مشاور رئیسجمهور پیشین افغانستان در گفتوگو با ایلنا:
هدف از اعلام نشدن نتایج انتخابات افغانستان، ایجاد خلاء قدرت است/ آمریکا سناریوی دولت موقت را در دستور کار دارد/ میخواهند طالبان را در قدرت سهیم کنند
مشاور رئیسجمهور پیشین افغانستان گفت: عدم انتشار نتایج انتخابات افغانستان، پروژه آمریکا است تا از این طریق جناحهای سیاسی را به جان هم بیاندازد و نهایتاً دولت موقت را روی کار بیاورد.
«محمدهاشم عصمت اللهی» به مدت هشت سال مشاور حامد کرزی (رئیس جمهور پیشین افغانستان) در امور سیاست داخلی بوده است. او پس از اخذ مدرک دکترای خود در رشته ارتباطات به عنوان استاد روزنامهنگاری در دانشگاه کابل مشغول به کار شد و سمت ریاست اتحادیه ملی خبرنگاران افغانستان و مشاور رسانهای وزارت فرهنگ این کشور را در کارنامه خود دارد.
وی با اشاره به دلایل تاخیر در اعلام نتایج انتخابات ریاستجمهوری افغانستان در گفتوگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: پروژه انتخابات افغانستان از قبل توسط آمریکاییها مهندسی شده بود و قرار بر این بود تا خروجی آن همانند دوره قبل متناسب با سیاستهای آنها اعلام شود. یکی از دلایلی که باعث تاخیر در اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری افغانستان شد، بحث مذاکره آمریکا با طالبان در قطر بود. تاکنون ۱۱ دور مذاکره میان واشنگتن و طالبان انجام شده و تا به امروز هم ادامه دارد، اما اصل مطلب این است که آمریکاییها برای به ثمر رسیدن این مذاکرات براساس سیاستهای خود سعی کردند تا اعلام نتایج انتخابات ریاستجمهوری افغانستان را به تاخیر بیندازند.
وی ادامه داد: این روند بدون تردید باعث ایجاد تنشهای بسیار زیادی میان احزاب، خصوصاً طیف منتسب به عبدالله عبدالله شده است و روز یکشنبه جریان ثباتِ افغانستان اعلام کرده که تمام ناظران خود از کمیسیون انتخابات را فرا خوانده است. این موضوع دقیقاً نشان میدهد که عبدالله عبدالله و به صورت کلی ائتلاف شمال در افغانستان به هیچ وجه نتایج اعلامی را قبول نخواهد کرد. تا جایی که دو روز پیش ژنرال عبدالرشید دوستم که یکی از فرماندهان ائتلاف شمال به حساب میآید، اعلام کرده که اگر نتایج انتخابات اصلاح نشود، دولت موازی با ارگ به رهبری عبدالله عبدالله تشکیل خواهد داد و این موضوع به خوبی نشان میدهد که نه تنها در حالت کنونی بلکه پس از اعلام نتایج انتخابات شاهد یک نزاع و درگیری تمامعیار میان جناحهای سیاسی افغانستان خواهیم بود. لذا اگر از تمام این مسائل عبور کنیم، به این خروجی میرسیم که وضعیت فعلی در افغانستان به صورت کاملاً شفاف از سوی ایالات متحده طرحریزی و اجرا شده است. متاسفانه در افغانستان هیچ اپوزیسیون قدرتمند علیه آمریکا وجود ندارد و برخی از تحلیلها در این مورد که میگویند تصمیمگیرندگان در کابل با ایالات متحده همسو نیستند، کاملاً غلط است؛ چراکه تصمیمگیرنده اصلی در افغانستان تیم مستقر در کاخ سفید و بازوهای امنیتی و سیاسی آن است.
این تحلیلگر مسائل افغانستان گفت: به صورت کلی بحث مذاکره با طالبان توسط تیم امنیتی کاخ سفید طراحی و اجرا شده است و اگر فکر کنیم که بازیگران صحنه سیاسی افغانستان در این پرونده مستقل هستند، کاملاً غلط است؛ بلکه تمام آنها با واشنگتن در ارتباط هستند. دادههای فعلی از حیث سیاسی و میدانی به خوبی نشان میدهد که ایالات متحده بانی و مهندس وضعیت فعلی افغانستان است و این روند در مسائل میدانی و سیاسی طی ۱۹ سال گذشته به خوبی مشخص است. واشنگتن به دنبال آن است تا بتواند یک به هم ریختگی داخلی را با محوریت سیاسی و درونمایه انتخابات ریاست جمهوری کلید بزند و خود را پشت آن پنهان کند. در این میان یکی از سناریوهای ایالات متحده بحث تقابل با اپوزسیونهای افغانستان است و نمیگذارند آنها علیه منافع آمریکا کار کنند؛ حتی در مقاطعی دیده شده که پروژه تطمیع مالی در دستور کار قرار گرفته تا بتواند آنها را ساکت کند. به هر ترتیب من معتقدم تاخیر در اعلام نتایج انتخابات یک نوع وقتکشی است و با پرونده مذاکره با طالبان ارتباط مستقیم دارد.
عصمتاللهی افزود: سناریویی که در وضعیت فعلی کاملاً مشخص است، احتمال روی کار آمدن دولت موقت در افغانستان خواهد بود. آمریکاییها به دنبال آن هستند تا بتوانند نتایج انتخابات را به شکلی مهندسی کنند تا در نهایت خلاء سیاسی در افغانستان حاکم شود و پس از آن جناحهای سیاسی چندپاره شوند و نهایتاً بحث شکلگیری دولت موقت را کلید خواهند زد. پس از روی کار آمدن دولت موقت که طرح چندین ساله آمریکاییها به حساب میآید، احتمالاً طالبان وارد این دولت خواهد شد و به صورتی در قدرت مشارکت خواهد کرد. این در حالی است که تهدید داعش در شرق و شمال شرق افغانستان همچنان به قوت خود باقی است و نباید این موضوع را در حاشیه قرار داد؛ چراکه میتواند امنیت افغانستان را بیش از پیش مورد تهدید قرار دهد. مدلی که آمریکایی در دستور کار دارند دقیقاً همانند زمانی است که مجاهدین افغان از صحنه سیاسی افغانستان حذف شدند و طالبان روی کار آمد. به همین جهت پروژه فعلی بسیار خطرناک است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: آمریکاییها در وضعیت فعلی به دنبال خلق بحران جدید هستند و این بحران بر پایه دو محور استوار است: نخست آنکه طالبان را با خود هماهنگ و رفتارشان را کانالیزه کنند. به گونهای که طی سالیان اخیر شاهد افتتاح دفتر سیاسی طالبان در پایتخت قطر بودیم که این موضوع بدون اجازه آمریکا اساساً اتفاق نمیافتاد. محور دوم بحث مشارکت طالبان در قدرت است که به هر ترتیب یک پروژه مبهم به حساب میآید. تمام این وضعیت در پرتو مانور رسانهای، وضعیت را به جایی رسانده که مردم افغانستان به صورت کلی از معادلات سیاسی کنار زده شدند. به همین جهت احساس میشود که مقامات پیشین افغانستان باید به میدان بیایند تا بتوانند این سناریو را براساس منافع ملی به حاشیه ببرند. شکی وجود ندارد که پس از اعلام نتایج ریاست جمهوری، عبدالله عبدالله که حمایت ازبکها، تاجیکها و هزارهها را با خود دارد، علیه ارگ و اشرف غنی بسیج خواهند شد و این دقیقاً همان چیزی است که آمریکا به دنبالش است. به همین علت فکر میکنم سیاستمداران افغانستان باید از موضع انفعالی خارج شوند؛ چراکه این وضعیت میتواند خطرات زیادی داشته باشد. از سوی دیگر توافق آمریکا با طالبان در حال امضا شدن است و این موضوع هم اوضاع را بیش از پیش نامفهوم خواهد کرد.