مجلسی در گفتوگو با ایلنا:
اعلام خودمختاری در آمریکا، نتیجه عدم اجرای اصلاحات توسط ترامپ است/ ناشیگری در برخورد با معترضان، شکاف میان جمهورخواهان را عمیق کرد
کارشناس مسائل آمریکا گفت: اعلام خودمختاری برای یک حاکمیت ممکن است به معنای فروپاشی نباشد اما بدون تردید، تضعیف دولت مستقر در کاخ سفید را به همراه دارد.
«فریدون مجلسی» کارشناس مسائل آمریکا در تشریح دلایل و پیامدهای ایجاد منطقه خودمختار در آمریکا در گفتوگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: تظاهرات فعلی در ایالات متحده هیچگونه رهبری منسجم سیاسی ندارد و به همین دلیل خروجی آن همانگونه که گفته میشود، عمیق نخواهد بود. این نوع تظاهرات بر اثر پیوند محافل اینترنتی و شبکههای اجتماعی به وجود آمده است و در نهایت میتواند به یک آنارشی ختم شود. اینکه دیده میشود منطقه سیاتل اعلام خودمختاری کرده است و به صورت یکجانبه علیه ترامپ و دولت او دست به اقدام زده است، از منظر ترامپ و دولت مرکزی یک آنارشی به حساب میآید. نمونه دیگر این موضوع را در بحث پایین کشیدن مجسمهها در خاک آمریکا و بریتانیا شاهد بودیم که این موضوع هم برآمده از یک محفل اینترنتی و مجازی است؛ به عبارتی دیگر تمام وقایعی که در آمریکا رخ داده همانند انقلاب سال ۲۰۱۱ مصر در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی متولد شدند اما هیچ رهبری منسجمی در این راستا وجود ندارد.
وی ادامه داد: اعلام خودمختاری سیاتل بدون تردید برای دولت ترامپ بسیار نگرانکننده و خطرناک است؛ چراکه این منطقه در شمال شرقی ایالات متحده واقع شده و عملاً مرکز بزرگ صنعت هوانوردی آمریکا به حساب میآید. لذا اگر این جغرافیا بخواهد از خاک ایالات متحده جدا شود یا از سیاست واشنگتن تبعیت نکند، دولت باید منتظر تبعات اقتصادی و سیاسی آن باشد. در ایران هم تفسیرهایی در مورد خودمختاری سیاتل و همچنین در مورد اعتراضات آمریکا منتشر میشود که به نظرم این مدل تحلیل را باید کمی اغراقآمیز و آرزومندانه دانست. اینکه عدهای فکر میکنند آمریکا همانند شوروی در حال فروپاشی است و به زودی مدلی از سقوط کمونیسم را در قبال دولت فعلی آمریکا شاهد خواهند بود، یک تفسیر به کلی غلط است. ایالات متحده مدام در حال زایش یا فروپاشی اجتماعی و اقتصادی است و همین موضوع این کشور را به یک سرزمین متحول تبدیل میکند. این تحول بدان معنا نیست که آمریکا در حال فروپاشی است بلکه به معنای گذر از بحرانها و اصلاح نقصهایی است که دموکراسی به آنها اجازه اعتراض میدهد.
این دیپلمات پیشین کشورمان گفت: ادامه اعتراضها در آمریکا، آن هم در سایه بحران اقتصادیِ منبعث از کرونا میتواند یک وضعیت نامتعارف را برای ترامپ به وجود بیاورد و همین مساله رئیس جمهور آمریکا و تیم او را هجومیتر میکند. اندیشه ترامپ به مانند مدیرعامل یک شرکتی است که در حال اداره یک کمپانی بزرگ است و هروقت به مشکل بر میخورد یک راهحل نسبتاً مفید پیدا میکند اما خروجی آن ممکن است مثبت نباشد. این اندیشه باعث میشود تا رئیس جمهوری آمریکا در موضع ضعف قرار بگیرد و بدون تردید، ادامه این وضعیت بر آرای او در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا تاثیر خواهد داشت. طبیعی است که نظرسنجیها گویای پیشی گرفتن بایدن از ترامپ هستند اما واقعیت این است که نتایج انتخابات آمریکا به این زودیها مشخص نمیشود و عملاً گمانهزنی در مورد آن مشکل است.
وی در پایان تصریح کرد: بسیاری معتقدند که تشدید خشونت علیه معترضان میتواند موضع ترامپ در انتخابات ۲۰۲۰ را ضعیف کند اما به نظرم این تحلیل هم عجولانه است. توجعه داشته باشید کسی (ترامپ) که گارد ملی را برای مقابله با تظاهرات شهری به خیابان میآورد، اگر قرار باشد این وضعیت ادامه پیدا کند یا ناقوس جداییطلبی به صدا در بیاید، از ارتش و حتی نیروی هوایی آمریکا هم استفاده خواهد کرد. محافظهکاران و به خصوص همطیفیهای ترامپ هیچ ابایی از اعمال خشونت ندارند اما مسئله اینجاست که ناشیگری ترامپ باعث شد تا سیاتل اعلام خودمختاری کند. او به خوبی میداند که چه اتفاقی افتاده است اما نمیخواهد این بحران را دامن بزند و آن را علنی کند. درست است که اعلام خودمختاری برای یک حاکمیت ممکن است به معنای فروپاشی نباشد اما بدون تردید تضعیف دولت مستقر در کاخ سفید را به همراه دارد. ضعیف شدن دولت ترامپ و حرکات هیجانی و ناسنجیده او موجب شده تا امروز بسیاری از جمهوریخواهان اعلام کنند که به وی رأی نمیدهند. جدا شدن از کانون و هسته محافظهکاری نتیجه برخورد بیش از حد و عدم ایجاد اصلاحات در ساختار امنیتی آمریکا است که ترامپ به آن تن نمیدهد.