صفاتاج در گفتوگو با ایلنا بررسی کرد:
پشتپرده سفر رئیس موساد به مصر/ سناریوی اسرائیل برای الحاق جولان پس از اشغال کرانه باختری
کارشناس مسائل اسرائیل و فلسطین گفت: بدون تردید الحاق کرانه باختری به سرزمینهای اشغالی زمینهسازِ یک انتفاضه جدید خواهد بود که ضرر آن فقط برای اسرائیل نیست، بلکه دولت های عربی هم متضرر خواهند شد.
«مجید صفاتاج» کارشناس مسائل اسرائیل و فلسطین در تشریح ابعاد و دلایل سفر رئیس سرویس اطلاعاتی اسرائیل به مصر در گفتوگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: هرگاه که رژیم صهیونیستی به دنبال اجرایی کردن یک ابتکار عمل بوده و در آستانه اجرایی کردن یک سناریوی مهم قرار داشته، در وهله اول دست به انجام رایزنیهای پنهان زده و پس از آن در مرحله دوم این رایزنیها را علنی کرده است تا در نهایت بتواند افکارسنجی عمومی را انجام دهد و فاز بعد از آن، کنترل افکار عمومی و میدان را به دست بگیرد. از این رو سفر یوسی کوهن (رئیس موساد) به مصر را باید در این چارچوب مورد بررسی قرار دهیم؛ چراکه اسرائیل به دنبال الحاق کرانه باختری رود اردن به سرزمینهای اشغالی است و این موضوع نه تنها برای آنها برای بسیاری از کشورهای منطقه و فرامنطقه ارزش بسیار زیادی دارد. به همین دلیل تحلیل سفر کوهن به مصر در وضعیت کنونی از اهمیت زیادی برخوردار است.
وی ادامه داد: در سال ۱۹۹۱ زمانی که اسحhق رابین نخستوزیر اسرائیل بود و جورج بوش ریاست جمهوری آمریکا را به عهده داشت، یک مذاکره اسرائیلی – عربی انجام شد و پس از آن سازمان آزادیبخش فلسطین به ریاست یاسر عرفات، مذاکرات دوجانبه خود با اسرائیل را در اسلو انجام داد ونهایتاً در سال ۱۹۹۳ شاهد عقد تفاهمنامه اسلو بودیم. از آن تاریخ تاکنون رخداد مهمی در این حد و ادازه رخ نداده است اما مهمتر از آن، فرآیند عادیسازی روابط اسرائیل با کشورهای عربی حاشیه خلیجفارس و آفریقا بوده است. این اتفاق نظرِ سیاسی و نزدیک شدن اعراب به اسرائیل باعث شده تا امروز بحث الحاق کرانه باختری رود اردن به سزمینهای اشغالی به دستور کار اسرائیل تبدیل شود و به همین جهت است که رئیس سرویس اطلاعاتی اسرائیل به مصر سفر کرده است. این سفر، یک سفرِ کاری است و در بطن آن الحاق کرانه باختری رود اردن قرار دارد اما حاشیهها و نگرانیهایی از سمت اسرائیل در این میان وجود دارد که همdن مساله مهمترین محورهای سفر کوهن را شکل میدهد.
این تحلیلگر مسائل سیاسی با بیان اینکه اسرائیل از پیامدهای امنیتی الحاق کرانه باختری رود اردن وحشت دارد، گفت: کوهن به نمایندگی از جامعه اطلاعاتی اسرائیل و حتی به طرفیت از ارتش آن به کشوری سفر کرده که روزی در خط مقدم رویارویی و تقابل با تلآویو بوده و اسرائیلیها همین موضوع در گام اول برای خود یک دستاورد میدانند. مساله اصلی این است که کوهن به دنبال آن است تا بتواند مواضع کشورهایی مانند اردن و مصر را در مورد الحاق کرانه باختری جویا شود اما حقیقت این است که کوهن به دنبال آن است تا از طریق قاهره و اَمان بفهمد که واکنش مقاومت فلسطین در مورد الحاق کرانه باختری چیست. معتقدم که آمریکاییها چراغ سبز خود را برای الحاق کرانه باختری به اسرائیل نشان دادهاند اما مساله اینجاست که اسرائیل نمیداند پاسخ مقاومت فلسطین به آنها در چه حجم و ابعادی خواهد بود. در این میان بارها دیده شده که در این مدل سفرها از سناریوی چماغ و هویج استفاده شده که به نظرم این موضوع در مورد مصر هم اتفاق افتاده است؛ چراکه در ماهها و هفتههای اخیرروابط اسرائیل و مصر در حوزه انرژی بسیار نزدیک و پررنگ شده است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: به نظرم اسرائیل در مورد الحاق کرانه باختری امتیازهای ویژهای از حیث سیاسی و اقتصادی به دولت مصر و اردن داده است؛ چراکه ما میبینیم هیچکدام از کشورهای مذکور هیچ واکنش مهم و سنگینی علیه تلآویو انجام نمیدهند و تنها به اظهارنظرهای مقدماتی و ابتدایی بسنده میکنند. در این میان به احتمال و در صورتی که الحاق کرانه باختری انجام شود، عملیاتهای موشکی، استشهادی و انفرادی علیه اسرائیل از سوی مقاومت فلسطین افزایش پیدا خواهد کرد و این موضوع میتواند باعث کشیده شدن دامنه انتقامجوییها به داخل خاک فلسطین اشغالی شود. از منظری دیگر و به دلیل مهم بودن ماهیتِ الحاق کرانه باختری، این امکان وجود دارد که شاهد خلق انتفاضه جدید علیه اسرائیل در سرزمینهای اشغالی باشیم. نکته مهم و اصلی که نباید از نظر پنهان بماند این است که اسرائیل الحاق کرانه باختری را با هزینه بسیار کم عملیاتی کند، بدون تردید به سراغ الحاق علنی بلندیهای جولان خواهد رفت؛ کمااینکه ترامپ این مناطق را متعلق به رژیم صهیونیستی دانسته است. به هر ترتیب دولتهای عربی هم باید متوجه باشند که الحاق کرانه باختری فقط برای اسرائیل هزینه نخواهد داشت بلکه برای آنها و در داخل کشورهایشان تبعاتی را به دنبال دارد.