بخشی در گفتوگو با ایلنا:
سودان جایگاه استراتژیک در ادبیات سیاسی اسرائیل دارد/ تلآویو حمایت از آفریقاییهای یهودیتبار را دوچندان کرده است
کارشناس مسائل آفریقا گفت: سودان به عنوان عمق استراتژیک اسرائیل در کشورهای اسلامیِ آفریقا به حساب میآید و عادیسازی روابط با آن برای تلآویو بسیار مهم است.
«احمد بخشی» کارشناس مسائل آفریقا در تشریح دلایل و ابعاد تشدید تلاشهای اسرائیل برای گسترش روابط با سودان در گفتوگو با خبرنگار ایلنا عنوان کرد: برای بررسی این مساله باید به این موضوع توجه شود که اساساً سودان برای اسرائیل یک جایگاه استراتژیک دارد. هم مرز بودن سرزمینهای اشغالی با دریای سرخ و اهمیت این جغرافیا در سیاستها و استراتژیهای نظامی – امنیتی رژیم صهیونیستی باعث شده تا در امتداد این مساله سودان هم برای تلآویو از اهمیت بالایی برخوردار باشد. اسرائیل در این مدت به صورت پنهانی در حال ارسال پیامهای متعدد به سودان بود تا بتواند به هر ترتیبی که شده این کشور را به سمت خود بکشاند؛ چراکه بر اساس دادهها و مستندات موجود، سودان به عنوان عمق استراتژیک اسرائیل به شمار میرود. در این میان باید متوجه باشید که نگاه اسرائیل فقط به اطراف و پیرامون خود نیست بلکه آنها سیاست بزرگتری را در ذهن خود میپرورانند.
وی ادامه داد: مساله دیگری که در رابطه با ارزش و اهمیت سودان در ادبیات سیاسی – امنیتی اسرائیل باید مدنظر قرار بگیرد این است که تلآویو علاوه بر عادیسازی روابطش با کشورهای عربی به دنبال آن است تا بتواند سیاست ارتباط با غیر از همسایگان را اجرایی کند. از این رو سودان برای اسرائیل به مثابه یک کلید به حساب میآید که با استفاده از آن میتواند درهای ورود به آفریقا را به سمت خود باز کند. اسرائیل معتقد است که فقط نباید بر توسعه روابط با کشورهای عربی حاشیه خلیجفارس متمرکز بود و باید با سایر دولتهای عربی و اسلامی که در آفریقا حضور دارند هم رابطه برقرار کرد. در این میان ما شاهد هستیم که برخی از آفریقاییتبارهای یهودی آرام آرام در حال فعال شدن هستند و به همین جهت شاهد یک همراهی همهجانبه از سوی آنها با اسرائیل هستیم. به همین جهت ما شاهد آن هستیم که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل طی روزهای اخیر در تماس با رهبر سودان و چاد، فرا رسیدن عید فطر را به آنها تبریک گفته است.
این تحلیلگر مسائل سیاسی با اشاره به اینکه ارتباط سودانیها با اسرائیل از گذشته به صورت پنهانی وجود داشته است، گفت: اهداف اسرائیل از ارتباطگیری با کشورهایی مثل سودان، چاد، اوگاندا، الجزایر، مصر و سایر کشورهای آفریقایی این است که در وهله اول بتواند از حیث اقتصادی، نظامی و امنیتی منافع خود را تامین کند و در وهله دوم به دنیا اعلام کند که تلآویو تنها به دنبال عادیسازی روابط با کشورهای عربیِ پیرامون خود نیست و در حال ارتباطگیری با کشورهای عربی و اسلامی مستقر در آفریقا است. توجه داشته باشید که مقامهای سودان در دهه ۵۰ میلادی زمانی که به دنبال استقلال از بریتانیا بودند، به برخی از مقامهای اسرائیل رجوع کردند و حتی حزب الاُمه در سودان با مقامهای اسرائیل در ارتباط بودند و دیدارهای مخفی با یکدیگر داشتند؛ به همین جهت این ارتباط از قدیم وجود داشته است. در این میان حکومت عمر البشیر که ریشههای اخوانالمسلمین را با خود حمل میکرد، با تمام چسبندگی که به عربستان داشت از دور خارج شد و این دقیقاً همان نقطهای است که اسرائیل موفق شد بیش از پیش خودش را به سودان نزدیک کند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: زمانی که عمرالبشیر سقوط کرد، ما شاهد آن بودیم که شورای انتقالی نظامی امور سودان را در دست گرفت و تا به امروز به رغم اعتراضهای مردم این کشور، همچنان این شورا زمام امور را در دست دارد. همین مساله باعث شد تا تلآویو خود را به خارطوم نزدیک کند و در نهایت اواخر سال ۲۰۱۹ میلادی اخباری مبنی بر دیدار نتانیاهو با عبدالفتاح البرهان، رئیس شورای انتقالی سودان در اوگاندا منتشر شد. اگرچه مقامهای سودان مایل به رسانهای شدن این موضوع نبودند اما نخستوزیر اسرائیل این مساله را یک دستاورد بسیار بزرگی میدانست و به همین دلیل این دیدار را رسانهای و فاش کرد. نتانیاهو به دنبال آن است تا به دنیا ثابت کند که عادیسازی روابط با سودان را به خوبی انجام داده و آنها اسرائیل را به رسمیت شناختهاند. از جهتی دیگر باید متوجه باشیم که سودان در لیست سیاه تروریستی قرار دارد و فشارهای آمریکا هم در این روابط دخیل بوده است و به یکی از شروط خارج شدن از این فهرست، نزدیک شدن به اسرائیل است. بنابراین اسرائیل به دلیل مسدود کردن مخالفت آفریقاییها با معامله قرن، فعلاً سودان و چند کشور دیگر را با خود همراه کرده است.