انقباض اقتصادی عربستان سعودی در بحبوحه افت قیمت نفت

دادههای رسمی حاکی از انقباض یک درصدی اقتصاد عربستان سعودی در سه ماهه نخست سال جاری است.
به گزارش ایلنا به نقل از العربی الجدید، دادههای رسمی امروز -سهشنبه- حاکی از انقباض یک درصدی اقتصاد عربستان سعودی در سه ماهه نخست سال جاری میلادی است. اما ارقام موجود تنها دال بر تاثیر غیرمستقیم سقوط قیمت نفت و بحران ویروس کرونا است.
اداره کل آمار عربستان سعودی اعلام کرد که دلیل این انقباض اقتصادی به میزان زیادی با کاهش چهار و شش دهم درصدی رشد در بخش نفت مرتبط است. این در حالی است که بر اساس برآوردهای اولیه، بخش غیرنفتی افزایشی به میزان یک و شش دهم درصدی را محقق کرده است.
بزرگترین کشور صادرکننده نفت در جهان با بدترین انقباض اقتصادی در سال جاری در سایه پاندمی کرونا که تقاضای جهانی نفت را کاهش داده و اقدامات پیشگیرانه برای مقابله با شیوع آن اقتصاد عربستان را به شدت دچار آسیب کرده، مواجه است.
«جیمز اسوانستون»، کارشناس اقتصادی در امور خاور میانه و شمال آفریقا در موسسه کاپیتال اکونومیست گفت: «بحران ویروس کرونا نشان میدهد که این اخبار تا حدی قدیمی است و دادههای سهماهه دوم سال قطعا تکاندهنده خواهد بود.
صادرات عربستان سعودی در سهماهه نخست سال حدود ۱۱ میلیارد دلار بر اساس معیار سالانه سقوط کرد و دادههای رسمی صادر شده در ماه جاری حامی از آن است که میزان صادرات حدود ۱۲ میلیارد دلار تنها در ماه آوریل کاهش یافته است.
احتمالا کاهش فراوان تولید نفت در ماه مه و ژوئن با هدف افزایش قیمت بر تولید ناخالص داخلی در سهماهه دوم تاثیر بگذارد و ارقام منتشر شده از سوی بانک مرکزی سعودی این هفته نشان داد که رنج اقتصاد غیرنفتی در ماه مه ادامه داشته است.
بر اساس دادههای موسسه پول عربی سعودی، سود بخش مصرفی نیز کاهش سالانه حدود ۴۰ درصد در ماه مه را تجربه کرده و معاملات نقطه فروش حدود ۱۶ درصد کاهش یافته است.
ارقام موسسه کاپیتال در دبی اعلام کرد که اقدامات در زمینه تعطیلی و قرنطینه و ضعف اعتماد برای رسیدن به هزینهها ادامه خواهد داشت. این مؤسسه پیشبینی کرد که هزینههای مصرفی پس از کاهش ۳۵ درصدی در ماه آوریل در ماه گذشته میلادی نیز به میزان ۳۲ درصد نسبت به سال گذشته کاهش یافته باشد.
دولت به امید افزایش درآمدهای غیر نفتی تصمیم به افزایش مالیات بر ارزش افزوده گرفته است، اما کارشناسان اقتصادی معتقد هستند که احتمالا این اقدام، هزینههای مصرفی را تضعیف کرده و روند بهبود اقتصادی را همگام با لغو اقدامات مهار ویروس کرونا محدود میکند.
صندوق بینالمللی پول تخمین زده است که اقتصاد عربستان سعودی امسال حدود شش و هشت دهم درصد کاهش خواهد یافت.