بیگدلی در گفتوگو با ایلنا:
کاهش اختیارات جنگی ترامپ توسط جمهوریخواهان در هالهای از ابهام است/ لابی اسلحه و جنگ در آمریکا مانع اصلی هستند
تحلیلگر مسائل آمریکا گفت: اینکه دیده میشود تعدادی از جمهوریخواهان با کاهش اختیارات جنگی رئیسجمهوری موافق هستند دلیلی بر تایید مصوبه مذکور نیست.
«علی بیگدلی» تحلیلگر مسائل آمریکا در تشریح دلایل و پیامدهای ایجاد شکاف میان جمهوریخواهان در تصویب لایحه کاهش اختیارات جنگی ترامپ در گفتوگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: طبق اصل دوم قانون اساسی آمریکا رئیس جمهور این کشور میتواند در شرایط حساس قبل از آنکه موضوع اقدام نظامی خود را به اطلاع کنگره برساند، دست به انجام عملیات نظامی بزند؛ اما باید توجه داشته باشید که در متن قانون اساسی ایالات متحده صراحتاً آمده است که موضوع مورد نظر رئیس جمهور باید «حساس و حیاتی» باشد و منافع اصلی ایالات متحده را به خطر بیاندازد. مصداق بارز این موضوع را میتوانیم در زمان ریاست جمهوری «توماس ویلسون» در مورد ورود به جنگ جهانی اول و همچنین ورورد «فرانکلین روزولت» به جنگ جهانی دوم مشاهده کنیم. هر دو رئیس جمهور در زمان استقرار خود در کاخ سفید که اتفاقاً برخاسته از جناح دموکراتها بودند دست به چنین اقدامی زدند اما به دلیل اینکه از احترام زیادی برخوردار بودند، توسط قوای قانونگذار آمریکا به چالش کشیده نشدند.
وی ادامه داد: در وضعیت فعلی که ترامپ آماج حملهها قرار گرفته و قوای قانونگذار ایالات متحده به دنبال کاهش اختیارات جنگی او هستند، باید درک کنیم که حاکم فعلی کاخ سفید همانند روزولت یا ویلسون از احترام برخوردار نیست و وضعیت در آمریکا به حدی خراب است که انتقادها از سوی موافقان ترامپ در حوزه سیاست خارجی و همین طور برخی از سیاستهای داخلی او به بالاترین حد در سالهای اخیر رسیده است. در این میان باید متوجه باشیم که نانسی پلوسی به عنوان رئیس مجلس نمایندگان ایالات متحده تنها کسی بود که توانست دست به استیضاح علنی ترامپ بزند و حالا هم پس از ترور سردار سلیمانی شاهد آن هستیم که این نانسی پلوسی است که دوباره ترامپ را برای کاهش اختیارات جنگیاش به چالش کشیده است. اخیراً یکی از سناتورهای دموکرات مجلس سنای آمریکا اعلام کرده که میزان رای مورد نظر برای تصویب طرح کاهش اختیارات جنگی رئیس جمهور آمریکا را در دست دارد. او در اظهارات خود اعلام کرده که اقدام اخیر ترامپ در خاک عراق بسیار خطرناک بوده و حتی میتواند ایالات متحده را با توجه به نوع شخصیت ترامپ وارد جنگ کند.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: شاهد آن هستیم که علاوه بر دموکراتها تعداد دیگری از سناتورهای جمهرویخواه تا حدودی با طرح کاهش اختیارات رئیس جمهور موافق هستند اما در مورد استیضاح، نظر آنها کاملاً با یکدیگر متفاوت است؛ چراکه محافظهکاران اصالتاً پرچم، سرود ملی و رئیس جمهور آمریکا را جزو مقدسترین مولفههای ساختار سیاسی آمریکا میدانند و از سوی دیگر هیچگاه آنها علیه همحزبی خود قیام نخواهند کرد. علاوه بر این وضعیت، در مورد استیضاح ترامپ باید متوجه باشیم که به صورت سنتی محافظهکاران یک سری از آرای ایالتی را در دست دارند و بعید میدانم که حداقل در مورد استیضاح اتفاق خاصی رخ دهد. در مورد طرح کاهش اختیارات جنگی ترامپ هم اوضاع و احوال به گونهای است که فعلاً فضا مبهم است اما در این مورد هم معتقدم با توجه به نوع پرونده ترور سردار سلیمانی اتفاق خاصی علیه ترامپ در مورد کاهش اختیارات جنگی رخ نمیدهد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: اینکه قوه مقننه ایالات متحده در مورد اقدامات اخیر ارتش آمریکا در خاک عراق از رئیس جمهور این کشور پاسخ بخواهد یک وظیفه ذاتی است اما باید متوجه باشیم که ترامپ در آستانه انتخابات قرار دارد و قطعاً دست به اقدام نظامی گسترده یا نیمه گسترده نخواهد زد. مسالهای که در اینجا باید مورد توجه قرار بگیرد مدل نگاه جمهوریخواهان است؛ آنها یک دیدگاه منشعب از مسائل دینی را با خود حمل میکنند و همین موضوع باعث میشود که به طیفهای مختلف تقسیم شوند. محافظهکاران آمریکا معتقدند ثروت یک فضیلت الهی است و برای حمایت از آمریکا و مردم آن باید به هر طریقی اقدام به کسب ثروت کرد؛ به همین سبب اگر قرار باشد جمهوری خواهان دست به شروع جنگ بزنند بدون تردید تمامی این مولفهها را در ابتدا مورد بررسی قرار میدهند. با این تفاسیر معتقدم که کاهش اختیارات جنگی ترامپ از سوی سنا بسیار سخت است؛ چراکه حامیان پشت پرده او دقیقاً سرمایهدارانی هستند که حیات آنها در جنگ و درگیری در دنیا نهفته است. از این جهت تمرکز دموکراتها بر این محور، یک بحث داخلی است که تایید شدن آن دور از ذهن است.