خبرگزاری کار ایران

پایگاه عربی ۲۱ بررسی کرد:

نخستین تقابل مسلحانه بین عربستان و امارات در صحنه یمن/ سکوت استراتژیک ریاض و ابوظبی، سرپوشی بر دردسرسازی‌های دوجانبه است

نخستین تقابل مسلحانه بین عربستان و امارات در صحنه یمن/ سکوت استراتژیک ریاض و ابوظبی، سرپوشی بر دردسرسازی‌های دوجانبه است
کد خبر : ۹۰۱۵۶۲

تنش ناشی از درگیری مسلحانه در استان شبوه ارتباط مستقیمی با تشدید تنش در مناطق تماس بین نیروهای موسوم به ارتش ملی و نیروهای شورای انتقالی در شرق شهر زنجبار دارد و ممکن است هر لحظه به جنگی منجر شود که امکان بازگشت دولت مستعفی به عدن را هموار کند.

به گزارش ایلنا، پایگاه «عربی ۲۱» در مقاله‌ای به قلم «یاسین التمیمی» نوشت:

به طور ناگهانی و بدون مقدمه، رویارویی بی‌سابقه‌ای بین سربازان سعودی و اماراتی در قالب یک تغییر خطرناک و بی سابقه در مسیر مداخله نظامی ائتلاف متجاوز عربی در صحنه یمن روی داد.

این حادثه درگیری که با سکوت راهبردی و استراتژیک ریاض و ابوظبی احاطه شده، در جنوب استان شبوه در سواحل خلیج عدن رخ داد؛ جایی که تأسیسات بالحاف، محل فرایند مایع‌سازی و صادرات گاز طبیعی کشف شده از مزارع «صافر» در استان مارب وجود داشته و ده‌ها سرباز اماراتی آنجا حضور دارد.

گزارش‌های ارائه شده توسط منابع نزدیک به این درگیری‌ها حاکی از آن است که این رویارویی پس از درگیری میان یک سرباز سعودی و یکی از نیروهای تحت حمایت امارات، موسوم به «النخبه الشبوانیه» به دلیل اقدام نیروهای دولت مستعفی به ایجاد چهار نقطه در مجاورت تأسیسات حیاتی صورت گرفته است.

دلیل اینکه چرا امارات هنوز ده‌ها سرباز خود را در دو منطقه جداگانه در استان شبوه نگه‌داری می‌کند، را می‌توان از اصرار ابوظبی بر عدم از دست دادن نفوذ در این منطقه که دارای چندین نقطه حیاتی بوده و بر بنادر و خط استراتژیک ارتباطی بین عدن با استان حضرموت مشرف است، استنباط کرد. حضور نظامی امارات در آنجا مانع برقراری ارتباط بین مناطق وابسته به دولت مستعفی در امتداد ساحل جنوبی کشور می‌شود.

تنش ناشی از درگیری مسلحانه در استان شبوه که یک زخمی بر جای گذاشت، ارتباط مستقیمی با تشدید تنش در مناطق تماس بین نیروهای موسوم به ارتش ملی و نیروهای شورای انتقالی در شرق شهر زنجبار، مرکز استان ابین دارد و ممکن است هر لحظه به جنگی منجر شود که امکان بازگشت دولت مستعفی به عدن را هموار کند.

 ریاض پشت این تجمع که به شکل آمادگی رزمی نیروهای موسوم به ارتش ملی در شهر «شقره» در شرق زنجبار ظاهر شده است، قرار دارد و هدف آن اجبار شورای انتقالی به اجرای توافق ریاض پس از گذشت پنج ماه از امضای آن است. 

اختلافاتی که ابوظبی و ریاض پنهان کرده‌اند، به قدری خطرناک هستند که در تشدید تنش رسانه‌های ضد سعودی حاضر در  محور امارات و نزدیک به شورای انتقالی بازتاب یافته است. ابعاد میدانی این اختلاف نیز در اجرای عملیات سرکشی در منطقه «سقطری» و ممانعت از ورود کمک‌های نظامی سعودی به عناصر دولت مستعفی کاملا مشهود است.

شورای انتقالی جنوب به دنبال نگرانی‌ها از پیشروی قریب‌الوقوع ارتش به اصطلاح ملی به سمت عدن نامه‌ای را به شورای امنیت ارسال کرد که می‌توان آن را به عنوان یک تحول خطرناک و موازی با درگیری‌های مسلحانه جمعه شب در تاسیسات بلحاف توصیف کرد.

این نامه به اعتقاد من یک شکایت ضمنی علیه عربستان را بازتاب می‌دهد، چرا که ریاض گزینه‌های شورای انتقالی در عدن و ابین را به امید اجبار آن به اجرای توافق ریاض محدود کرده است. بلکه حتی می‌توان گفت که شورای انتقالی، تشدید نظامی را از سوی کشوری حامی تروریسم می‌داند و این اتهام مستقیماً روانه خود سعودی‌هاست به ویژه اینکه عناصر وابسته به شورای انتقالی پیش از این در مقابل اردوگاه سعودی در عدن تظاهرات و پلاکاردهایی را با اتهام عربستان به حمایت از تروریسم حمل کردند.

 شورای انتقالی و در پشت آن امارات در گفتمان سیاسی و رسانه‌ای خود ادعایی دارند مبنی بر اینکه ارتش به اصطلاح ملی وابسته به «عبد ربه منصور هادی»، رئیس دولت مستعفی یمن چیزی غیر از نیروهای وابسته به گروه اصلاحی نیستند که امارات آنها را تروریست می‌نامد و رسما اعلام کرد که بخشی از ماموریت نظامی آنها در یمن مبارزه با همین حزبی است که بازوی سیاسی اخوان المسلمین به شمار می‌رود.

بر اساس این تصور، این ریاض است که از نیروهای موسوم به گروه اصلاح در تقابل فعلی با جدایی‌طلبان حمایت می‌کند.

صحبت از تحول چشمگیر در رویارویی ریاض و ابوظبی در صحنه یمن زود هنگام است، اما واضح است که امارات به اندازه کافی، مشکلاتی را در مقابل عربستان سعودی ایجاد کرده است و این دردسرسازی‌ها فقط به تلاش ریاض برای توانمند سازی مجدد دولت مستعفی در جنوب یمن محدود نیست، بلکه برنامه‌های ریاض برای تحمیل سیطره ژئوپلیتیکی در یمن با ابزارهای خاص خود را تحت الشعاع قرار داده است.

چنین رویکردی تمام اموال و تلاش‌های امارات را برای ایجاد زمینه حیاتی به  منظور نفوذ اسپارت‌های کوچک در یمن تهدید می‌کند.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز