نگاهی به تحولات عراق در سالی که گذشت؛
احمد الصحاف: تظاهرات مردمی مهر تأییدی بر دموکراسی بود/ ترور فرماندهان مقاومت، نقض حاکمیت عراق است/ اقدامهای تدریجی برای خروج نیروهای آمریکایی اتخاذ شده است
سخنگوی وزارت خارجه عراق تأکید کرد که این کشور حملات اخیر آمریکا به پایگاههای عراق و ترور فرماندهان مقاومت را محکوم و مراتب اعتراض خود را به روشهای مختلف ابلاغ کرده است.
«احمد الصحاف»، سخنگوی وزارت خارجه عراق در بازنمایی تصویر این کشور در سالی که گذشت، در گفتوگو با خبرنگار ایلنا گفت: در مورد اعتراضهای اخیر در یک سال گذشته در عراق و آینده این اعتراضها باید گفت که برخی از استانهای عراق شاهد تظاهرات اعتراضآمیز بود که دولت عراق آن را همراه با خواستههای به حق میدانست. در همین راستا سه بسته اصلاحاتی را برای پاسخ به خواستههای معترضان ارائه کرد.
الصحاف گفت: دلایل این اعتراضها به خواستههای مردمی و خواستههای اصلاحطلبانه باز میگردد که غالبا این خواستهها قانونی بوده و دولت و پارلمان نیز برای پاسخ به آنها اقدام کرد.
وی تأکید کرد که این تظاهرات یک جنبش مردمی بود که از دموکراسی حمایت و آن را تقویت کرد و آن را در مسیر تکاملی قرار داد. تظاهرات مذکور همچنین بازتاب مثبتی برای آزادی شهروندان و تحقق رفاه و شکوفائی کشور داشته است.
سخنگوی وزارت خارجه عراق در ارتباط با اخبار موجود در رسانهها مبنی بر درگیری برخی گروههای عراقی با نیروهای آمریکایی در اعتراض به اشغالگری آنها گفت: هیچ درگیری روی نداده است اما درخواست برای اخراج نیروهای آمریکایی در قالب یک قانون تصویب شده در پارلمان نمود یافت و دولت عراق اقدامات عملی را در راستای خروج این نیروها از کشور آغاز کرد.
وی در ادامه افزود: در همین راستا «محمد علی الحکیم» وزیر امور خارجه تماسهای متقابلی بسیاری را با وزرای خارجه کشورهای عضو ائتلاف بینالمللی داشته است و موضع عراق را بر اساس قانون پارلمان درباره اخراج نیروهای خارجی از کشور تبیین کرد.
الصحاف همچنین گفت: درباره اقدام آمریکا به ترور فرماندهان مقاومت شهید «قاسم سلیمانی»، فرمانده سپاه قدس و شهید «ابومهدی المهندس» و همراهانشان و نقض حاکمیت عراق و نیز حملات اخیر به نیروهای عراقی و غیر نظامیان گفت: وزارت خارجه در پی این تحولات میدانی و امنیتی سلسله اقداماتی را اتخاذ کرده است از جمله:
نخست: در تاریخ یکم ماه جاری میلادی از طریق نمایندگی عراق در نیویورک، دو نامه هم سو حاوی شکایت عراق از عملیات بمباران آمریکا و ترور فرماندهان عراقی و فرماندهان دوست در این کشور و محکومیت این عملیات ارسال کرد و در این دو نامه از شورای امنیت و دبیر کل سارمان ملل خواست که مسئولیت خود را در قبال این اقدام آمریکا متحمل شده و این عملیات نظامی را که نقض حاکمیت عراق به شمار میرود و امنیت کشور و شهروندان آن را در معرض خطر قرار داده است، محکوم کند.
دوم: وزارت خارجه عراق در همین تاریخ «متیو تولر» سفیر آمریکا را احضار و مراتب اعتراض و محکومیت خود را در ارتباط با عملیات بمباران پایگاههای حشد الشعبی و ترور فرماندهان بلندپایه نظامی عراق و میهمانان آنها را ابلاغ کرد. این اقدام آمریکا بیشک، نقض مبانی و قوانین بینالملل در زمینه روابط بین کشورها و بر خلاف شروط مربوط به حضور نیروهای بینالمللی در عراق است.
سوم: تمامی سفارتخانهها و نمایندگیهای دائم و کنسولگریهای عراق دفتر یادبودی را به منظور تسلیت شهادت فرماندهان مقاومت باز کردند.
چهارم: نمایندگی دائم جمهوری عراق در سازمان ملل موضع این کشور در قبال اقدام آمریکا در نقض حاکمیت عراق از طریق عملیات بمباران و ترور فرماندهان نظامی را برای کشورهای عضو شورای امنیت توضیح داد.
سخنگوی وزارت خارجه عراق در ادامه گفتوگو در پاسخ به پرسشی درباره مکانیزم خروج نیروهای آمریکایی از عراق گفت: خروج این نیروها ساز و کارهای مختلفی دارد و طرف نظامی مسئول اول این اقدام است اما روند خروج نیروها و جایگزینی نیروهای عراقی انتظار میرود که بر اساس زمانبندیهایی باشد که همزمان، نیروهای عراق پایگاههای محل حضور نیروهای آمریکایی و ماموریتهای امنیتی آنها را تحویل میگیرند تا خلأ موجود پر شود.
الصحاف درباره آینده عراق در سایه بحران ناشی از شیوع کرونا گفت: دولت فعلی در اتخاذ اقدامها برای مبارزه با این ویروس بسیار جدی است و کمیته تخصصی در این راستا تشکیل شده و جلسات به صورت مستمر در این کمیته برای اتخاذ مجموعه تصمیماتی در زمینه پیشگیری و درمان بیماری کرونا برقرار است.
وی تاکید کرد که عراق مانند دیگر کشورهای جهان سلسله اقدامهایی از جمله بستن مرزها با برخی کشورها و منع آمد و شد را به منظور پیشگیری از شیوع بیشتر ویروس کرونا اتخاذ کرده است.