمریکایی‌ها قانون سزار را علیه بیروت اعمال کردند و موجب به هم‌ریختگی اجتماعی و معیشتی در این کشور شدند.

این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: زمانی که انفجار بندر بیروت رخ داد، بسیاری از تحلیلگران معتقد بودند که این موضوع موجب به هم‌ریختگی داخلی می‌شود که ستون فقرات آن را تحریک غربی‌ها و برخی از کشورهای منطقه تشکیل خواهد داد. این انفجار به هر ترتیب باعث شد تا داخلِ لبنان به هم بریزد و کار به جایی بکشد که مخالفان دولت فعلی اقدام به صف‌آرایی در مقابل کابینه دیاب کنند. این تقابل تا جایی پیش رفت که طیف منتسب به سعد الحریری و جریان المستقبل، دولت را تهدید کردند که اگر استعفا ندهد، نمایندگان خود را از پارلمان خارج خواهد کرد. اگر این اتفاق رخ می‌داد، پارلمان لبنان از هم می‌پاشید و به همین دلیل نخست‌وزیر لبنان برای جلوگیری از فروپاشی پارلمان، اقدام به کناره‌گیری کرد. واقعیت این است که فساد سیستماتیک در لبنان به حدی زیاد شده است که چندین نفر از سیاستمداران به راحتی می‌توانند با اعمال فشار بر دولت، این کشور را وارد یک بحران و بی‌دولتی کنند که در حالت کنونی این اتفاق رخ داده است.

وی در پایان خاطرنشان کرد: معتقدم که استعفای حسان دیاب و کابینه او یک اقدام کاملاً هوشمندانه برای عدم فروپاشی ساختار سیاسی و امنیتی لبنان بود. استعفای او مانع از فروپاشی مجلس لبنان شد و مردم هم تا حد زیادی پس از این اقدام، آرام شدند. بسیاری بر این عقیده‌اند که شواهد زیادی در مورد انفجار بندر بیروت و استعفای دیاب وجود دارد اما من معتقدم که مسئولیتِ این انفجار به عهده سعد الحریری است، نه دولت حسان دیاب. در وضعیت کنونی بحث انتخابات زودهنگام وجود دارد که به نظرم قبل از آن باید قانون این انتخابات تصحیح شود؛ چراکه تا زمانی که قانون انتخابات  در لبنان تغییر نکند و اصلاح نشود، همان گزینه‌های فاسد و مافیای دولتی روی کار می‌آید و احتمال دارد سعد الحریری از سوی خود یک نفر را برای ورود به انتخابات، برگزیند. این در حالی است که سعودی‌ها، آمریکا و فرانسه هم به این جمع‌بندی رسیده‌اند که مهره‌های آنها در لبنان، همانند گذشته کارآیی ندارند و به همین دلیل آنها درصدد بازتعریف سیاست خود در بیروت برمی‌آیند. معتقدم که در لبنان تحولات بسیار زیادی روی خواهد داد، اما در این راستا باید منتظر تبعات سفر آینده «دیوید هیل»، معاون امور سیاسی وزیر امور خارجه آمریکا به لبنان باشیم؛ چراکه بدون تردید تبعاتی خواهد داشت. 

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز