خبرگزاری کار ایران

مکی در گفت‌وگو با ایلنا:

بسته اقتصادی ۷۵۰ میلیارد یورویی، برای تاب‌آوری اروپا در مقابل کرونا است/ باز هم مرکل به داد قاره‌سبز رسید

بسته اقتصادی ۷۵۰ میلیارد یورویی، برای تاب‌آوری اروپا در مقابل کرونا است/ باز هم مرکل به داد قاره‌سبز رسید
کد خبر : ۹۴۳۹۱۱

تحلیلگر مسائل اروپا گفت: مذاکراتی که در مورد تصویب بسته ۷۵۰ میلیارد یورویی انجام شده، یکی از طولانی‌ترین گفت وگوهای اروپایی بود که هدفش تامین اقتصاد اروپا در مواجهه با شیوع کرونا است.

«مرتضی مکی» تحلیلگر مسائل اروپا با اشاره به تصویب بسته اقتصادی اروپا و کارایی آن در شرایط کنونی کشورهای اروپایی در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: برای تشریح دلایل موافقت سران اروپایی با تصویب بسته ۷۵۰ میلیارد یورویی باید به این نکته توجه داشت که مبنای اصلی تایید و تصویب این بسته، تاثیر شیوع بحران کرونا بر اقتصاد بین‌الملل و خصوصاً اقتصاد کشورهای عضو اتحادیه اروپا است. مساله  اینجاست که اروپا پس از چین، دومین کانون بحران کرونا بود و تبعات زیادی بر اقتصاد و اجتماع این کشور گذاشت. تاثیر به اندازه‌ای بود که رکود عمیقی در اقتصاد این کشورها به وجود آمد و حتی رشد اقتصادی آنها منفی شد. به عنوان مثال در گزارش اخیر کمیسیون اروپا اعلام شده است که میزان رشد منفی اقتصادی کشورهای اروپایی تا پایان ۲۰۲۰ میلادی حدد ۹ درصد خواهد بود که رقم بالایی به حساب می‌آید و بحران کرونا هم این موضوع را تشدید خواهد کرد.

وی ادامه داد: همه به خاطر دارند که اروپایی‌ها بحران اقتصادی یورو در سال ۲۰۰۹ میلادی را تجربه کرده‌اند و به نوعی از آسیب‌های آن بی‌بهره نماندند. بر همین اساس نمی‌خواهند که دوباره درگیر ان مسائل شوند و به همین دلیل آثار کرونا باعث شده تا آنها در محور اقتصادی به تکاپو بیافتند. اتحادیه اروپا و در راس آن آلمان و فرانسه به این نتیجه رسیده‌اند که اگر جلوی تبعات اقتصادی شیوع کرونا را همین حالا نگیرند، بدون تردید با مشکلات جدی روبه‌رو خواهند بود. آنها معتقدند که تبعات این موضوع  به حدی خواهد بود که بحران تمام اقتصاد اروپا را خواهد گرفت؛ چراکه رکود اقتصادی در اروپا افزایش پیدا کرده و اگر جلوی آن گرفته نشود، بدون تردید تهدید‌های جدی متوجه قاره سبز خواهد شد. بر این اساس، سران اروپا و مقام‌های ارشد ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا به مدت چهار روز (از جمعه هفته گذشته تا دوشنبه و سه‌شنبه) با یکدیگر در مورد بسته حمایت اقتصادی به بحث و گفت‌وگو پرداختند.

این کارشناس مسائل سیاسی گفت: بر اساس مستندات موجود بسته حمایت اقتصادی اروپا چیزی حدود ۷۵۰ میلیارد یورو برآورد شده است که در مورد تقسیم این مبلغ میان کشورها اختلاف‌نظرهایی وجود داشت. نکته جالب این است که مذاکراتِ چهار روزه در بروکسل یکی از طولاتی‌ترین مذاکرات اروپایی طی یک دهه اخیر به حساب می‌آید و این موضوع نشان می‌دهد که کشورهای اروپایی برای اقتصاد خود و تبعات شیوع کرونا بر آن بسیار نگران هستند و به همین دلیل به دنبال برون‌رفت از وضعیت فعلی هستند. در این میان ایتالیا و اسپانیا معتقد بودند که برای کنترل اقتصاد خودشان باید وام‌های بلاعوض به آنها داده شود که در مقابل کشورهایی مانند اتریش، آلمان و فرانسه با این موضوع مخالفت کردند و در نهایت مقرر شد که بخشی از ۷۵۰ میلیارد یورو به صورت وام به کشورهای آسیب‌پذیر داده شود. بر اساس آنچه که در نهایت مشخص شد، رقمی در حدود ۳۹۰ میلیارد یورو به عنوان کمک بلاعوض و ۳۶۰ میلیارد یورو به عنوان وام‌های ارزان قیمت به کشورهای عضو اتحادیه اروپا ارائه خواهد شد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: کشورهای بزرگ‌تر مانند آلمان، فرانسه و اتریش معتقدند که این کمک‌ها باید به صورت وام به کشورهای کوچک‌تر ارائه شود تا آنها بتوانند این ارقام را به عنوان اقساط به صندوق اقتصادی اتحادیه اروپایی بازگردانند. به این دلیل کمک‌های مذکور و حتی رقم ۷۵۰ میلیارد یورو در قال برنامه هفت ساله اتحادیه اروپا مطرح شده است و در این دوره هفت ساله قرار است تا اقساط مربوط در قالب بازپرداخت، پس گرفته شود. بسیاری بر این عقیده هستند که این طرح همانند بحران یورو در سال ۲۰۰۸ و ۲۰۰۹ میلادی باعث بدهکار شدن کشورهای اروپایی خواهد شد و به نوعی بازپرداخت آن را با مشکل روبه‌رو می‌کند. اما نکته اینجاست که در بحران سال ۲۰۰۹ همین وام‌های اروپایی بود که باعث شد بیکاری تا حد زیادی فروکش کند که در مورد ایتالیا و یونان به وضوح این موضوع قابل لمس بود. در آن زمان مرکل نقش محوری را برای اتحادیه اروپایی بازی کرد و حالا در مورد بسته ۷۵۰ میلیارد یورویی هم مرکل توانست این موضوع را به سرانجام برساند؛ به عبارتی دیگر بازهم مرکل به داد قاره سبز رسید. این طرح به نوعی برای گذار از دوره فعلی و تاب‌آوری اقتصاد اروپا در شرایطی است که کرونا دنیا را به هم ریخته است.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز