بیگدلی در گفتوگو با ایلنا:
چین، برنده خروج آمریکا از سازمان بهداشت جهانی/ پشتپا زدن ترامپ به پیمانهای بینالمللی، باعث تزریق بیاعتمادی به جهان شده است
کارشناس مسائل آمریکا گفت: خروج آمریکا از سازمان بهداشت جهانی باعث میشود تیم رقیب از همین موضوع علیه وی استفاده کند و اقدام او را زندهکُشی مردم در اوج پاندمی کرونا جلوه دهد.
«علی بیگدلی» کارشناس مسائل آمریکا با اشاره به نامه رسمی آمریکا به سازمان ملل برای خروج از سازمان بهداشت جهانی در تشریح دلایل و پیامدهای این اقدام واشنگتن در گفتوگو با خبرنگار ایلنا عنوان کرد: به طور کلی جمهوریخواهان و در راس آن دونالد ترامپ، هیچ نوع هماهنگی و سازگاری با نهادهای بینالمللی و حتی سازمان ملل متحد ندارند. دلیلش این است که محافظهکاران معتقدند آمریکا به حدی قوی است که لازم نیست به نهادهای دیگر متکی باشند و یک تنه از پسِ همه کارها برمیآیند. این مدل از نگاه رسماً نوعی از یکجانبهگرایی را به نمایش میگذارد که تبعات منفی زیادی طی سالهای اخیر که ترامپ در کاخسفید مستقر بوده، داشته است. بر اساس این تفکر شاهد آن هستیم که ترامپ به صورت کتبی نامهای را به دبیرکل سازمان ملل ارسال کرده و خبر از خروج ایالات متحده از سازمان بهداشت جهانی داده است.
وی ادامه داد: توجه داشته باشید که ترامپ در آستانه انتخابات ۲۰۲۰ آمریکا به دنبال آن است تا مشکلات حاصل از شیوع کرونا را به گردن سازمان بهداشت جهانی بیاندازد تا در نهایت چین را مقصر جلوه دهد. آمریکا با پرداخت ۴۰۰ میلیون دلار در سال به سازمان بهداشت جهانی به دنبال آن است تا این سازمان را تحت نظارت خود درآورد و حتی از آن علیه چین استفاده سیاسی کند اما مساله این است که موضوع خروج آمریکا از سازمان بهداشت جهانی به یک تنش داخلی تبدیل شده است. بسیاری از تحلیلگران معتقدند که این موضوع میتواند به اهرم فشار دموکراتها علیه ترامپ و جمهوریخواهان در انتخابات ۲۰۲۰ تبدیل شود اما توجه داشته باشید که آمریکاییها و مردم این کشور به صورت کلی با مسائل و تصمیمات خارجی دولتشان کاری ندارند؛ چراکه میزان و معیار آنها در انتخابات مسائل داخلی است.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: باید متوجه باشیم که مقامهای ایالات متحده اعم از جمهوریخواهان و دموکراتها به دنبال آن هستند تا مساله خروج آمریکا از سازمان بهداشتی جهانی را به یک بحث داخلی و انتخاباتی تبدیل کنند، اما در این میان تودههای موجود در آمریکا و مردم این کشور نگاهشان به مسائل اقتصادی، معیشتی و حتی بحث بهداشتی است. مساله این است که خروج ایالات متحده از سازمان بهداشت جهانی پرستیژ این کشور در سطح بینالمللی را متزلزل خواهد کرد. اروپاییها نسبت به این مساله واکنش بسیار تندی نشان دادهاند و باید متوجه بود که بیتوجهی و پشت پا زدن به پیمانها و نهادهای جمعی توسط ترامپ، باعث تزریق بیاعتمادی در افکارِ ملل متحد و دولتمردان آنها شده است. درست است که خروج آمریکا از سازمان بهداشت جهانی از زمان تسلیم نامه به دبیر کل سازمان ملل یک سال طول خواهد کشید و در سال ۲۰۲۱ میلادی عملیاتی میشود اما به هر ترتیب منتقدان داخلی ترامپ و سناتورهای دموکرات این اقدام او در شرایطی که پاندمی کرونا به اوج خود رسیده است را یک خودکشی میدانند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: پس از آنکه سازمان ملل نامه رسمی خروج آمریکا از سازمان بهداشتی جهانی را اعلام وصول کرد آلمان، فرانسه، چین و حتی برخی دیگر از کشورهای حاشیه خلیج فارس اعلام کردند که خلأ مالی و فیزیکی آمریکا در سازمان بهداشت جهانی را تامین خواهند کرد. این موضع کشورها علیه واشنگتن باعث میشود تا برچسب عدم اعتماد و خودشیفتگی به دولت ترامپ الصاق شود. به همین دلیل احتمال دارد که طی روزهای آینده بسیاری از منتقدان ترامپ مجدداً علیه او فعال شوند و در رسانهها او را به چالش جدی بکشند. نکته دیگر این است که با خروج آمریکا از سازمان بهداشت جهانی چین جایگزین این کشور در سازمان مذکور خواهد شد. این موضوع میتواند موضع دموکراتها علیه ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا را تقویت کند؛ چراکه لیبرالها اساساً شرقستیز هستند و سعی میکنند با هدایت افکار عمومی از این مساله به نفع خود استفاده کنند. جای هیچ شکی وجود ندارد که تیم «جو بایدن» از همین موضوع در شرایط کنونی که ظرفیت بیمارستانهای آمریکا تکمیل شده، برای نفرتپراکنی علیه ترامپ استفاده میکنند و اقدام او را زندهکُشی مردم توسط کاخسفید عنوان خواهند کرد.