خبرگزاری کار ایران

هانی‌زاده در گفت‌وگو با ایلنا:

بافت سیاسی لبنان اجازه تشکیل کابینه را به نخست‌وزیر نمی‌دهد/ حسان دیاب تحت فشار است اما باید پاسخگو باشد

بافت سیاسی لبنان اجازه تشکیل کابینه را به نخست‌وزیر نمی‌دهد/ حسان دیاب تحت فشار است اما باید پاسخگو باشد
کد خبر : ۸۵۹۹۵۳

کارشناس مسائل منطقه گفت: سهم‌خواهی احزاب و تعدد منافع جناح‌های سیاسی به علاوه خط‌دهی سعودی‌ها و آمریکایی‌ها باعث ایجاد هجمه به نخست‌وزیر مکلف شده است.

«حسن هانی‌زاده» کارشناس مسائل منطقه در تشریح دلایل عدم تشکیل کابینه لبنان توسط حسان دیاب در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: نخست وزیر فعلی لبنان شخصیتی است که وانمود به استقلال می‌کند و از این رو به دنبال تشکیل یک کابینه تکنوکرات است، اما باید متوجه باشیم که بافت سیاسی لبنان این اجازه را به او نمی‌دهد؛ به عبارتی دیگر ساختار سیاسی لبنان که متشکل از شیعیان، اهل تسنن و مسیحیان است به گونه‌ای اوضاع را مدیریت کرده که نمی‌توان ادعا کرد که به زودی کابینه مستقل و تکنوکرات تشکیل شود. اینکه دیده می‌شود با گذشت چند هفته از انتخاب «حسان دیاب» به عنوان نخست‌وزیر مکلف همچنان دولت لبنان تشکیل نشده، موضوعی است که دقیقاً ریشه در سهم‌خواهی احزاب و تعدد منافع سیاسی در این کشور دارد. باید متوجه باشیم که نخست وزیر فعلی لبنان از زمان انتخابش تاکنون از چندین جناح داخلی و خارجی تحت فشار قرار دارد و همین موضوع موجب می‌شود تا مردم لبنان اعتراض‌های خود را ادامه دهند؛ به گونه‌ای که روز گذشته معترضان لبنانی دو روز مهلت به نخست وزیر دادند تا دولت کشورشان را تشکیل دهد اما به هر حال اعتراض‌ها در بیروت، طرابلس و مناطق دیگر به قوت خود باقی است.

وی ادامه داد: زمانی که دیاب به عنوان نخست وزیر لبنان انتخاب شد عربستان سعودی و ایالات متحده اقدام به اعمال فشار بر او کردند تا مانع استفاده وی از مهره‌های حزب‌الله لبنان شود. مقاومت لبنان معتقد است اگر از سوی آنها نباید هیچ نماینده‌ای به عنوان وزیر در کابینه حضور داشته باشد، مابقی طیف‌های سیاسی هم نباید نماینده‌ای در دولت داشته باشند. از سوی دیگر «سمیر جعجع» به عنوان یکی از برهم‌زنندگان صحنه سیاسی لبنان معتقد است وزرایی که گرایش به حزب‌الله دارند نباید وارد کابینه شوند؛ این در حالی است که بر اساس دستورالعمل‌ها و قانون اساسی لبنان که منشعب از پیمان طائف است، فراکسیون مقاومت در پارلمان لبنان حق دارد از سوی خود وزیر یا وزرایی را برای در اختیار گرفتن وزارتخانه معرفی کنند اما نخست وزیر لبنان تاکنون با این موضوع مخالفت کرده است.

این تحلیلگر مسائل سیاسی با بیان اینکه برخی از خواسته‌های دیاب در جهت تعویقِ تشکیل کابینه لبنان است، گفت: یکی دیگر از مسائلی که مورد اختلاف مقامات لبنان در تشکیل کابینه است نگاه دیاب به تعداد وزارتخانه‌ها در دولت آتی این کشور است. نخست وزیر فعلی لبنان معتقد است که تعداد وزارتخانه‌ها باید به ۱۸ وزارتخانه کاهش پیدا کند و به نظر می‌رسد که او به دنبال فرار از پاسخگویی است؛ چراکه در گذشته ما شاهد بودیم لبنان تا ۳۶ وزیر در کابینه خود داشته اما اقدامات او در شرایط کنونی لبنان کاملاً غیرقابل توجیه است؛ تا جایی که روز گذشته رئیس پارلمان این کشور صراحتاً از نگاه و مدل تشکیل کابینه توسط دیاب انتقاد کرد و در برخی موارد نگرش و عملکرد او را مخرب دانست. به همین دلیل معتقدم که مسائل این چنینی باعث شده تا سطح چانه‌زنی از جریان ۸ و ۱۴ مارس گرفته تا مابقی طیف‌های سیاسی افزایش پیدا کند و به همین دلیل چالش عمده فعلی در عرصه سیاسی لبنان، سهم‌خواهی احزاب است.

وی در پایان گفت: طبیعتاً اگر شرایط به همین روال پیش برود نخست‌وزیر در زمان مشخص نمی‌تواند کابینه تشکیل دهد. واقعیت این است که بحران تا جایی تشدید شده که میشل عون به عنوان رئیس جمهور لبنان تحت فشار قرار گرفته و معترضان در شعارهای اخیر خود مستقیماً کاخ بعبدا را مورد اشاره قرار می‌دهند. بر اساس آنچه در کف خیابان‌های بیروت رخ داده مشخص است که میشل عون در تنگنا قرار گرفته و مطالبه معترضان از وی تشکیل یک کابینه تکنوکرات و مستقل است که بتواند با فساد اقتصادی و اداری در لبنان مبارزه کند. به همین ترتیب من فکر نمی‌کنم به‌رغم اینکه رئیس جمهوری لبنان وارد عرصه شده، دولت این کشور به زودی تشکیل شود. به همین دلیل اگر نخست وزیر نتواند ظرف زمان مشخص کابینه را تشکیل دهد، بدون شک باید از مقام خود و جایگاهش در مورد تشکیل کابینه انصراف دهد که تمامی اینها ریشه در مطالبات مردمی و همچنین سهم‌خواهی جریان‌های سیاسی به علاوه اعمال فشار بازیگران خارجی دارد که موجب عدم تشکیل کابینه لبنان شده است.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز