خبرگزاری کار ایران

رضوی در گفت‌وگو با ایلنا:

ناکارآمدی سامانه گنبد آهنین اسرائیل ۳ دلیل فنی دارد/ تل‌آویو ضعف نظامی خود را با اعمال فشار سیاسی لاپوشانی می‌کند

ناکارآمدی سامانه گنبد آهنین اسرائیل ۳ دلیل فنی دارد/ تل‌آویو ضعف نظامی خود را با اعمال فشار سیاسی لاپوشانی می‌کند
کد خبر : ۹۳۶۶۵۰

کارشناس مسائل اسرائیل و فلسطین گفت: اسرائیل به خوبی می‌داند که سامانه گنبد آهنین چه ضعف‌هایی دارد و به این جهت هر زمان که با غزه درگیر می‌شود، میانجی‌های خود را فعال می کند تا قائله به پایان برسد.

«سید محمدجعفر رضوی» کارشناس مسائل اسرائیل و فلسطین در تشریح دلایل و پیامدهای ناکارآمدی سامانه گنبد آهنین در برابر حملات جریان‌های مقاومت فلسطین در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: اخیراً شاهد موج جدید درگیری‌ها در غزه هستیم که در یک طرف آن حمله جنگنده‌های اسرائیلی به مواضع مقاومت رخ داده و در سوی دیگر پاسخ جریان‌های جهادی در فلسطین نمایان شد. در این میان باید متوجه بود که اقدامات سلبی رژیم صهیونیستی علیه غزه عموماً حول دو محور اصلی می‌گردد؛ نخست اینکه هر زمان اسرائیل فکر می‌کند بازدارندگی‌اش در حال ضربه خوردن است و هیمنه این رژیم تحت‌الشعاع قرار گرفته و ضعیف شده، دست به انجام اقداماتی می‌زند که یکی از آنها حمله به غزه است. دوم اینکه هرگاه قرار است دو جریان فتح و حماس بایکدیگر به توافق برسند و با هم آشتی کنند، باز هم اسرائیل دست به تحرکات این‌چنینی می‌زند.

وی ادامه داد: روز گذشته ما شاهد آن بودیم که دو جریان حماس و فتح اعلام کردند که قرار است با یکدیگر مذاکرات کنند و نهایتاً به آشتی برسند. این اقدام طبیعتاً خلاف منافع اسرائیل و تشکیلات خودگردان فلسطین است و به همین دلیل صهیونیست‌ها برای آنکه بتوانند فتح و ماس را مشغول حاشیه کنند و این دو را از هم جدا کنند، دست به انجام عملیات‌های تخریبی علیه غزه می‌زنند. این تنش‌زایی مربوط به چند ماه اخیر نیست، بلکه هر وقت حماس و فتح می‌خواستند باهم آشتی کنند، اسرائیلی‌ها اوضاع را به سمتی بردند که مانع از تضعیف تشکیلات خودگردان فلسطین شوند. در این میان پاسخ موشکی مقاومت به اسرائیل هم به این جهت است که آنها به اسرائیل هشدار دهند و از سوی دیگر بازدارندگی خود را به رخ تل‌آویو بکشند. در این روند ما باید توجه شود که دستاوردهای مقاومت در عرصه میدانی و عملی به حدی بوده که عملکرد سامانه گنبد آهنین اسرائیل زیرسوال رفته است.

این تحلیلگر مسائل سیاسی با اشاره به ضعف‌های سامانه گنبد آهنین اسرائیل، گفت: برای این سامانه به حدی تبلیغ شد که آمریکایی‌ها هم برای خرید و به‌کارگیری آن ابراز تمایل کرده بودند اما در سال ۲۰۱۴ پس از جنگ ۵۵ روزه شاهد آن بودیم که ضعف‌های آنی سامانه مشخص شد و آمریکا هم از خرید آن، منصرف شد. در آن زمان پژوهش‌های بسیار زیادی در مورد اشکال‌ها و ضعف‌های سامانه گنبد آهنین انجام شد و دلایل زیادی ارائه شد اما مهمترین ضعف آن این بود که این سامانه برای موشک‌های کوتاه برد با بُرد ۳۰ تا ۴۰ کیلومتر طراحی شده بود که عموماً کاتیوشاهای شلیک شده از غزه را رهگیری و پوشش می‌داد. مشکل این بود که موشک‌های شلیک شده از سوی مقاومت غزه دارای برد بلند بود و حتی تا ۱۲۰ کیلومتر بُرد داشت و به همین جهت سامانه گنبد آهنین توان مقابله با آنها را نداشت.

رضوی افزود: مساله دوم این بود که مقاومت فلسطین راهکارهایی را برای فریب دادن سامانه گنبد آهنین پیدا کرده بود و اعلام کردند که این سامانه نهایتاً توان مقابله با ۲۰ تا ۳۰ درصد از موشک‌های شلیک شده از غزه را دارد. در مقابل صهیونیست‌ها این آمار را تکذیب کردند و معتقد بودند که سامانه گنبد آهنین حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد حملات موشکی را رهگیری و منهدم می‌کند. اگر فرض را بر این بگذاریم که آمار و ارقام ارائه شده از سوی اسرائیل درست باشد، زمانی که میزان موشک‌های شلیک شده از غزه افزایش پیدا می‌کند این سامانه نمی‌تواند تمام موشک‌های شلیک شده را رهگیری و منهدم کند و به همین دلیل می‌گوییم که سامانه گنبد آهنین دارای ضعف‌های عملیاتی است. مساله سوم که غالباً به ان توجه نمی‌شود هزینه‌های شلیک و پدافند علیه اهداف شلیک شده است. باید بدانید قیمت موشک‌های شلیک شده از سوی مقاومت فلسطین نهایتاً ۲۰ دلار برآورد شده است و این در حالی است که قیمت موشک‌هایی که از سامانه گنبد آهنین برای منهدم کردن آنها شلیک می‌شود چیزی بالغ بر هزار دلار ارزش دارد.

وی خاطرنشان کرد: نکته در مورد قیمت‌ موشک‌ها این است که راکت‌های شلیک شده از سوی مقاومت فلسطین ممکن است با وزش باد تا حدودی از خط سِیر خود خارج شود و همین موضوع باعث ایجاد اختلال در رهگیری از سوی سامانه گنبد آهنین می‌شود؛ چراکه رادارهای این سامانه نقطه پرواز موشک‌های مقاومت را ثبت می‌کند و سپس دستور آتش را می‌دهد و در اینجا جابه‌جا شدن موشک‌ها باعث می‌شود که موشک‌های اسرائیل نتواند هدف را منهدم کند و عملاً تمام این هزینه‌ها به هدر می‌رود. حالا فرض کنید که ۱۲۰ راکت از غزه شلیک شوند؛ علاوه بر مسائل فنی و عدم رهگیری این موشک‌ها، چه هزینه‌ای بر رژیم صهیونیستی تحمیل می‌شود؟  در این راستا اسرائیل قصد داشت تا سامانه لیزری رهگیری و پدافند هوایی را جایگزین سامانه گنبد آهنین کند که این پروژه همچنان در دست ساخت و تحقیقات به سر می‌برد و در نهایت شاهد آن هستیم که برای هدف قرار دادن موشک‌های برد بلند از سامانه فلاخن داوود و عصای موسی استفاده می‌کنند. نکته اینجاست که آنها به ضعف خود آگاه هستند و برای جلوگیری از این موضوع دست به اعمال فشار سیاسی بر گروه‌های مقاومت فلسطین می‌کنند تا از کانال سیاسی بتوانند مانع از انجام عملیات‌های موشکی شوند. در اینجا میانجی‌گری مصر و آلمان را باید بخش اعظمی از پروژه سیاسی آنها دانست.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز