خلیج آنلاین بررسی کرد؛
نشست شورای همکاری خلیجفارس در ریاض و اما و اگرهای حضور امیر قطر
در سایه گمانه زنیها و اما اگرها درباره حل بحران خلیجفارس، استاد جامعه شناسی دانشگاه قطر تأکید کرد که هیچ نشانهای دال بر اینکه نشست پیش روی کشورهای خلیجفارس در ریاض با مشابه آن در سالهای گذشته تفاوتی داشته باشد، وجود ندارد.
به گزارش ایلنا به نقل از پایگاه خبری خلیج آنلاین، بحران کنونی خلیجفارس مصداق این مثل معروف قدیمی عرب شده که میگوید: « صدای آسیاب را میشنوم اما آردی نمیبینم»، چرا که رسانههای عربی به طور مکرر از پایان محاصره تحمیلی بر کشور قطر سخن میگویند اما هیچ پیشرفت عملی از سوی چهار کشور تحریمکننده حاصل نمیشود.
«تمیم بن حمد آل ثانی»، سه شنبه گذشته دعوت «سلمان بن عبدالعزیز»، پادشاه سعودی را برای شرکت در اجلاس ریاض دریافت کرد. پیش از این نشست نشانههایی ظهور پیدا کرد که دال بر حل بحران خلیج استفارس و آن مشارکت تیمهای منتخب عربستان، امارات و بحرین در مسابقات جام قهرمانی خلیجفارس در روزهای ۲۶ نوامبر تا هشت دسامبر ۲۰۱۹ است.
«خالد الجارالله» معاون وزیر امور خارجه کویت مشارکت تیمهای مذکور را نشانه مهمی برای وجود پیشرفت در مسیر حل بحران موجود توصیف کرد. اما با این وجود اظهارات «عادل الجبیر»، وزیر مشاور در امور خارجه عربستان سعودی پیشبینیهای موجود را تضعیف کرد.
وی گفته بود: «از امیر قطر برای شرکت در نشست ریاض دعوت شده است اما تغییر موضع ما به به اقدامهای قطر مشروط است».
در سایه این گمانهزنیها و اما اگرها «ماجد الأنصاری»، استاد جامعهشناسی دانشگاه قطر و معاون رئیس شورای مطبوعات این کشور گفت: «هیچ نشانهای دال بر اینکه نشست سال جاری کشورهای خلیجفارس در ریاض با مشابه آن در سالهای گذشته تفاوتی داشته باشد، وجود ندارد، چرا که دعوت از دوحه به همان عادت مألوف گذشته و از طریق دبیر کل شورای همکاری صورت گرفته است».
وی گفت: «صحبت از فراهم شدن فضای آشتی و برقراری ارتباط بین قطر و عربستان سعودی از طریق کویت مطرح است اما هیچ اتفاق عملی رخ نداده و همچنان همه احتمالها وجود دارد».
انصاری درباره نمایندگی قطر در نشست ریاض تأکید کرد که به طور معمول اگر امیر قطر شرکت نکند، نخستوزیر یا وزیر خارجه یا فردی به نمایندگی از دولت یا مشاور وزیر در امور خارجه یا یکی از مسئولان قطری شرکت میکند.
وی درباره حضور شخص امیر قطر در نشست ریاض، آن را به رفع محاصره دوحه و ارائه تضمین بینالمللی و توقف حملات علیه قطر مشروط دانست.
انصاری مشارکت امیر قطر در هر نشستی به دعوت عربستان، امارات و بحرین را در سایه محاصره فعلی بعید دانست اما گفت که در صورتی که کویت یا سلطنت نشین عمان از قطر دعوت کنند، این کشور در سطح نمایندگی بالا در این نشست حاضر میشود.
وی تأکید کرد که نشست کشورهای همکاری شورای خلیجفارس مانند گذشته در عربستان و در چارچوب روابط سرد ریاض و دوحه برگزار میشود.
برخی ناظران دعوت پادشاه سعودی از امیر قطر برای شرکت در نست ریاض را نشانهای قوی برای بهبود روابط مورد انتظار میدانند.
ناظران بر این باور هستند که پاسخ قطر به دعوت ریاض نشاندهنده حجم گشایش در روابط به رغم وجود موانع بسیار در مسیر تحقق پیشرفت از جمله ادامه محاصره دوحه است.
منابع آگاه کویتی نیز اعلام کردند که حل اختلاف کشورهای حاشیه خلیجفارس همچنان به حصول توافق درباره چشمانداز آینده مشترک بین روابط عربستان و قطر نیاز دارد .
این منابع تأکید کردند که طرفین با یکدیگر بحث و تبادلنظر کرده و اخیرا برخی از بارزترین دلایل اختلافی را که منجر به تشدید بحران شده به وساطت کویت برطرف کردند.
منابع مذکور، نشست کشورهای شورای همکاری خلیجفارس را گامی مثبت برای حل اختلاف برشمردند اما آن را به مسیر شورا و حمایت آن و مهمترین چالشهای امنیتی و سیاسی منطقه و لزوم همکاری برای مقابله با آنها وابسته دانستند.