تحلیگر عمانی درگفتوگو با ایلنا:
سلطان قابوس در سیاست خارجی به «دشمنی از پیش تعیینشده» اعتقادی نداشت/ رویکرد پادشاه جدید، ادامه خطمشی قبلی است
![سلطان قابوس در سیاست خارجی به «دشمنی از پیش تعیینشده» اعتقادی نداشت/ رویکرد پادشاه جدید، ادامه خطمشی قبلی است](https://cdn.ilna.ir/thumbnail/SD4BBY3pJr2O/YdHYY4gWkVxziNocTLLHoQVar3TrxmvO0e6SENMutiBXz7JNO2nT2KLgCR9h7O_-yMtFV2AKWHv4l_4LeI27Qq4xQIoDjB_gIQDHEiqNepRBeBVXNnV0phG3cq_sxZav7otfNPZWXfo,/omN.jpg)
مستند ساز و روزنامهنگار عمانی گفت: اسلوب حاکم در سلطنت عمان مبتنی بر نبود دشمن و تلاش برای حل اختلافات منطقهای ادامه خواهد یافت؛ چراکه پادشاه فقید، پایههای این سیاست را محکم کرده و پادشاه جدید نیز با تلاش بر دور کردن عمان از نزاعهای خونین منطقهای و بینالمللی و نزدیکسازی دیدگاههای طرفهای مختلف و نیز برقراری صلح به همین سیاست ادامه خواهد داد.
«محمد البشتاوی» نویسنده، مستند ساز و روزنامهنگار عمانی در تشریح شخصیت «سلطان قابوس بن سعید» پادشاه فقید عمان و نقش او در تحکیم ثبات منطقه و جهان و به ویژه رویکردهای وی در قبال ایران در گفتوگو با خبرنگار ایلنا گفت: سلطان قابوس ارکان سیاسی و اقتصادی را در دوران حکومتش به صور متوازن و حکیمانه و بر اساس ارزشهای متعالی مبتنی بر سازش و پرهیز از حزبگرائی و ورود به صفبندیهای منطقهای تحکیم کرد؛ موضوعی که سلطان قابوس در تمام مدت حکومتش در خروج عمان از باتلاق اختلافات منطقهای و بینالمللی سهیم بوده و سیاست خارجی عمان طبق دیدگاه سلطان قابوس بر حل نزاعها، بدون دشمن و اعلام بیطرفی در درگیریها مبتنی بوده است.
البشتاوی در ادامه افزود: این ویژگیها دیپلماسی عمان را یک دیپلماسی خاص و مورد قبول جهان و منطقه قرار داد و در سایه آن، سلطنت عمان در حل بحرانها و برخی جنگها موفق بوده و توانسته است طرفهای مختلف را دور میز مذاکره بنشاند که اینجا می توان به نقش این کشور در توافق هستهای، بحران گروگانها در یمن و میزبانی کمیته طرح پیشنویس قانون اساسی جدید لیبی در شهر صلاله اشاره کرد.
وی تأکید کرد: اندیشه سلطان قابوس بر میراث کهن تمدن عمان و تاریخ آن، دین اسلام و مبانی اصلی آزادی انسان استوار بود، از این رو میبینیم که معتقد است زندگی برای زن و مرد به طور یکسان است و آزادی شالوده اصلی زندگی است و همچنین آزادی بیان بذر ابداع و ابداع نیز محرک لازم برای پیشرفت است.
این تحلیلگر عمانی در ادامه افزود: تفکر سیاسی سلطان قابوس در تعامل با دیگر کشورها براساس دشمنی از پیش تعیین شده نبوده، بلکه روابط او براساس احترام متقابل و حفظ منافع طرفین بوده است. برهمین اساس عمان همواره در منطقهای پرتنش باگامی استوار به سمت صلح پیش رفته و خشونت، افراطگرایی و تروریسم را رد کرده است.
وی گفت: سلطان قابوس بر تاریخ نیز تکیه داشته و تاکید می کرد که کسی که تاریخ ندارد، حال و آینده هم نخواهد داشت و هرکه میراث و گذشته خود را فراموش کند، ناگزیر مردم او را فراموش خواهند کرد. به همین خاطر تلاش شخص من و دولت عمان و نیز توجه ملت بر میراث و سنن عمان مبتنی و نگاهمان به گذشته بوده تا حال و آینده را دریابیم، بنابراین یک فرد عمانی هویتش را فراموش نمیکند و این از مهمترین مستلزمات توجه به میراث است.
البشتاوی گفت: باتوجه به آنچه گذشت، اسلوب حاکم در سلطنت عمان مبتنی بر نبود دشمن و تلاش برای حل اختلافهای منطقهای ادامه خواهد یافت؛ چراکه سلطان قابوس پایههای این سیاست را محکم کرده و این سیاست از اصول این کشور است که پادشاه جدید یعنی «هیثم بن طارق آل سعید» نیز با تلاش بر دور کردن عمان از نزاعهای خونین منطقهای و بینالمللی و نزدیکسازی دیدگاههای طرفهای مختلف و نیز برقراری صلح به همین سیاست ادامه خواهد داد.