خبرگزاری کار ایران

کوروش احمدی در گفت‌وگو با ایلنا تشریح کرد:

موج جدید تسویه حساب‌های داخلی توسط ترامپ/ پیامد تازه‌ترین تحقیقات دموکرات‌ها بر آرای رئیس‌جمهور آمریکا

موج جدید تسویه حساب‌های داخلی توسط ترامپ/ پیامد تازه‌ترین تحقیقات دموکرات‌ها بر آرای رئیس‌جمهور آمریکا
کد خبر : ۹۱۵۵۲۳

تحلیلگر ارشد مسائل آمریکا گفت: نظر به موقیعت وزیر خارجه به عنوان یکی از نزدیک‌ترین مقام‌ها به رئیس‌جمهوری و مدافع بی‌قید و شرط او، تحقیقات جدید می‌تواند چالش مضاعفی برای کاخ‌سفید باشد.

«کوروش احمدی» تحلیلگر ارشد مسائل آمریکا در تشریح دلایل شروع تحقیقات جدید کنگره آمریکا از کناره گذاشته شدن بازرس ارشد وزارت خارجه توسط دونالد ترامپ در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: استیو لینیک، بازرس کل وزارت خارجه آمریکا، در شرایطی به خواست پمپئو توسط ترامپ اخراج شده که اداره تحت امرش تحقیقاتی را در مورد سوء استفاده احتمالی مایک پمپئو از اختیاراتش به عنوان وزیر خارجه آغاز کرده بود. پمپئو متهم است از فردی که خود در وزارت خارجه منصوب کرده، برای انجام امور شخصی خود و همسرش استفاده کرده است. در سال گذشته نیز یک افشاگر در وزارت خارجه آمریکا، پمپئو را متهم کرده بود که از اعضای تیم حفاظتی‌اش برای انجام امور شخصی خود مانند خرید غذا و جابه‌جا کردن سگش استفاده کرده بود. پمپئو در موارد دیگری نیز متهم به سوءاستفاده از امکانات وزارت خارجه از جمله سفرهای مکرر به کانزاس با استفاده از منابع مالی و هواپیمای وزارت خارجه به سفرهای خارجی شده است. ناگفته نماند که لینیک در چند مورد دیگر نیز موجب عصبانیت ترامپ و منصوبین او شده بود.

وی ادامه داد: او در نوامبر خبر داده بود که منصوبین ترامپ در وزارت خارجه علیه سحر نوروززاده، یک عضو رسمی ایرانی‌الاصل وزارت خارجه، که متهم به داشتن نظراتی متفاوت با تیم ترامپ است، اقدام کرده بودند. در ماه آگوست هم بازرس کل خبر از اقدام دو منصوب ترامپ علیه کارکنان بخش سازمان‌های بین‌المللی وزارت خارجه داده بود. نکته مهم دیگر انتصاب یکی از افراد سیاسی متحد با مایک پنس، معاون ترامپ، است. او، یعنی استیفن آکارد، هم ایالتی پنس از ایندیانا است. این انتصاب شاید مهمتر از اخراج لینیک باشد. چون بازرس کل در نهادهای آمریکایی قرار است که بی‌‌طرف و حرفه‌ای و غیرحزبی باشد. از این مسائل که بگذریم باید به روند اخراج وی اشاره کنم که خارج ار چارچوب و قانون بوده است. طبق قانون در آمریکا رئیس جمهور باید یک پیش آگهی ۳۰ روزه قبل از اخراج هر بازرس کل بدهد و از این طریق به کنگره امکان دهد تا دلیل اخراج را بررسی کند. این قاعده رعایت نشده و لینیک به‌طور ناگهانی اخراج و شخصی دیگری به‌طور موقت جانشین او شده است.

این کارشناس مسائل سیاسی با بیان اینکه موارد مشابه با این پرونده در گذشته هم وجود داشته، گفت: طی ماه‌های اخیر اقدامی مشابه علیه سه بازرس کل دیگر هم انجام شده است. قبلاً ترامپ «مایکل اتکینسون» را که بازرس ویژه نهادهای اطلاعاتی آمریکا بود، اخراج کرد. اتکینسون شکایت کسی را که محتوای مکالمه تلفنی ترامپ با رئیس جمهور اوکراین را که منجر به استیضاح او شد، علنی کرده بود. در اوائل ماه می هم ترامپ معاون اول بازرس کل وزارت بهداشت را برکنار کرده بود؛ نارضایتی ترامپ از او به این خاطر بود که در اوج شیوع کرونا گزارشی راجع به کمبود اقلام پزشکی در بیمارستان‌های آمریکا منتشر شد. تلاشی نیز از سوی ترامپ برای برکناری بازرس کل وزارت دفاع صورت گرفته بود. در این موارد نیز کنگره قادر به استفاده از فرصت یک ماهه برای بررسی موضوع نشده بود. به این دلیل، از نظر دموکرات‌ها برکناری لینیک و دو بازرس کل دیگر حرکتی مخرب علیه نهادهای دموکراتیک در آمریکا است و می‌تواند عمل غیر قانونی با هدف تلافی‌جویی باشد. منتقدین ترامپ تمامی این اقدام‌ها را مجازاتی برای مقام‌های مستقلی می‌دانند که به وظایف خود عمل می‌کنند. انتصاب موقت یک فرد سیاسی مرتبط با پنس برای سمتی که طبق قانون قرار است مستقل و غیر حزبی باشد و با تصویب سنا انجام شود، یک تخلف عمده دیگر است.

احمدی افزود: تاکید ویژه‌ای در آمریکا در مورد عملکرد و نقش بازرسان ویژه که هم حسابرس و هم ناظر بر حسن اجرای امور در نهادهای فدرال هستند، وجود دارد. نظر بر این است که بازرسان، آخرین سد دفاعی در برابر فساد از ناحیه صاحبان قدرت هستند. اینکه جمهوری‌خواهان تا چه حد با این حرکت دمکرات‌ها همراهی کنند نیز مهم است. تاکنون تنها میت رامنی (سناتور جمهوری‌خواه از ایالت یوتا) به‌طور نسبتاً صریح و سناتور چارلز گراسلی به‌طور ملایم از اقدام ترامپ انتقاد کرده‌اند. در این میان بحث انگیزه سیاسی هم مطرح است. از جانب ترامپ انگیزه سیاسی روشن است. ثابت شده که او از کسانی که در دولتش کار می‌کنند (از جمله بازرسان کل) وفاداری به شخص خود را طلب می‌کند و اصل بی‌طرفی و حرفه‌ای بودن برای او بی‌معنا است. این یعنی چیزی مثل روش کار سران برخی از حکومت‌های فاسد جهان سوم.

وی در پایان در پاسخ به این سوال که آیا شروع تحقیقات مجلس نمایندگان در مورد اخراج بازرس کل وزارت خارجه می‌تواند تاثیری بر آرای ترامپ در انتخابات ۲۰۲۰ داشته باشد یا خیر، تصریح کرد: روشن است که دموکرات‌ها (بویژه در آستانه انتخابات) می‌کوشند تا خطاهای ترامپ را یافته و برجسته کنند. به علاوه، دمکرات‌ها از این طریق بازرسان کل در سایر نهادهای فدرال را تشویق به استقامت در برابر سوءاستفاده‌های ترامپ و منصوبین او از قدرت می‌کنند. قطعا تحقیقات در این مورد در کنگره امکان می‌دهد تا موارد سوءاستفاده ترامپ از قدرت برای مدتی در مرکز توجه رسانه و مردم آمریکا قرار گیرد. با توجه به در پیش بودن انتخابات و طولانی بودن روند بررسی این موضوع، تحقیقات شامل احضار مقامات و دستور ارسال اسناد و غیره خواهد بود و می‌تواند مدت‌ها به طول انجامد و ترامپ را در موضع دفاعی قرار دهد. این تحقیقات همچنین می‌تواند به ضرر پمپئو و آرزوهای سیاسی او در آینده تمام شود. نظر به موقیعت پمپئو به عنوان یکی از نزدیک‌ترین مقام‌ها به ترامپ و مدافع بی‌قید و شرط او، این تحقیقات جدید می‌تواند چالش مضاعفی برای ترامپ باشد.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز